Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

10 måsten du inte vill missa i Turkiet

TURKIET. Visst är det härligt att bara njuta av solen och värmen.

Men Turkiet har så mycket mer.

Magiska Kappadokien, genuina Kas och äventyrliga Ölüdeniz.

Här är tio måsten för dig som vill maxa din resa.

Tankarna går till smurfarnas svamphus, familjen Flinta och Bamse.

Foto: Anna-Karin Nilsson

1 av 10

1. Kappadokien

Alanya, Side, Kemer, Belek och de andra badorterna runt Antalya är de vanligaste resmålen när vi åker till Turkiet på semester. Där finns stränderna och värmen som vi längtar efter. Men efter några dagar i solen är det lätt att bli rastlös. Inget problem! I Turkiet råder ingen brist på saker att se och göra.
Bor du längs Antalyakusten har du nära till Dim Cayi och både Kappadokien och Kekova ligger inom räckhåll. Du som semestrar i Bodrum tar dig lätt till Efesos och från Marmaris är det nära till Ölüdeniz, där du kan beundra den vackra landtungan från luften om du vågar dig på att skärmflyga.
Varför inte kombinera solsemestern med några dagar i Istanbul. Eller ägna en hel semester åt denna myllrande och fascinerande stad. Hagia Sofia, Topkapipalatset och Grand Bazaar besöker alla som reser till Istanbul. Men det finns mer att se. Basilikacisternen är en sval oas i heta Istanbul.
Sugen på att uppleva mer i Turkiet? Läs Allt om Resors tio bästa tips!


1. KAPPADOKIEN

De toppiga bergen med svarta hattar liknar inget jag sett tidigare. Tankarna går till smurfarnas svamphus, familjen Flinta och Bamse.

Det sagolika landskapet har bildats genom erosion som ätit sig djupare in i den porösa, ljusa tuffstenen än i den hårdare, svarta basalten på toppen.

Redan för 3 000 år sedan grävde hettiterna in sig i bergen för att göra grottor att bo i. Här finns hela städer under jorden. Vi besöker Kaymakli där tidiga kristna gömde sig undan förföljelse fram till 400-talet. I den underjordiska staden finns kyrka, bostäder och kök. Det måste ha varit klaustrofobiskt att bo nere under marken.

Desto härligare att sväva med en luftballong högt över bergen. Ballongflygning är populärt och inte så dyrt här. Vi räknar till minst 50 ballonger under vår tur. Vår ballongförare Nigel Tovey har flugit ballong överallt och rankar Kappadokien som topp fem i världen. Jag tror honom, uppifrån ser vi hur bergen aldrig verkar ta slut, efter varje topp vi passerar kommer en ny dal och en ny bergskam.


1 av 10