Isla de la Munecas i Mexiko, inget för den mörkrädda.
Pripjat i Ukraina övergavs vid Tjernobyl-katastrofen 1986, och har stått orörd sedan dess.
Haw Par Villa i Singapore, en annorlunda upplevelse minst sagt.
1 AV 6
Se de kusliga bilderna från Tjernobyl
2 AV 6
Isla de la Munecas i Mexiko, inget för den mörkrädda.
3 AV 6
Pripjat i Ukraina övergavs vid Tjernobyl-katastrofen 1986, och har stått orörd sedan dess.
4 AV 6
Haw Par Villa i Singapore, en annorlunda upplevelse minst sagt.
Foto: SHUTTERSTOCK
5 AV 6
6 AV 6

10 riktigt skrämmande platser i världen

Skräckinjagande gestalter, mänskliga benknotor och lemlästade dockor. Här är 10 platser väl värda ett besök om du vill ha en annorlunda upplevelse på semestern.

Det finns onekligen en hel del kusliga och mystiska platser att upptäcka – ställen som bara väntar på att skaka om sina besökare. Från nöjesparker med helvetestema till klippväggar täckta med kistor. Här är några av de mest skrämmande resmålen i världen. 

1. Korskullen, Litauen

Invånarna har placerat kors på denna heliga plats i norra Litauen sedan 1300-talet. Från början var gesten en önskan om litauisk självständighet. Efter bondeupproret 1831 blev Korskullen i stället ett minnesmärke för de döda rebellerna. Platsen jämnades med marken tre gånger under den sovjetiska ockupationen i slutet av 1900-talet, men lokalbefolkningen fortsatte outtröttligt att bygga upp den igen. Det är omöjligt att säga hur många kors som finns här, men det rör sig om miljoner kors som trängs på platsen, och när vinden drar igenom området hörs en kuslig melodi. 

Korskullen har gång på gång rivits av makthavare, tills den slutligen fredades några år före Litauens självständighet 1990. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Isla de la Munecas (dockornas ö), Mexiko

Berättelsen bakom Isla de la Munecas är en makaber historia. Legenden säger att en liten flicka hittades död, intrasslad i vegetationen i en kanal vid ön. Efter att den nu avlidna lokalbon Don Julián Santana började höra flickan ropa efter sin docka satte han i gång att samla och hänga upp dockor på ön i hopp om att avvärja onda andar. Nu är ön ett hem för hundratals skrämmande dockor. Både lemlästade och hela dockor med tomma, stirrande ögon dinglar från träden. Enligt den lokala legenden rör sig dockorna och blinkar med ögonen. Vissa vittnar om att de har hört dockorna viska till varandra, medan andra påstår att dockorna lockat dem att gå i land på ön.

Det är inte helt enkelt att besöka ön som ligger innästlad bland Xochimilco-kanalerna cirka tre mil söder om Mexico City. Det bästa sättet är att ta en färja från Embarcadero Cuemanco eller från Embarcadero Fernando Celada. Se till att du har god tid på dig, resan tar cirka 3–4 timmar om du också vill besöka kanalerna runtom ön.

Isla de la Munecas fick sitt namn under 1950-talet, då Don Julián Santana började hänga upp dockor som skydd mot onda andar. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Världens 13 häftigaste övergivna platser 

3. Christ of the Abyss, Florida

En av de populäraste vattenaktiviteterna utanför Key Largo i Florida är att snorkla i vattnet runt bronsstatyn Christ of the Abyss. Om det vittnar de många undervattensselfies på statyn som dyker upp på Instagram. Den nio meter höga statyn som man hittar någon meter under havsytan är en identisk kopia av ll Cristo degli Abissi som finns i havet utanför orten San Fruttuoso på den italienska rivieran. Den ursprungliga figuren placerades 17 meter under havet någon gång på 1950-talet, och utmärker platsen där Dario Gonzatti, den första italienaren som använde scuba-utrustning, dog 1947. 

En selfie med Christ of the Abyss är populärt bland snorklarna utanför Floridas kust. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Pripjat, Ukraina

Pripjat, endast femton kilometer från Tjernobyl, är sinnebilden av en så kallad spökstad. På grund av läget övergavs staden i all hast efter Tjernobyl-katastrofen 1986. Staden står sedan dess övergiven och orörd. Bostäder, badplatser, sjukhus och allt som fanns inuti, inklusive mat, leksaker, kläder, skivor och fotografier, finns kvar. Invånarna fick bara ta med sig sådant av värde som inte kontaminerats av radioaktiviteten. Området står under polisbevakning, men det är relativt enkelt att skaffa tillstånd för att ta sig hit med turistguide. Man bör dock utrusta sig med en geigermätare för att hålla koll på strålningsexponeringen, då det fortfarande är farligt att vistas på platsen en längre tid. 

Det kommer att ta 300 år innan den farligaste radioaktiva isotopen sönderfallit så att den inte anses påverka människan längre. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Hängande begravningsplats, Filippinerna

Traditionen med en hängande kyrkogård går tusentals år tillbaka i tiden och är vanlig i olika regioner i Kina, Indonesien och Filippinerna. Genom att hänga kistorna högt upp på vertikala klippväggar ville man välsigna de dödas själ med evigt liv. Det var också ett sätt att förhindra att kropparna åts upp av vilda djur. Bergsklipporna sågs som en trappa upp till himlen, och ju högre upp kistorna placerades, desto närmare himlen kom den döde.

Hängande begravningsplatser hittar man i Kina, Indonesien och Filippinerna. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Palermos katakomber, Italien

Av alla katakomber i världen finns det nog ingen så kuslig som den som ligger i det gamla nunneklostret på Sicilien. Begravningsplatsen byggdes i slutet av 1500-talet, eftersom kyrkogården utanför klostret inte längre räckte till. Med tiden upptäcktes att miljön i källarutrymmet var optimal för naturlig mumifiering. Gravplatsen blev snabbt en statussymbol, och de som lades till sin sista vila här kläddes i sina finaste kläder. Nu finns runt 8 000 välbevarade kroppar, både vuxna och barn, att beskåda i detta dödens museum.

I ”Dödens museum” är det inte längre tillåtet att fotografera kropparna. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Benhuset i Sedlec, Tjeckien

I det lilla kapellets källare i Sedlec ligger ossariet (benhuset). Där hittar man över 40 000 mänskliga benrester i olika konstnärliga arrangemang. Mest spektakulär är den enorma ljuskronan uppbyggd av nästan alla ben som finns i människokroppen. Kapellet är öppet året om med undantag för vissa högtider, och viss begränsning under vinterhalvåret.

Benhuset i Sedlec med över 40 000 mänskliga benknotor arrangerade på konstnärliga sätt. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Haw Par Villa, Singapore

Här har vi nöjesparken som är raka motsatsen till Disney World. Den 82 år gamla nöjesparken i Singapore består av 1 000 mer eller mindre märkliga och obehagliga figurer som avspeglar asiatisk kultur, historia, filosofi och religion. Huvudattraktionen ”Ten Courts of Hell” är avsedd att lära barn och ungdomar god moral. Här blir de förvridna figurerna lemlästade på olika makabra sätt för att understryka budskapet.

Musse Pigg och Kalle Anka lyser med sin frånvaro i Haw Par Villa, däremot finns många förvridna figurer i olika skepnader. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Aokigahara, Japan

Aokigahara, skogen vid foten av Fuji, är världens näst vanligaste plats för självmord efter Golden Gate-bron i San Francisco. 2010 försökte 247 människor ta sitt liv här, och 54 av dem lyckades. Varför självmordsbenägna personer väljer just denna plats är oklart. Vissa menar att det beror på att skogen är extremt tät, vilket gör det lätt att ”försvinna”, medan andra pekar på associationer med demoner i den japanska mytologin. Trots skogens tragiska rykte är den en turistattraktion med en mängd olika guidade turer i den vackra miljön. 

Speciellt för Aokigahara är att det inte finns något djurliv, vilket gör skogen ovanligt tyst och fridfull. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Veijo Rönkkönens skulpturpark, Finland

Veijo Rönkkönen var en av de mest kända samtida folkkonstnärerna i Finland under sin livstid. Han var en enstöring som vägrade ställa ut sina verk i offentliga rum. I parken där man nu hittar hans verk finns hundratals statyer, många i olika yogapositioner, något som Veijo Rönkkönen var specialist på. Skulpturernas ansiktsutryck är skrämmande, och några av dem har riktiga mänskliga tänder i vidöppna gap. Tillsammans med olika ljudeffekter blir det en speciell, för att inte säga läskig, upplevelse. Utställningen är en stor turistattraktion i den lilla staden Parikalla och har runt 25 000 besökare per år.

Veijo Rönkkönens park är Finlands viktigaste samling av samtida folkkonstverk. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 8 häftiga övergivna platser under jord