En gyllene regel när det kommer till kryssning är att boka i god tid.
Dessutom kan du med fördel checka in online för en smidigare ombordstigning.
1 AV 2
En gyllene regel när det kommer till kryssning är att boka i god tid.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 2
Dessutom kan du med fördel checka in online för en smidigare ombordstigning.
Foto: SHUTTERSTOCK

10 kryssningstips för nybörjaren

Förstagångskryssaren kanske våndas; hur går det egentligen till att kryssa? 

Å ena sidan skulle man kunna säga att det går att göra kryssning till en konstform att behärska intill perfektion. Å andra sidan kan man säga att det är som vilken resa som helst. Med de här tipsen kan du undvika de vanligaste misstagen.

Kasta loss och njut!

1. Boka tidigt

I kryssningsvärlden gäller ”early bird” i stället för ”last minute”. Priserna är rörliga och styrs av tillgång och efterfrågan. Den kryssningssmarta planerar i tid (gärna ett år i förväg) och får fin resa till bra pris. Priset kan faktiskt bli dubbelt så dyrt för den som väntar. Den som håller koll och bokar i tid kan komma över erbjudanden där dryck, internetpaket, bättre hytt och annat ingår om man bokar före ett visst datum.

LÄS MER: Världens 12 bästa kryssningar 2017

2. Boka rätt 

Storleken har betydelse, i alla fall i kryssningsvärlden. Stora - och särskilt nya - fartyg har bredare utbud av allt, från coola restauranger till häftiga aktiviteter. På vissa fartyg kan man testa både sky diving, go cart, olika rutschkanor med eller utan vatten, att åka skridskor, vågsurfa och mycket mer. Små fartyg har fördelen att de kan nå små hamnar med charmiga byar och vackra stränder dit de större fartygen inte kan gå. Ombord är det oftast lugnare stämning och personlig atmosfär. 

3. Checka in online

När man kanske väntat ett helt år på sin kryssning, flugit till avgångsdestinationen och tagit en transfer till hamnen, är man ofta ivrig att få komma ombord så snabbt som möjligt. Då kan det vara skönt att ha registrerat alla sina uppgifter innan man åkt hemifrån så att incheckningen går smidigt. Hos de flesta rederier kan du fylla i namn, passnummer, kontaktperson med mera i förväg. Ju mer man klarat innan, desto snabbare går det i kryssningsterminalen – och desto snabbare får man komma ombord. 

4. Packa lätt

Kryssningsrederiet har ingen övre gräns på vikten på ditt bagage, men det har flygbolagen. Tycker du om att shoppa, tänk på att inte komma med full väska. Med tanke på antalet platser man många gånger besöker under en kryssning brukar det finnas gott om tillfällen att köpa resminnen. Bra att veta är att många saker ofta finns ombord. Hytten brukar till exempel ha hårfön, schampo, duschcrème och ibland även paraply. Släpa inte med en massa leksaker till barnen. Barnklubben, som finns på många fartyg, lånar ofta ut. Böcker på svenska kan finnas i biblioteket.

LÄS MER: Sveriges första kryssning – för dig som älskar gin 

5. Packa rätt

Att ha lagt ner tid hemma på att stryka och vika slätt – för att packa upp och hitta allt skrynkligt igen är inte kul. Den som vill ha perfekt strukna kläder på resan gör som proffsen; packar smutstvätt, lämnar in för tvätt (mot avgift) första dagen ombord och får tillbaka någon dag senare nytvättat och struket. Ett annat tips gäller handbagaget. Den stora resväskan får man hjälp att ta ombord och återser inte förrän efter flera timmar. Hör du till dem som gärna kastar dig i poolen direkt; lägg då ner badkläder och solkräm i handbagaget. 

6. Håll matfokus

Även om det finns mat dygnet runt på en kryssning kan ombordstigningsdagen lätt blir en hungerfälla. De första timmarna är man förstås nyfiken på fartyget och missar kanske att direkt ta sig till den, ofta enda, restaurang som håller lunchöppet. Missar man det brukar det sedan vara förvånansvärt tomt på mat fram till middagen. Har man haft en lång resdag med bara lite flygplansmat i magen kan det förstöra semesterhumöret direkt. Släpp därför allt och gå mot maten direkt.

7. Säg hej 

På en kryssning är det din stateroom attendant som ser till att din hytt är tipp-topp hela dagen. På många kryssningar städas hytten flera gånger om dagen och frågar du vänligt kan den personen hjälpa dig med flera slags frågor och problem du kan tänkas ha. Ett tips är därför att bekanta dig med denne så snart du kan. Till exempel kan du hos vissa rederier få både badrock, tofflor och schampo till hytten även om det inte finns där från början, bara du ber om det.

LÄS MER: Res till Ryssland utan visum – med hjälp av kryssning 

8. Boka bord 

Middag ingår och ditt bord bokas per automatik. Vill du variera dina middagsupplevelser och äta på en specialrestaurang (kostar extra, ofta en fast kuvertavgift på mellan 130-270 kronor), bör detta förbokas. På vissa kryssningar och fartyg är nämligen specialrestaurangerna så populära att när du dag tre kommer på att du vill äta någon annanstans, kan det redan vara fullbokat. Se därför till att boka detta i början av kryssningen, kanske till och med hemifrån. På galakvällen äter man dock gärna i huvudmatsalen. Då brukar det vara extra festligt med uppklädda gäster och finare meny.

9. Lugn frukost

Hör du till dem som redan innan du gått ombord känner en viss oro inför att trängas med många människor, undvik då till exempel att äta frukost när alla andra gör det. Är du morgonmänniska, eller lider av jetlag, är detta inget problem, men framåt niotiden kan det vara bättre att undvika buffén. Njut i stället av en à la carte-frukost, det alternativet brukar alltid finnas, där du blir serverad vid bordet. Man kan också förbeställa frukost till hytten kvällen innan. Har du balkonghytt kan det bli dagens bästa stund.

10. Plugga rutten

Många väljer kryssning efter destinationerna. Ett tips för att undvika besvikelser är att läsa på i förväg. Ibland står en känd ort i programmet trots att hamnen där fartyget lägger till ligger åtta-nio mil därifrån. Åker man under högsäsong kan också många fartyg ligga i hamn samtidigt. Då kan det vara idé att gå av tidigt för att undvika horder av turister. Att boka utflykt eller inte är en smaksak; de kan vara dyra men å andra sidan kan det vara smidigt att ”bara åka med”. Dessutom väntar fartyget på en försenad utflyktsbuss men inte på en ensam passagerare i privat taxi som glömt bort tiden.