borgholm.kronprinsessan victoria, prins daniel, prins carl philip, sofia hellqvist, prinsessan madeleine och chris o«neill tittade på en konsert med lars winnerbäck på slottsruinen i borgholm. foto: suvad mrkonjic code: 7116   publicerad text:  publicerad bildtext:vänner med kungafamiljen. louise lindh lärde känna kronprinsessan victoria när de gick på enskilda gymnasiet i stockholm. victoria, madeleine och carl-philp har varit gäster på systrarnas bröllop. kungabarnen äger 6 000 b-aktier vardera i lundbergs. foto: suvad mrkonjic  vänner med kungafamiljen. louise lindh lärde känna kronprinsessan victoria när de gick på enskilda gymnasiet i stockholm. victoria, madeleine och carl-philp har varit gäster på systrarnas bröllop. kungabarnen äger 6 000 b-aktier vardera i lundbergs. foto: suvad mrkonjic  vänner med kungafamiljen. louise lindh lärde känna kronprinsessan victoria när de gick på enskilda gymnasiet i stockholm. victoria, madeleine och carl-philp har varit gäster på systrarnas bröllop. kungabarnen äger 6 000 b-aktier vardera i lundbergs. foto: suvad mrkonjic  vänner med kungafamiljen. louise lindh lärde känna kronprinsessan victoria när de gick på enskilda gymnasiet i stockholm. victoria, madeleine och carl-philp har varit gäster på systrarnas bröllop. kungabarnen äger 6 000 b-aktier vardera i lundbergs. foto: suvad mrkonjic  vänner med kungafamiljen. louise lindh lärde känna kronprinsessan victoria när de gick på enskilda gymnasiet i stockholm. victoria, madeleine och carl-philp har varit gäster på systrarnas bröllop. kungabarnen äger 6 000 b-aktier vardera i lundbergs. foto: suvad mrkonjic
borgholm.kronprinsessan victoria, prins daniel, prins carl philip, sofia hellqvist, prinsessan madeleine och chris o«neill tittade på en konsert med lars winnerbäck på slottsruinen i borgholm. foto: suvad mrkonjic code: 7116 publicerad text: publicerad bildtext:vänner med kungafamiljen. louise lindh lärde känna kronprinsessan victoria när de gick på enskilda gymnasiet i stockholm. victoria, madeleine och carl-philp har varit gäster på systrarnas bröllop. kungabarnen äger 6 000 b-aktier vardera i lundbergs. foto: suvad mrkonjic vänner med kungafamiljen. louise lindh lärde känna kronprinsessan victoria när de gick på enskilda gymnasiet i stockholm. victoria, madeleine och carl-philp har varit gäster på systrarnas bröllop. kungabarnen äger 6 000 b-aktier vardera i lundbergs. foto: suvad mrkonjic vänner med kungafamiljen. louise lindh lärde känna kronprinsessan victoria när de gick på enskilda gymnasiet i stockholm. victoria, madeleine och carl-philp har varit gäster på systrarnas bröllop. kungabarnen äger 6 000 b-aktier vardera i lundbergs. foto: suvad mrkonjic vänner med kungafamiljen. louise lindh lärde känna kronprinsessan victoria när de gick på enskilda gymnasiet i stockholm. victoria, madeleine och carl-philp har varit gäster på systrarnas bröllop. kungabarnen äger 6 000 b-aktier vardera i lundbergs. foto: suvad mrkonjic vänner med kungafamiljen. louise lindh lärde känna kronprinsessan victoria när de gick på enskilda gymnasiet i stockholm. victoria, madeleine och carl-philp har varit gäster på systrarnas bröllop. kungabarnen äger 6 000 b-aktier vardera i lundbergs. foto: suvad mrkonjic Foto: Suvad Mrkonjic

10 kungliga favoritplatser på Öland

Öland är kungafamiljens fristad på sommaren.

Här promenerar prinsessan Estelle. Här tankar prinsessan Madeleine. Här köper Carl Philip sin glass med lakritssmak.

Välkommen till solen och vindarnas ö – men framför allt kungafamiljens Öland.

Här är guiden till de kungliga favoriterna.

Från sin egen loge har kungabarnen bra utsikt. Foto: Suvad Mrkonjic

1. Borgholms slottsruin

Bilden på alla tre kungabarnen med sina respektive under en konsert i ruinen sommaren 2012 symboliserar sommaren på Öland allra bäst. Det var här i slottsruinen som Victoria för första gången visade upp pojkvännen Daniel 2003.

Kungafamiljen har en egen loge på andra våningen inne i ruinen. Från Sollidens slott går en promenadstig till baksidan av ruinen och upp till privata logen. För vanliga besökande finns öl- och vinservering. För kungligheterna står alltid ett stort buffébord med mat och vin uppdukat i deras loge.

 

Carl Philip brukar köpa lakritsglassen Foto: Suvad Mrkonjic

2. Glasscafé Ölandsglass 

Victoria, Madeleine och Carl Philip går till Glasscafé Ölandsglass för att köpa glass. Det är ett av de största turistställena i Borgholm tack vare sin hemlagade glass.

Rabarber- jordgubbsglassen tillhör kungens absoluta favoriter. Kungaparet brukar via sina kockar på Solliden beställa Ölandsglass till sina middagar. Champagnesorbet är en favorit och för Carl Philip står lakritssmaken högst på listan. Veckan efter Victoriadagen, den 14 juli, är säkraste tiden för att springa ihop med någon kunglighet.

Adress: Storgatan 10, Borgholm.

www.olandsglass.se

 

Drottningen och prins Daniel på promenad. Foto: Stefan Söderström / Xp / Scanpix

3. Alvaret

Till Alvaret söker sig medlemmarna i kunga­familjen för promenader eller för att få vara i fred. Genom den gamla infarten till Sollidens slott, belägen mitt på Alvaret, ger de sig ut på sina promenader.

 Drottning Silvia brukar ofta ses här på långpromenad med någon av familjens hundar. Madeleine och Victoria brukar också ses på hästryggen ute på Alvaret. Den riktigt morgonpigga har stor chans att stöta ihop med Victoria och Daniel. De brukar nämligen förlägga sina tidiga morgonrundor på Alvaret: Ut genom gamla infarten och längs avspärrningen in mot Sollidens slottsområde och ner mot Borgholms slottsruin och in till Borgholm och sedan prinsessan Estelles promenad tillbaka.

Adress: Sollidens Slott, Borgholm

 

Daniel och Peter Forsberg. Foto: Stefan Söderström

4. Hotell Borgholm

Hotell Borgholm är ett klassiskt ställe som har haft de flesta kändisarna som gäster genom åren. Drivs av en av Sveriges mest erfarna och duktiga kockar - Karin Fransson.

Hit är alla välkomna, även turister i shorts och knälånga byxor. Restaurangen håller hög klass och det är hit prins Daniel brukar ta sina kompisar för en middag. Ta avsmakningsmenyn och bli imponerad av vinlistan. Se till att boka bord i tid.

Adress: Trädgårdsgatan 15, Borgholm.

www.hotellborgholm.com

 

Även kungligheter behöver besöka apoteket ibland. Foto: Suvad Mrkonjic

5. Apoteksgruppen Borgholm

Även kungligheter kan bli sjuka och behöver då medicin eller bara kanske ett rör med C-vitamin?

Det var här Chris O'Neill en sommar hämtade ut antibiotika för en efterhängsen förkylning. Även drottningen kan ses här på sommaren när hon köper solskyddsfaktor för den stekande solen nere vid båthuset vid Sollidens slott.

Adress: Storgatan 14, Borgholm.

 

Kronprinsessparet på Ekerums golfklubb. Foto: Suvad Mrkonjic

6. Ekerums golfklubb

På Ekerums golfklubb har alla tre kungabarnen varit i omgångar genom åren. Uppe i klubbhuset finns en trevlig restaurang och många som spelar på någon av klubbens två 18-hålsbanor, Långe Jan och Långe Erik, väljer att stanna över på något av resortens högklassiga boenden.

Numera är prins Daniel alltid med på årliga Victoriagolfen som arrangeras den 13 juli, dagen för Victorias födelsedag. I år spelade han tillsammans med vännen Peter "Foppa" Forsberg.

Adress: Gårdsvägen 22, Borgholm.

www.ekerum.com

 

På Ica kan Estelle få en glass. Foto: Suvad Mrkonjic

7. Ica i Borgholm

Ica-butiken i Borgholm ligger på väg in till centrum och här brukar Carl Philip och hans Sofia botanisera på somrarna. En inte helt ovanlig syn kan vara förre KD-ledaren Göran Hägglund, komikern Henrik Schyffert, skådespelaren Stellan Skarsgård och prins Carl Philip inne i butiken på samma gång.

Påsken 2014 var kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Öland. En av dagarna tog de en utflykt in till Borgholm och på Ica köpte hela familjen glass. Självklart fick även Estelle en glass.

Adress: Storgatan 56, Borgholm.

 

Här har man chansen att se kungen i sin båt. Foto: Stefan Söderström

8. Borgehage, Borgholmen

Granne med Sollidens slottsområde ligger lugna byn Borgehage. De flesta är sommarboende och nere vid Borgehage finns en allmän badplats med brygga och även en flytbrygga lite längre ut. Hit brukar kungen ta sin båt på morgonen och hälsa på de som passar på att ta ett bad.

Från bryggan är utsikten bedårande och de sommarboende har precis i anslutning till bryggan, bara ett par hundra meter mot Ölandsbron ytterligare ett badställe. Där finns också mysiga bryggor och där har Borgehage sin lilla båtklubb. Det är svårt att hitta hit, men när du väl har kommit rätt så blir de sommarboende bara glada över lite sällskap. Ta gärna med en kamera för att ha chansen att föreviga majestätet när han i bar överkropp styr in med sin motorbåt vid bryggan!

 

Här togs första bilden på drottning Silvia. Foto: Suvad Mrkonjic

9. Historisk mack – OKQ8 Borgholm

Det var här som den numera första och berömda bilden togs på Silvia i kungens Porsche, en 911 Targa, på bröderna Lundmarks Shell-mack i Borgholm.

Fotografen Bertil Jigert hade suttit på Strand Hotell inne i Borgholm när han såg en bekant sportbil passera förbi och följde efter. Det var 1973 och än i dag finns det fortfarande en mack på samma ställe. Numera är det alla i familjen som väljer att tanka sina bilar på macken. Ett av de säkraste korten om man vill spana kungligheter och kändisar under sommaren på Öland.

Adress: Storgatan 77, Borgholm.

 

Joggingtur på dotterns egen stig. Foto: Stefan Söderström

10. Estelles promenad

Längs Estelles promenad kan du se någon kunglighet komma på promenad i princip dagligen under juli och augusti.

Victoria och Daniel kommer ofta från Sollidens slott ner mot Borgholm tidigt på morgonen. Det är också deras löprunda. Madeleine och Chris brukade rasta sin gamla hund Zorro här.

Adress: Börjar bakom Strand Hotell, Villa­gatan 4 i Borgholm, och sträcker sig upp mot ­Sollidens slott, Solliden, Borgholm.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!