1. Currywurstmuseet, Berlin
Tysklands mest älskade snabbmat – korv med pommes frites och currykryddad ketchup - uppfanns i Berlin. Här kan man bland annat få veta det mesta om papperstallrikens historia.
2. Museet för snabbnudlar, Osaka, Japan
Här får besökaren bland annat komponera egna rätter och smaksättningar.
3. Pommes Fritesmuseet, Brygge, Belgien
Även om den friterade potatisen kallas "french fries" i USA är den en genuint belgisk skapelse.
4. Jell-O museet, LeRoy, New York
Den dallrande gelépuddingen är en efterrättsklassiker i den engelskspråkiga världen. Uppfunnen i denna lilla stad utanför New York.
5. Ankmuseet, Peking
Självklart då pekinganka är en berömd rätt. Massor av foton på kändisar som mumsar anka.
6. Popcornmuseet, Marion, Ohio, USA
Staden håller med en årlig popcornfestival samt detta museum med massor av gammaldags popcornmaskiner.
7. Glassmuseet, Bologna
Historien bakom italienarnas älskade "gelato". Här kan du gå kurs och lära dig göra den själv.
8. Internationell vinägermuseet, Roslyn, Syd-Dakota, USA
Hundratals sammanhang där vinäger kan komma till användning. Bland annat.
9. Ostmuseet, Amsterdam
Edamer och goudaost är kanske inte världens förnämaste ostar men holländarna hyllar sina egna ostar med ett museum ändå.
10. Museet för bränd mat, Arlington, Massachusetts, USA
En dröm för dig som tycker dig se ansikten i rostade brödskivor och liknande fenomen.
Källa: Condé Nast Traveler