10 saker att skippa i Paris och vad du bör göra i stället

Paris betraktas som en av världens mest romantiska städer och är ett kärt besöksmål för många svenskar. Men allt med staden är inte värt att lägga möda på.

Allt om Resor tipsar om vad du med gott samvete kan strunta i – och vad du ska göra i stället.

Glöm Mona Lisa, skippa restaurangerna med stjärnor i Guide Michelin och hoppa över Eiffeltornet.

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Paris som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

ANNONS: Boka guidad rundtur i Louvren och andra sevärdheter i Paris innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

 

TEXT AV: Krister Berntsson

Eiffeltornet är en häftig byggnad – men upplevs bäst på håll Foto: Figurniy Sergey

1. Åk inte upp i Eiffeltornet

Okej, Eiffeltornet är en av världens häftigaste byggnader. Och utsikten där uppifrån tar verkligen andan ur dig. Men det tycker också 6,5 miljoner andra turister varje år.

Det innebär att till hissarna är långa, vilket är illa om det regnar och ännu värre om det är soligt och varmt. Och det där med att undvika köerna för att ta trapporna kan du glömma om du inte är ett 22-årigt cykelbud ute efter en utmaning.

Upplev Eiffeltornet med mat

Ett betydligt mer civiliserat sätt att uppleva Eiffeltornet är att boka bord på Les Ombres som ligger på taket till Musée du Quai Branly. Här har du en fantastisk utsikt över tornet och hustaken runtom kring samtidigt som du kan inmundiga klassisk fransk mat. Utsikten är som allra bäst när skymningen lagt sig och livet känns lite som i filmen Moulin Rouge.


Skippa trängseln på Champs-Elysées

2. Shoppa inte på Champs-Elysées

Visst är Champs-Elysées en av världens mest berömda paradgator men den har genomgått en hel del förändringar genom åren. I dag är den fylld av globala märkesbutiker som du kan hitta i vilken storstad som helst, snabbmatsrestauranger som du hittar på hemmaplan och caféer som satsar på att du aldrig kommer att återvända (och tar betalt därefter).

Men det är klart, gillar du att trängas med tiotusen andra turister som också letar efter "det äkta Paris", så är det här du ska vara.

Sök upp Parisarnas favoritstråk i stället

Om du är modeintresserad ska du ta dig till Rue des Francs-Bourgeois där de unga designbutikerna ligger tätt, eller Avenue Montaigne där de riktigt stora modehusen huserar. Och om du söker en verkligt cool shoppingupplevelse ska du ta dig till någon av de klassiska shoppingpassagerna som till exempel Galerie Vivienn som byggdes redan 1823.


Hotellrum är dyra i Paris Foto: Tristan Ben Mahjoub

3. Bo inte på hotell i Paris

Hotellrum är dyra i Paris. Och små. De rum som är billiga vill du inte bo på om du inte är en 19-årig backpacker som längtar efter något att berätta för barnbarnen.

Om du vill ha ett hyfsat fräscht rum som inte kostar skjortan så hamnar du så långt från centrum att du lika gärna hade kunnat boka rum precis vid flyplatsen.

Bo i en lägenhet i stället

Om du i stället hyr en lägenhet så kommer du mer utrymme till lägre pris. Testa till exempel airbnb.se, only-apartments.com eller interhome.se, där du kan hitta boendet för fem till tio tusen per vecka för två personer. Dessutom kan du sänka dina kostnader genom att laga egen mat eller köpa takeaway.

Se bara till att det finns en Metrostation i närheten.


Mona Lisa är väldigt liten och trängsel framför är enorm Foto: Amel Pain

4. Hoppa över Mona Lisa på Louvren

Någon gång i livet ska man naturligtvis besöka Louvren och se La Joconde (som Mona Lisa heter i Frankrike), men i högsäsong är det en ganska jobbig upplevelse.

Dessutom är Mona Lisa väldigt liten och trängsel framför är enorm, så chansen är att du kommer att knappt kommer att skymta den.


Testa de mindre kända museerna i stället

Man behöver inte gå till Louvren och trängas med de andra turisterna för att hitta betydelsefull konst i Paris. Om du i stället går till Musée de l'Orangerie kan du uppleva Monets mastodontverk Nymphéas (och dessutom få en trevlig promenad genom Tuilerierna). Eller varför inte göra ett besök på Rodin-muséet och se några av världens främsta skulpturer?


Vem vill att restaurangbesöket ska kosta mer än flygbiljetten? Foto: Colourbox

5. Skippa de riktigt dyra restaurangerna

Paris har närmare 70 restauranger med Michelinstjärnor och är därmed officiellt världens främsta matstad. Åtminstone om man får tro Guide Rouge.

För matnörden med oändliga tillgångar är det naturligtvis ett paradis, men om man inte har haute cuisine som hobby och en rejäl lottovinst i bakfickan, är det en god idé att skippa topprestaurangerna. För vem vill att restaurangbesöket ska kosta mer än flygbiljetten. Och hotellet.

Gå in för mellanklass i stället

Allt fler av Paris mest kända kockar har valt att lämna det hårt styrda regelverk som klassisk haute cuisine innebär, och i stället öppnat lite mer opretentiösa restauranger. Som till exempel Le Comptoir du Relais. Här finns ingen tryckt meny utan man äter det som köket hittat de bästa råvarorna till för dagen.

Eller varför inte den klassiska La Coupole. Här bjuds vällagad mat till acceptabla priser i en restaurangmiljö som bokstavligt talat saknar motstycke.


Lämna ryggsäcken på hotellet.

6. Lämna kortbyxorna och ryggsäcken på hotellet

En parisare skulle aldrig visa sig på gatorna i kortbyxor. Så gör man helt enkelt inte.

Så om du inte vill bli behandlad som en lättlurad turist och det perfekta offret för ficktjuvar, så lämna ryggsäck och shorts på hotellet.

Klä dig ledigt men propert i stället

Införskaffa ett par lediga linnebyxor eller en luftig klänning. De plaggen är precis lika svala som kortbyxorna och du riskerar inte att känna dig helt fel när du besöker Notre Dame eller någon av de andra katedralerna. Du kommer också att bli behandlad på ett helt annat sätt när du går på restauranger, barer eller caféer.

Parisarna uppskattar att du anstränger dig.


Flanera eller kika efter närmaste metro snarare än att ta en taxi Foto: Shutterstock

7. Åk inte taxi i Paris

Trafiken i Paris är inget för nervsvaga och det blir inte bättre i en taxibil. Dessutom är inte Paris taxichaufförer kända för att alltid hitta den snabbaste vägen.

Att vinka in en taxi på gatan fungerar inte alltid, utan det är lättast att använda någon av taxistationerna runtom i staden. Och sen får man räkna med att bilen kommer att hamna i en stillastående kö någonstans under resans gång.

Flanera i stället

De finns de som påstår att Parisarna uppfann flanerandet. Hur det nu är med den saken så är Paris en stad som verkligen inbjuder till promenader. Och även om Paris är en mycket stor stad så är stadskärnan inte större än att du med lätthet flanerar runt den på en dag. Så beväpna dig med en bra karta och sätt på dig bekväma skor.

Och om du ska ta dig längre sträckor så är tunnelbanan planerad på ett sådant sätt att du aldrig har längre än 500 meter till en station.


Canal St Martin – Paris svar på Williamsburg.

8. Sök inte bohemlivet på vänstra stranden

La Rive Gauche är inte som på Matisse tid, inte heller som när Gertrud Stein underhöll Hemingway i sin bokhandel eller när Sartre och Beauvoir satt på kaféerna och såg världen passera förbi.

 Vänstra stranden är nu förtiden en påklistrat pittoresk turistfälla där du har större chans att höra ett en familj gräla på flamländska än ett initierat filosofiskt samtal.

Upplev hipsterlivet på Canal St Martin

Paris bohemer kallas nu mer Bobo (bourgeois bohemian) och är vad som i Stockholm kallas hipsters. De flockas kring Canal St Martin som tidigare var en nedgången del av 10e arrondissementet, men som nu har förvandlats till Paris motsvarighet till Brooklyns Williamsburg eller Stockholms Sofo, med trendiga caféer, pretantiöslösa barer och coola butiker.


Kalla för guds skulle inte servitören för

9. Inled aldrig ett samtal på engelska

Visst, parisarna är inte lika usla på engelska som de en gång var, men det betyder inte att engelska är ett utbrett språk ens i turistnäringen.

Att inleda en mening med "excuse me" är ett säkert sätt att bli behandlad som mindre vetande och du kommer att få uppleva hela det franska registret av suckar, himlande ögon och axelryckningar.

Använd några franska fraser i stället

Om du inleder med ett "Bonjour, madam/mademoiselle/monsieur" kommer du att bemötas på ett helt annat sätt av butiksbiträden, servitriser och servicepersonal. Sedan kan du försöka göra dig förstådd på engelska. Parisare gillar att man anstränger sig lite.

Men kalla för guds skulle inte servitören för "garçon". Franska servitörer är yrkesstolta och att bli kallad "grabben" är djupt förolämpande.


Att kramas är alldeles för intimt.

10. Hälsa inte genom att kramas

I Sverige har kramen blivit en hälsningsceremoni som används när man känner varandra så väl att en handskakning känns alldeles för formell.

Parisare kramas inte.

Det är alldeles för intimt och du kommer att orsaka många pinsamma situationer om du kommer så nära.

Hälsa med kindpussar i stället

När en parisare tar sig in i ditt privata revir gäller det att bekämpa din naturliga drift att kramas och i stället bereda dig på två eller tre kindpussar. Den börjar med höger kind mot höger kind och sedan vänster mot vänster och sedan eventuellt tillbaka till höger.

Det kan kännas märkligt i början men efter ett tag känns det lika naturligt som croissanter och vin till lunchen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande