10 orsaker till varför du packar för mycket

Resväskan är fylld till bristningsgränsen och du gör desperata försök att få dragkedjan att gå i lås.

Du släpar dig fram genom flygplatsen med ett överdimensionerat bagage som släpper i sömmarna.

Väl framme vid incheckningsdisken hånar vågen din blytunga packning och reskassan tunnas ut innan du ens tagit luft.

Känner du igen dig? Då är det dags att göra sig av med dödvikten!

Här är 10 orsaker till varför du packar för mycket:

Du behöver nog inte en dunväst i Thailand... Foto: Cornelia Nordström

1. Kris- och kaospackaren


Du packar för alla tänkbara scenarion utan någon form av logik. För du behöver troligen inte en dunväst på din resa till Thailand. Eller ett par jeans på kryssningen i Karibien. Packa bara det nödvändiga för vad du har inplanerat på resan; aktiviteter, utflykter, längd på vistelsen... Och kolla väderprognosen.

Och skulle nu istiden av någon outgrundlig anledning slå till mot din soliga destination kan du alltid handla det du behöver på plats.

En bra tumregel är: Tvekar du över något innehåll i väskan – lämna det hemma, skriver Huffington Post.

Behöver du packtips? Läs det HÄR!

Håll igen på väskstorleken!

2. Störst är inte alltid bäst


Finns det inget rim och reson i storleken på din väska? Se upp! För har du allt utrymme i världen kvar är det lite väl lätt att fylla upp tomrummet med onödigheter. Begränsa din packiver genom att helt sonika skaffa en mindre modell och anpassa dig efter den. Det kan vara nog så svårt till en början. Men övning ger färdighet. Är den dessutom tillräckligt liten kan du plocka med den som handbagage och slippa köer och väntetid vid bagagebandet.

Kolla in vårt senaste väsktest för inspiration!

En helg i London kan bjuda på sol som regn. Foto: Deyan Georgiev

3. Slav under vädertyrannen


Det är lätt att överkompensera en osäkerhet gällande vädret genom att packa lite extra. Ta London till exempel. En vårdag kan spänna mellan allt från isande polarvindar till ösregn och strålande solsken med sommarsmak. Men det betyder inte att du behöver packa en hel uppsättning kläder för varje tänkbart väder. Tänk i stället i lättviktslager som man lätt kan bygga på eller skala av.

Här är en väderguide till sommarhalvåret.


Undvik att packa i panik. Foto: Labunskiy Konstantin

4. Du är en latmask


Det är nödvändigt att skriva en packlista för att packa effektivt. Särskilt om du ska ut på en långresa. Detta kan te sig som lite av en utmaning för latmasken som ju gärna skjuter på saker och ting till sista sekund. Att packa smart är en omöjlig uppgift om du i panik kastar ner första bästa plagg bara timmar innan avfärd. Och det kommer troligen att sluta med att du måste slösa dyrbar restid på att stödhandla en massa tråkigheter på plats. Med framförhållning och planering blir packningsproceduren så mycket smidigare.


5. Du packar fel prylar

Investera i saker som kommer förenkla packandet inte bara vid det enskilda tillfället utan under år framöver. Med rätt grejer kan du packa mindre. Exempel på lätta, multifunktionella och resanpassade prylar kan till exempel vara vikbara skor, kompressionspåsar och lättviktsplagg.

6. Du lurar dig själv

Var ärlig mot dig själv och undvik att packa väskan full av förväntningar du vet att du inte kommer leva upp till. Löpskorna och yogamattan stannar hemma om du inte är helt övertygad om att de kommer till användning. Skippa också den glittriga partydressen som är ursnygg men som du ännu inte använt en enda gång. Det rätta tillfället lär inte dyka upp på resan. Ta hjälp av hur din packning såg ut sist du var på resa. Vad som kom till användning och vad som var ett slöseri med utrymme och vips kommer du spara en massa plats.

7. Du saknar tvättstrategi

Om du ska vara borta längre än en vecka bör du planera in att tvätta på resan. Antingen packar du med en förpackning handtvätt och sköljer upp din smutsiga byk i handfatet. Eller letar upp en tvättomat. Alternativt får kläderna tvättade på hotellet som dock brukar kunna ta riktiga rövarpriser för denna typ av service. Har du hyrt en lägenhet kan det vara vettigt att kolla upp tvättmöjligheterna innan avresa. Kanske är bostaden rustad med en maskin.

8. Du glömmer färgkoordinera

Hemligheten bakom att lyckas variera sin outfit med bara några få plagg är att färgkoordinera. Utgå från neutrala färger som bas. Piffa upp med färger som faller inom samma skala som till exempel blått och svart och mjuk korall och persikotoner. När du har fått snits på din koordination kommer packandet bli en barnlek och fem-sex plagg kännas som en hel garderob.

9. Du är en nybörjare

Förstagångsresenären har ännu inte blivit vis (bränd) av erfarenhet. Och vet inte vidden av det helvete det innebär att släpa den stora, tunga resväskan genom flygplatsen eller ännu värre genom tåg, ner i tunnelbanor eller upp på bussar. Så är du en nybörjare gör du bäst i att läsa några packtips innan du börjar lassa i allt mellan himmel och jord i din resväska.

10. Du är prylgalen


Att hejda prylnörden är en tuff uppgift. Och visst finns det grejer som kan vara vettiga att ta med på resan. Ljudisolerande hörlurar, sköna stödstrumpor, en nackkudde för en lång flygresa... Men prylarna riskerar samtidigt att ta upp en massa onödig plats. Särskilt elektronisk utrustning som var och en kräver sin egen laddare tenderar sticka i väg viktmässigt och vara otympliga att packa. Skaffa en universalladdare och försök begränsa dig till det mest nödvändiga. Och behöver du en adapter för att kunna ansluta till en strömkälla i landet du reser till så kan du kolla med ditt hotell som ofta lånar ut dessa gratis.

Här tipsar vi om pekdatorer som tar mindre plats än en laptop.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande