Chicago kallas "The windy city" - och visst ser det ut att blåsa!
Chicago kallas "The windy city" - och visst ser det ut att blåsa! Foto: Christian Örnberg

10 höjdare i Chicago

New York eller Los Angeles? Svaret kan bli - Chicago. USA:s tredje största stad har fantastisk shopping, teatrar, konserter och riktig storstadsmiljö. Och det är lätt att ta sig hit, med direktflyg från Stockholm eller Köpenhamn på drygt åtta timmar.
Foto: Foto: Christian Örnberg
Foto: Foto: Christian Örnberg
Foto: Foto: Christian Örnberg

Mötesplatsen

1. Den nya mötesplatsen i Chicago är under Marilyn Monroes kjol. Alla vill fotografera sig under Seward Johnsons åtta meter höga staty. Några ställer sig i samma pose, andra tittar ogenerat uppåt.


40 1 North Michigan Avenue

Lunch med kaka

2. Lunch på The Cheesecake Factory är ett måste. Restaurangen i bottenplanet av skyskrapan John Hancock Center har bra mat till rimliga priser, bland annat 50 sorters cheesecake.


87 5 North Michigan Avenue

Skyline från sjön

3. Bästa sättet att se Chicagos skyline är från en sightseeingbåt. De går runt på kanalerna bland skyskraporna och slussas sedan ut i Lake Michigan. För 26 dollar får man en tur på en och en halv timme.


40 0 North Michigan Avenue

En riktig pir

4. Navy Pier sticker ut i Lake Michigan som en egen stadsdel. På 200 000 kvadratmeter (30 fotbollsplaner) finns ett köpcentrum med butiker, restauranger, teatrar, konsertlokaler och en nöjesanläggning. Att gå ut på piren kostar ingenting. Att hyra en segway (åkbräda med motor) kostar 450 kronor.


60 0 East Grand Avenue

Högsta byggnaden

5. Willis Tower, tidigare Sears Tower, är 528 meter hög, masterna inräknade. Att ta en av världens snabbaste hissar upp till utkiksplatsen på 103:e våningen tar 103 sekunder. Det kostar 26 dollar att åka upp de 442 meterna. Man kan se åt alla väderstreck, informationstavlor berättar vad man ser. Det går också att kliva ut på en glasskiva och titta rakt ner mot marken. Hisnande! Skyskrapan från 1973 var världens högsta fram till 1998, då rekordet slogs av Petronas Towers i Kuala Lumpur.


23 3 South Wacker Drive

I Al Capones fotspår

6 För många är Chicago synonymt med Al Capone och andra gangsters på 1920- och 30-talen. I dag går det att återuppleva tiden genom att åka runt i en fångtransport med galler för fönstren. För 30 dollar får man veta allt om spelklubbar, lönndörrar och platser där uppgörelserna skedde.


60 0 North Clark Street

Michigan Avenue

7. Affärsgatan från norr till söder kallas The Magnificent Mile. Här finns de mest exklusiva butikerna, de maffigaste hotellen och de bästa restaurangerna. Här finns alla typer av affärer, inte bara lyx, och man kan behöva flera dagar för att ta sig runt hela området. Dollarkursen gör det billigt att handla.


Hemingways hem

8. Författaren och Nobelpristagaren Ernest Hemingway (1899-1961) föddes i villaförorten Oak Park, en halvtimme med tåg eller bil västerut. Här finns museum och guidade turer. I Oak Park föddes även arkitekten och designern Frank Lloyd Wright som också hedrats med ett museum.


2 00 North Oak Park Avenue (Hemingway)
95 1 Chicago Avenue (Frank Lloyd Wright)

Middag med utsikt

9. Bäst utsikt vid middagen får du på The Signature Room på 95:e våningen i skyskrapan John Hancock Center. Utsikten är fantastisk och man kan se åt alla väderstreck, hela staden ligger för ens fötter. De finaste rätterna på kvällarna kostar 250 kronor, lunchen 70-80 kronor.


87 5 North Michigan Avenue

Millennium Park

10. Den skulle invigas vid millennieskiftet men det dröjde till 2004. Nu är det en grön lunga mitt i Chicago. Det är smidigt att köra ner i parkeringsgaraget under parken och sedan gå upp och njuta av vidderna och sevärdheterna. Här finns populära "The Bean", en kromblänkande jättelik skulptur i form av en böna. Att spegla sig i den är en upplevelse. Allt är gratis, liksom konserterna på kvällarna.


FAKTA

År 1900 var Chicago Sveriges näst största stad - bara i Stockholm bodde fler svenskar. Än i dag talar man om att det var svenskarna som gav Illinois timmerstugorna, som byggde basebollstadion Wrigley Field och som grundade den landsomfattande apotekskedjan Walgreen's.
I stadsdelen Andersonville i norra Chicago syns svenska flaggor lite överallt. Här ligger det svensk-amerikanska museet, där vd:n Karin Andersson har fritidsverksamhet efter skolan med teman om Emil, Pippi och Bullerbyn. På samma gata ligger Erikssons fiskdelikatesser och ett svenskt bageri. I museet säljs svenska landslagströjor, dalahästar och knäckebröd.
52 11 North Clark

Resfakta


RESA HIT: Direktflyg med SAS från både Stockholm och Köpenhamn. Tur och retur från cirka 4 700 kronor. Billigare alternativ finns, men det innebär lång restid med byte i Europa.
BÄSTA TIDEN: Året runt, bäst väder under vår och sommar. Augusti-september kan det vara väldigt varmt.
VALUTA OCH PRISNIVÅ: Svenska kronan står sig bra mot dollarn, därför är det relativt billigt. 1 USD är cirka 6:60 kronor.
BO: Medelklass hyfsat centralt från knappt 600 kronor, lyx (som Trump International) från 6 000 kronor.
ÄTA: Allt - hamburgare, grekiskt, mexikanskt, etiopiskt, vietnamesiskt, italienskt, svenskt, eller kanske en fransk gourmetmiddag högt upp i en skyskrapa med utsikt över Lake Michigan.
SHOPPING: Elektronik är billigt, iPad 2 för 3 200 kronor, Macbook Air för 6 500 kronor. Levi's-jeans kostar 200-300 kronor. Fyndläge på outlets lite utanför stan.
BRA ATT VETA: Tidsskillnaden mot Sverige är 7 timmar. Cirka 10 procent skatt tillkommer på butikspriserna. Du får ta med varor för 4 300 kronor hem utan att betala tull. Visum krävs, läs mer: http://stockholm.usembassy.gov

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande