Här är de 10 högsta byggnaderna i världen

Världens tio högsta byggnader börjar i Taiwan och slutar i Dubai flera hundra meter rakt upp mot himlen. Här är världens högsta byggnader, i alla fall just nu, man vet aldrig hur länge nuvarande rekord håller i sig.

10. Taipei 101, Taiwan

Höjd: 509,2 meter (inklusive masten)

Våningar: 101

Invigning: 2004

Det finansiella centret i Taipei rymmer både ett stort shoppingcenter samt kontorslokaler. Skyskrapan har även världens snabbaste personhissar med en hastighet på 17 meter per sekund (61 kilometer i timmen). Tanken kring byggnadens formspråk är att knyta an till den traditionella kinesiska pagod-arkitekturen med dess fristående åttakantiga torn.

Taipei 101, ska påminna om en kinesisk pagod. Foto: SHUTTERSTOCK

9. China Zun, Kina

Höjd: 528 meter

Våningar: 106

Invigning: 2017

China Zun som är belägen i Pekings centrala finansdistrikt är också stadens i särklass högsta byggnad. Här finns kontor, hotell och bostäder, samt ett observatorium 503 meter upp. China Zun har en konkav form med en avsmalnande midja tänkt att efterlikna ett antikt ceremoniellt kinesisk vinkärl (zūn), som också givit byggnaden dess namn. Själva midjan på byggnaden, 385 meter över marken, är 54 meter bred.

China Zun reser sig 528 meter över marken. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Tianjin CTF Finance Centre, Kina

Höjd: 530 meter

Våningar: 97

Invigning: 2019

Som en rymdraket reser sig Tianjin CTF Finance Center högt över alla andra byggnader i Tianjin. Den ståtliga byggnaden rymmer kontor, lyxiga lägenheter, shopping och hotell.

Ett arkitektoniskt mästerverk som helt klätt i glas. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Guangzhou CTF Finance Centre, Kina

Höjd: 530 meter

Våningar: 111

Invigning: 2016

Guangzhou CTF Finance Centre rymmer shopping, kontor, lägenheter och hotell. Genom den gigantiska byggnaden löper ett arkitektoniskt uträknad flöde med fyra vinklade tak. Förutom aluminium, glas och stål så har arkitekterna integrerat terrakottaplattor i designen. Ett material som förutom att det är vackert och miljövänligt, också spelar en mycket viktig roll i landets historia.

Aluminium, glas, stål och terrakotta – fyra viktiga byggstenar i Guangzhou Finance Centre. Foto: SHUTTERSTOCK

6. One World Trade Center, USA

Höjd: 541 meter (inklusive spiran)

Våningar: 94

Invigning: 2014

One World Trade Center är efter terrorattackerna 2001 den högsta byggnaden i New Yorks välkända stadsbild, och den sjätte högsta byggnaden i världen. Med färre våningar men betydligt högre än tvillingtornen vakar den nya byggnaden majestätiskt över ”Ground Zero”, minnesplatsen för 9-11.

One World Trade Center, en viktig del av New Yorks skyline. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Lotte World Tower, Sydkorea

Höjd: 555,7 meter

Våningar: 123

Invigning: 2017

Med sina 555,7 meter (för att vara exakt) är Lotte World Tower den högsta byggnaden i Sydkorea. Arkitekturen är postmodernistisk, och tornet används som bostad, kontor och hotell. Dessutom finns här ett konstmuseum, Lotte Museum of Art.

Lotte World Tower, högst i Sydkorea. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Ping An Finance Center, Kina

Höjd: 599 meter

Våningar: 115

Invigning: 2017

Med Ping An Finance Center vars fasad täcks av rostfritt stål börjar vi närma oss byggnationerna som går över 600-metersgränsen. Den superhöga byggnaden har ett flertal gånger varit utsatt för ”urban explorers”, bland annat av en malaysisk fotograf, en ryss och en man från Ukraina som alla tre både filmade och fotade sin friklättring på väg upp mot toppen. Och inte en hög byggnad utan ett rekord av något slag, i det fallet: Högsta utsiktsplatsen i en byggnad, 562.2 meter över havet.

Bättre utsikt än så här får man nog inte, 562,2 meter upp i luften. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Abraj Al-Bait, Saudiarabien

Höjd: 601 meter

Våningar: 120

Invigning: 2012

Den gigantiska och jämfört med övrig bebyggelse monstruösa Abraj Al-Bait, även kallat ”Klocktornen”, utgörs bland annat av världens högst belägna hotell med inte mindre än 2000 rum, världens högsta klocktorn (med världens största urtavla på, 43 meter i diameter), konferenscenter för 1500 personer, en bönehall för 3800 deltagare, varuhus på fyra våningar och 864 lägenheter.

Klocktornet med världens största urtavla. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Shanghai Tower, Kina

Höjd: 632

Våningar: 128

Invigning: 2015

Shanghai Tower i Shanghai är med sina 632 meter över havet Kinas högsta byggnad. Sedan byggnaden öppnades för allmänheten 2015 har man dragits med betydande underhållsproblem och står i stort sett fortfarande helt tom. Byggnaden utgörs av nio cylinderformade konstruktioner staplade ovanpå varandra, totalt 128 våningar. Var och en av dessa nio områden har ett eget atrium med trädgårdar, kaféer, restauranger och butiker samt svindlande panoramautsikt ut över Shanghai.

Ingen annan byggnad i Shanghai en en chans mot Shanghai Tower. Foto: SHUTTERSTOCK

1. Burj Khalifa

Höjd: 828

Våningar: 163 

Invigning: 2010

Skyskrapan Burj Khalifa är inte bara världens högsta byggnad, utan tar även hem platsen som världens högsta byggnadsverk. Namnet är till ära av Förenade Arabemiratens president Khalifa bin Zayed Al-Nahyan. 2019 öppnade man upp för allmänheten, mot en avgift är våningarna 124, 125 och 148 öppna för besök. Burj Khalifa som lär ha kostat upp till 400 miljarder dollar är till största delen byggt med armerad betong. Våning 156 blev den sista av betong eftersom pumparna inte klarade av att pumpa högre, resten av våningarna är byggda i stål. Efter våning 162 finns det ingen hiss, utan endast en trappa, då de översta våningarna enbart innehåller underhållsutrustning. 

Det i dag enda hotet för Burj Khalifas världsrekord är andra stora byggnadsföretag i Dubai. mellan 2003 och 2009 drevs till exempel ett byggprojekt där målet var satt på 1 000 meter. Projektet ställdes dock in i slutet av 2009.

Burj Khalifa, världens högsta byggnad. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Högsta byggnadsverken i världen genom tiderna

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande