Nej, mobilen får inte flygplanet att störta!
1 av 4: Nej, mobilen får inte flygplanet att störta! Foto: Vladislav Moiseev
Flygplansmaten är äcklig? Forskare menar att bakgrundsljudet kan distrahera folk som äter och ändra deras uppfattning om hur maten smakar.
2 av 4: Flygplansmaten är äcklig? Forskare menar att bakgrundsljudet kan distrahera folk som äter och ändra deras uppfattning om hur maten smakar.
Det är fysiskt omöjligt för en person att öppna en flygplansdörr på grund av det höga trycket.
3 av 4: Det är fysiskt omöjligt för en person att öppna en flygplansdörr på grund av det höga trycket. Foto: Nick Morrish
Nej, du kan inte fastna i flygplanstoaletten.
4 av 4: Nej, du kan inte fastna i flygplanstoaletten.

10 myter om flyget att ta med en nypa salt

Att flygplanen tömmer toaletterna i luften och att din mobil kan få flygplanet att krascha vet väl alla. Eller? Myterna och historierna kring resor med flygplan är många.

Vi har tagit fram en lista på de tio vanligaste myterna som inte stämmer.

1. Flygplansmat är äcklig

Aldrig har du väl hört någon berätta om den fantastiska  flygplansmaten de ätit på sin resa. Frågan är om det är maten det är fel  på. Enligt en studie gjord av ett universitet i Manchester skulle det  kunna vara det höga ljudet från flygplansmotorerna som får passagerarna  att tro att deras flygplansmat smakar dåligt. De kom nämligen fram till  att bakgrundsljudet (som är konstant på flygplan) kan distrahera folk  som äter och ändra deras uppfattning om hur maten smakar.

 

LÄS MER: Flygplansmaten som i alla fall SER otroligt äcklig ut

2. Flygplan tömmer toalett-avfall i luften

Det är så många människor som tror att flygplanen häller ut avloppsvattnet i luften att luftfartsmyndigheten i USA, kände sig nödgade att ta fram ett informationsblad för att motbevisa ryktena. I foldern berättas om legenden om blå is (fruset toalettvatten från flygplan har ibland en blå färg) men att flygplanen förvarar sitt avfall i en tank till dess att de landar, och att det inte är möjligt att släppa ut något i luften. Den mest troliga förklaringen om man blir träffad av något blått och äckligt från luften skulle enligt dem vara avföring från en flyttfågel som ätit frukt - eftersom fåglar flyttar under den tid då fruktträden mognar.

3. Elektronik kan få flyplanet att krascha

Om du inte stänger av din mobiltelefon innan flygstart kan du orsaka en flygkrasch. Hur många gånger har vi inte hört det? Om så vore fallet skulle man inte få ha med dem med på planet över huvudtaget. Sanningen är den att det inte finns ett endaste bevis som pekar på att elektronik skulle utgöra en livsfara. Till och med piloter får ta med sina ipads in i cockpit. Förra året sa den amerikanska luftfartsmyndigheten att man funderar på att ompröva förbudet mot elektronik, vilket innebär att det inom en snar framtid kan bli så att vi inte behöver stänga av något vid start och landning.

 

LÄS MER: 10 saker som gör att du blir hatad på flyget

4. Luften på planet gör dig sjuk

Tillhör du en av dem som alltid blir sjuk när du flyger? Och tror att det beror på luften som cirkulerar runt i fläktarna ovanför ditt huvud? Men det är inte det som gör dig sjuk. Luften i kabinen är trycksatt ny luft som har filtrerats för att ta bort mer än 99 procent av bakterier och virus. Mer troligt är att orsaken till viruset som du fick på semestern beror på något du vidrörde på planet - brickbord, filtar och toaletter är alla stora bakteriehärdar.

5. Du kan öppna flygplansdörrarna under flygning

Det finns många historier om missnöjda passagerare som försökt öppna flygplansdörrarna under en flygning. Men det finns ingen anledning att oroa sig då det är fysiskt omöjligt för en person att öppna en flygplansdörr på grund av det höga trycket.

 

LÄS MER: Oops.. Så kan det gå om flygplansdörren öppnas på fel sätt

6. Tro inte på hur du ska sitta vid en nödlandning

Googlar man runt på nätet går det att hitta massor av sidor som hävdar att man inte behöver sitta i den så kallade ”brace-position” (se bild) om planet skulle krascha eller tvingas nödlanda. Tvärtom menar de att enda anledningen till att man rekommenderar denna ställning är för att bespara tänderna och på så sätt göra det enklare med identifikationen efteråt. Andra hävdar att positionen endast är framtagen för att bryta passagerarnas nackar och döda dem snabbt. Detta eftersom det är billigare för ett flygbolag att betala för en död än skadeersättning. Ingetdera är sant.

Studier som gjorts på flygplansolyckor har visat att den så kallade ”brace position” tvärtom har räddat liv. Genom att placera ditt huvud på sätet framför dig minskar du risken att drabbas av skallskador.

7. Planens styrs helautomatiskt numera

Har du hört att teknologin numera är så avancerad att piloten bara behöver trycka på en knapp, åka på autopilot och luta sig tillbaka under hela resan? Det stämmer inte. Autopiloten används sällan under start och landning och endast i bland när planet ”cruisar”. Men även då måste piloten hålla ett öga på allt och göra de justeringar som är nödvändiga.

 

LÄS MER: Piloternas grodor du inte vill höra på flyget

8. Du kan fastna i flygplanstoaletten

Det är en så seglivad myt att till och med välkända tv-kanalen BBC trodde på det och gjorde ett reportage 2002 om en kvinna som fastnat i flygplanstoaletten, efter att hon spolat - sittandes på toaletten. I reportaget påstods det att spolningen hade orsakat ett vakuum som gjort att passageraren sugits fast och fick tas loss av flygplanstekniker när planet hade landat. BBC fick senare ta tillbaka hela historien då det visat sig vara just en myt. Faktum är att det inte är möjligt för någon att fastna på en toalett på det sättet.

9. Du blir fortare full på ett flygplan

Många gillar säkert tanken att dyra flygplansdrinkar skulle göra en mer berusad, men inte heller det är sant. Olika studier har tvärtemot visat att alkoholnivån i blodet inte alls är högre i luften än på marken. Däremot kan kombinationen alkohol och flygning torka ut dig mer så baksmällan blir värre efter några drinkar uppe i luften än om du hade druckit dem i en bar på marken.

10. Syrgasmasken gör dig hög

Om du gillar att få dina vetenskapliga fakta från Hollywood är det lätt att tro att flygplanens syrgasmasker är där för att göra dig hög. Tyler Durden säger bland annat i filmen ”Fight Club” att syret gör dig hög och att vid en katastrof när du tar stora panikartade andetag blir du euforisk och accepterar lättare ditt öde.

Men, syrgasmaskerna är endast där för att du ska kunna andas vid en eventuell olycka då syret i kabinen försvinner och kommer inte att göra dig hög.

Källa: Smarter travel

 

LÄS MER: 14 saker flygbolagen inte vill att du ska veta

Aktuellt just nu