Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Shuri-jo i Japan, återuppbyggt sedan det totalförstördes under slaget om Okinawa.
Shuri-jo i Japan, återuppbyggt sedan det totalförstördes under slaget om Okinawa.
Shuri-jo i Japan, återuppbyggt sedan det totalförstördes under slaget om Okinawa.
Alhambra, Grenada, Spanien, utmärkt resemål för dig som vill studera unik islamsk arkitektur.
Alhambra, Grenada, Spanien, utmärkt resemål för dig som vill studera unik islamsk arkitektur.
Alhambra, Grenada, Spanien, utmärkt resemål för dig som vill studera unik islamsk arkitektur.
Slottet i Versaille, palatsens palats.
Slottet i Versaille, palatsens palats.
Slottet i Versaille, palatsens palats.
Grand Palace i Bangkok.
Grand Palace i Bangkok.
Grand Palace i Bangkok.
1 AV 5
Svår torka gjorde att templet blev synligt
2 AV 5
Shuri-jo i Japan, återuppbyggt sedan det totalförstördes under slaget om Okinawa.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 5
Alhambra, Grenada, Spanien, utmärkt resemål för dig som vill studera unik islamsk arkitektur.
Foto: SHUTTERSTOCK
4 AV 5
Slottet i Versaille, palatsens palats.
Foto: SHUTTERSTOCK
5 AV 5
Grand Palace i Bangkok.
Foto: SHUTTERSTOCK

10 mest besökta palatsen i världen

Ett palats är en praktfull byggnad, ofta belägen i stadsmiljö. Byggnationerna är ofta överdådiga både till storlek och utsmyckning, och lockar mängder av turister varje år. Här har vi listat de mest besökta palatsen i världen, enligt worldatlas.com.

10. Shuri-jo, Japan

Till skillnad från andra japanska palats är detta starkt inspirerat av kinesisk arkitektur, som till exempel Förbjudna staden i Peking. Exakt när det pampiga palatset byggdes är inte säkert, men man vet att det användes under Sanzanperioden (1322–1429). Genom åren har byggnaderna blivit förstörda ett antal gånger, mest minnesvärt under slaget om Okinawa. Det dröjde fram till 1992 innan restaureringen och återuppbyggnaden påbörjade. År 2000 hamnade palatset på Unescos världsarvslista. Varje år besöker 1 753 000 personer platsen.

Shuri-jo ligger i Okinawa, Japan. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Alhambra, Spanien

Detta magnifika monument i hjärtat av Andalusien är ett unikt exempel på västlig islamisk arkitektur. Det var ett av de sista moriska fästena i Spanien som stod emot de kristna, och en av Spaniens mest välbesökta platser. Det är framför allt på insidan det händer. Valv, pelare, arabisk kalligrafi, fontäner, grönska, målat glas, marmorgolv, vackra kakelsättningar och statyer skapar en historisk atmosfär. 1984 sattes Alhambra upp på Unescos världsarvslista. 2 315 017 personer besöker den unika byggnaden varje år. 

Alhambra, ett unikt exempel på västlig islamisk arkitektur. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Ny lista: De är världens 10 populäraste sevärdheter 

8. Schönbrunn, Österrike

Det första förslaget när denna enorma byggnad bara existerade på ritbordet var att det skulle överträffa slottet i Versailles. Det var dock inte ekonomiskt genomförbart, och resultatet blev Shönbrunn. Dåvarande kungen, Karl VI, tappade snart intresset för palatset och gav det till din dotter Maria Teresia. Det 1 441 rum stora rokokopalatset användes som sommarresidens fram till 1918, och är i dag Wiens mest besökta turistattraktion. Här höll den femåriga Wolfgang Amadeus Mozart sin första konsert. 2 870 000 besöker palatset varje år.

Schönbrunn, en av de mest betydelsefulla kulturupplevelserna i Österrike. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Towern, Storbritannien

Denna medeltida kungliga borg har en brokig bakgrund. Bland annat var det en plats för avrättning och tortyr, den har tjänat som fängelse, vapenhus, skattkammare, zoo och observatorium. Men är sedan tidigt 1300-tal främst känt för den plats där Storbritanniens riksregalier förvaras. 1988 upptogs Towern på Unescos världsarvslista. Byggnaden som uppfördes av Vilhelm Erövraren vid Themsens norra strand är en populär turistattraktion för Londonresenärer, 2 894 698 personer besöker borgen varje år.

Towern, eller: Her Majesty's Royal Palace and Fortress, det officiella namnet i Storbritannien. Foto: SHUTTERSTOCK

ANNONS: Biljetter med köföreträde och guide, Vinterpalatset [extern länk]

6. Vinterpalatset, Ryssland

Peter den store (Peter I) lät bygga det första vinterpalatset 1711, vilket bara var en blygsam byggnad jämfört med den vi ser i dag. Genom århundraden har bygganden byggts ut och byggts om åtskilliga gånger, och ett antal tsarer har huserat här om vintrarna. Barockpalatset med sin karaktäristiska gröna fasad stormades av bolsjevikerna i november 1917. 3 120 170 personer besöker palatset varje år.

Vinterpalatset i Sankt Petersburg, med dess karaktäristiska gröna fasad. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 24 timmar i Sankt Petersburg 

5. Topkapipalatset, Turkiet

Under palatsets storhetstid fungerade området som en stad i staden, med upp till 4 000 personer, inklusive en moské, bageri, sjukhus, myntverk, trädgårdar och ett stort harem. 3 335 000 besöker byggnaden, som sedan 1924 är ett museum på order av president Kemal Atatürk.

Topkapipalatset i Istanbul. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Slottet i Versailles, Frankrike

Den mest spektakulära kuriosan kring den överdådiga byggnaden i utkanten av Paris är hur mycket det kostade att uppföra det. Det spekuleras kring cirka 20 miljarder kronor, men det är förmodligen en grovt underskattad siffra. Spegelsalen är huvudattraktionen i slottet och består av 357 speglar, är 73 meter lång, 10,5 meter bred och 12,3 meter hög. Ända från början var Versailles lika mycket en kunglig bostad som ett galleri för fransk konst och hantverk. 7 527 122 turister besöker slottet varje år. 

Pampiga Versailles, strax utanför Paris. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Grand Palace, Thailand

Palatset började byggas 1782 på uppdrag av Kung Rama I, som samtidigt utropade Bangkok till Thailands huvudstad.  Palatset var hem för kungafamiljen 1782–1946 och en av byggnaderna används fortfarande vid officiella mottaganden. Inne på palatsområdet finns Thailands allra heligaste tempel, som uppfördes för att hysa Smaragdbuddhan, en 70 centimeter hög staty, framställd ur ett enda stycke jade. 8 000 000 besöker Grand Palace varje år.

Grand Palace ligger mitt i hjärtat av Bangkok och är ett måste om du besöker staden. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Guide till Bangkok i Thailand med 12 tips  

2. Louvren, Frankrike

1190 påbörjades bygget av Louvren, som från början var Filip II August kungliga palats. I dag är byggnaden det största nationalmuseet i Frankrike och det mest besökta museet i världen. Detta historiska monument är ett av världens främsta konstmuseer både vad gäller storlek och samling. 9 334 000 besöker Louvren varje år, och köerna till Leonardo da Vincis Mona Lisa är aldrig sinande.

Louvren i Paris, Mona Lisas hemvist. Foto: SHUTTERSTOCK

ANNONS: Guidad rundtur med köföreträde till Louvren [extern länk]

1. Förbjudna staden, Kina

Inte bara världens till ytan största palats, utan även det mest besökta palatset i världen. 15 340 000 besökare rör sig genom de 720 000 kvadratmeter som utgör området varje år. Förbjudna staden, som finns på Unescos världsarvslista sedan 1987, användes av hovet under Ming- och Qingdynastin. 14 år och över en miljon arbetare tog det innan konstruktionen med ett överdåd av marmor och guld stod färdigt. Det påstås att palatset har 9 999 ½ rum för att inte överträffa de 10 000 rum som bara kan finnas i himmelen (i själva verket är det ”bara” 9 371 rum).

Ett av världens mest besökta turistmål. Över 15 miljoner personer besöker Förbjudna staden i Kina varje år. Foto: SHUTTERSTOCK

ANNONS: köp biljetter till en heldagstur till Kinesiska muren och Förbjudna staden [extern länk]