Slottet Bran, Rumänien
1 av 4: Slottet Bran, Rumänien Foto: Shutterstock
Chillingham Castle, England
2 av 4: Chillingham Castle, England Foto: Shutterstock
Schloss Moosham i Österrike
3 av 4: Schloss Moosham i Österrike Foto: Shutterstock
Slottet Houska, Tjeckien 
4 av 4: Slottet Houska, Tjeckien  Foto: Shutterstock

11 läskigaste spökslotten i Europa

Halloween är spökhelgen nummer ett.
Och var trivs spöken bäst, om inte på ståtliga gamla slott?
Här är de 11 mest spektakulära och skrämmande spökslotten i Europa, alla öppna för allmänheten.

1. Chateau de Brissac, Frankrike

Detta ståtliga bygge med rötter i 1000-talet är med sina sju våningsplan Frankrikes högsta slott. Det ligger vackert i Loiredalen och är sedan över 500 år bostad åt markisen av Brissac med familj. Här erbjuds bed and breakfast som är mycket mer överdådigt än det låter - övernattningarna sker i sanslöst vackert inredda slottsrum. Det gäller bara att inte vara rädd för spöken. 

På slottet utspelade sig nämligen ett ruskigt dubbelmord för 600 år sedan. Slottsherren Jacques de Breze knivhögg sin fru Charlotte och hennes älskare, Pierre de Lavergne, till döds efter att ha påträffat dem i säng tillsammans. Enligt legenden tvingades slottsherren bara något år senare flytta från slottet då han plågades av de knivmördades skri om nätterna. I dag tror man att älskaren Pierre flyttat vidare då han inte siktats på länge. Slottsfrun Charlotte där emot är högst aktiv, kallas ”kvinnan i grönt” och spökar helst i slottskapellets tornrum.

ANNONS: Boka ett rum på Chateau de Brissac här (om du vågar...) [extern länk]

 

Chateau de Brissac. Foto: Shutterstock

2. Schloss Moosham, Österrike

Slottet från 1191 ligger i en dal i Österrikes mitt och har varit platsen för många historiska händelser. Men häxrättegångarna mellan åren 1534 till 1762 är dess mörkaste epok och grunden till allt spökeri som sägs pågå här än i dag. Enligt sägen rör det sig om tusentals kvinnor och flickor som ska ha torterats och avrättats här efter att ha anklagats för att vara häxor. Enligt slottets egen hemsida är siffran mer modest, men ruggig så det räcker: under de mörka åren ska det har rört sig om 66 avrättningar varav 44 för häxeri. 

Tillräckligt många för att fylla slottets salar och rum med spökväsen. Som om inte de häxdömda vore nog spökar här också av slottsanställda som på 1800-talet avrättades anklagade för att vara varulvar efter att ett stort antal djur tillhörade slottsherren hittats ihjälbitna. 

I dag är slottet till delar ett museum öppet för allmänheten och många besökare uppger att spöklika varelser uppenbarat sig för dem vid besök. Andra säger sig ha blivit fysiskt berörda av osynliga väsen. 

3. Reszels slott, Polen

Det röda tegelslottet i gotisk stil byggdes av riddarna i Tyska orden 1350-1401. Men det var först drygt 400 år senare det blev känt i skräck- och spöksammanhang. Det ligger i den lilla staden Reszel i nordöstra Polen, en stad som 1806 nästan brann ned till grunden efter vad som påstods vara en anlagd brand. 

Misstankarna kom att falla på Barbara Zdunk, en 37-årig piga känd för sitt intresse för trolleri och dessutom illa sedd då hon höll sig med en tonårig pojkvän. Pigan satt fången i slottet i nära fem år och sägs då ha blivit torterad och våldtagen ett flertal gånger. 1811 dömdes hon för häxeri och mordbrand till att brännas på bål men blev under mystiska omständigheter i stället strypt av sin bödel. Hon sägs vara den sista kvinnan i Europas som dömdes till döden för häxeri.

Som framgår av den hårresande historien har Barbara Zdunk synnerligen goda skäl att hämnas världen med häx- och spökkonster. I dag är slottet ett hotell. Gäster uppmanas dock strängt att inte bege sig ned i slottets källarvalv.  Där lurar nämligen pigan och de osaliga barn våldtäkterna orsakade.  

 

Reszels slott. Foto: Shutterstock

4. Chillingham Castle, England

Marknadsförs av ägarna själva som ”Storbritanniens mesta spökslott”. Slottet, från 1100-talet, är strategiskt beläget i gränslandet mellan England och Skottland, har under århundraden besökts av ett otal brittiska regenter, figurerat i samband med många krigshändelser och är omskrivet flera gånger av självaste William Shakespeare. Här finns såväl avskräckande gamla fängelsehålor som flitigt använda tortyrkammare.

Mest berömda spöket är den blå (eller självlysande) pojken som spökar i rosa rummet. Gäster uppges ha sett blå blixtar eller cirklar över sina sängar föregångna av hemska skrik. Omtalad är också den magra vita dam som lurar i slottets stora skafferi.

I dag kan man så väl övernatta i slottet som ta del av anläggningens egen spöktur.

Det medeltida slottet är mycket välbevarat och traditionen med kungliga besök lever än. Dagens brittiska kungafamilj har besökt Chillingham privat flera gånger.

5. Slottet Predjama, Slovenien

Detta makalösa medeltida slott från 1200-talet är rest vid öppningen av en grotta i en 123 meter hög bergsklippa i Slovenien och mycket svårintagligt. Det senare erfor inte minst den tyskromerske kejsaren Fredrik III då han på 1480-talet försökte lägga vantarna på slottets härskare, greve Erasmus. 

Efter att ha knivmördat en fiende vid hovet i Wien hade greven flytt undan till sitt slott Predjama och därefter utfört ett stort antal räder mot borgar och städer som tillhörde kejsaren. Nu belägrades slottet av kejsarens män, tanken var att svälta ut Erasmus. Vad man inte visste var att det fanns en hemlig tunnel i grottsystemet under slottet genom vilken mat och annat nödvändigt smugglades in. 

Först efter ett år kunde belägringen avslutats – och det sedan greven blivit förråd av en av sina egna och träffats i sitt rum av ett kanonskott.

Här, i grevens tortyrkammare, enorma vapenförråd och den hemliga tunneln, sägs det krylla av gengångare inte minst i form av greven själv, förstås.

För att säkra gästerna god nattsömn ligger anläggningens hotell en bit bort från slottet i slottsparken.

ANNONS: Boka ett rum på Predjama här (om du vågar...) [extern länk]

 

Slottet Predjama. Foto: Shutterstock

6. Leap Castle, Irland

Slottet byggdes på 1200-talet och har en enormt blodig och skräckfylld historia. Enligt legenden stack en av slottsägarens söner ihjäl sin egen bror med ett svärd under en maktkamp inom familjen. Brodern var präst och höll just mässa i slottets kapell. I dag kallas det för ”blodiga kapellet” och prästen går igen där om nätterna. 

Otäckheterna slutar inte där. Vid en renovering i början av 1900-talet fann arbetarna en hemlig fängelsehåla så full med skelett att de fyllde tre fullastade vagnar vid borttransporten. Fängelsehålan var så djävulskt konstruerad att fångarna kunde falla genom en lönndörr och bli punkterade av stora, spetsiga spikar i golvet tre meter nedanför. 

Till andra spöken hör Emily, en ung flicka som föll från slottets högsta torn på 1600-talet. Hennes spöke sägs då och då dyka upp och reprisera fallet, fast försvinner alltid innan det når mark. Dessutom finns här röda damen som går runt med en vass kniv i sin höjda hand och ett illaluktande monster som är hälften får och hälften människa.

Slottet ligger mitt på Irland ungefär halvvägs mellan Dublin i öst och Limerick i väst.

 

Leap Castle. Foto: Shutterstock

7. Slottet Houska, Tjeckien 

Ett gotiskt palats från 1200-talet en timmes bilväg norr om Prag. Ingen människa har någonsin bott här. Det slottsliknande bygget restes för att försegla ett stort hål i marken. Enligt sägnen är hålet bottenlöst och många föreställde sig att det var en port till Helvetet. Bygget var till för att hindra demoner från underjorden ta sig upp till oss människor. Men innan hålet förseglades fick fångar chansen till benådning mot att de lät sig sänkas ned i hålet och sedan rapporterade om vad de sett. Då den första fången sänktes ned sägs han ha börjat vråla förtvivlat efter bara några sekunder och när han hivades upp såg han ut att han åldrats 30 år – hårt hade blivit vitt och ansiktshuden var rynkig. 

I dag sägs demoniska skräckfigurer ha tagit över nedre delen av slottet och setts flyga omkring på dess marker. En kvinna i vitt brukar också visa sig i ett av slottsfönstren. 

8. Slottet Bran, Rumänien

Detta slott från 1200-talet har allt man kan begära av ett riktigt hemskt spökslott. Bara åsynen av dess vassa torn som sträcker sig upp i en avlägsen del av bergskedjan Karpaterna är skrämmande. Slottet sägs ha varit boplatsen för den osannolikt blodtörstige 1400-talsfursten Vlad III, även känd som Vlad Pålspetsaren för sina grymma bestraffningsmetoder. Han blev senare inspiration till författaren Bram Stokers skräckfigur Greve Dracula som i romanen bodde i ett slott påfallande likt Bran. 

Därför har Bran blivit känt som Draculas slott (även om författaren Stoker aldrig satte sin fot i Rumänien). Många spökincidenter har rapporterats här ifrån, men slottets främsta spöke i dag är inte Vlad III eller Dracula utan den rumänska drottningen Maria vars hjärta förvaras i en guldbehållare i slottets kapell. 

Sakkunniga hävdar dessutom numera att Vlad III inte bodde här utan i ett annat rumänskt slott, Poenari. 

9. Voergaards slott, Danmark

Ett 1400-talsslott mellan Ålborg och Skagen på norra Jylland vars ägarinna Ingeborg Skeel ända sedan sin död 1604 uppges spöka här. På 1580-talet bad hon den holländske arkitekten Philip Brandin bygga en elegant renässansflygel till slottet.  Hon blev så imponerad av resultatet att hon lät dränka arkitekten i slottets vallgrav med motiveringen att han då aldrig skulle kunna bygga något lika vackert igen. 

Redan på 1600-talet flyttade man hennes grav långt bort från slottet, men ändå har hon fortsatt spöka här i alla år. De sägs att när hon når så nära att hon kan kika in genom ett av slottets fönster kommer bygget att rasa samman. 

Andra hemskheter här är den förskräckliga fängelsehålan Rosedonten och blodfläcken i det nordöstra tornrummet som trots århundraden av försök är omöjlig att tvätta bort.

 

Voergaards slott. Foto: Shutterstock

10. Svaneholms slott, Sverige

Svaneholm ligger på en holme i Svaneholmssjön utanför Skurup i södra Skåne och började byggas omkring 1530. Det finns en lång lista på spöken som sägs hemsöka slottet. 

Till de mest spektakulära hör Mannen med slängkappan, det vill säga den danske 1500-talskungen Fredrik II som letar efter sin ungdomskärlek på slottet. Denna, adelsfröken Anne Hardenberg, ansågs inte tillräckligt fin och kungen tvingades därför gifta sig med sin 15­-åriga kusin i stället. Än i dag sägs charmören till kung dyka upp då och då och uppvakta besökande damer på slottet.

Nästan lika spektakulär är Den hårige mannen som lägger sig under olika av slottets sängar och skräms genom att sträcka fram sina håriga armar. 

Andra hemska gengångare är Grå munken (som en gång blev inmurad i ett källarvalv), Vita damen samt Vackra damen (som ska ha mördat sin man).

Guidade turer på Svaneholm måste förbokas, men slottets restaurang har öppet de flesta dagar. Mer info: svaneholmsslott.se

 

Svaneholms slott. Foto: Shutterstock

11. Akershus, Norge

En strategiskt mycket viktig fästing i Oslo, rest runt år 1300 och ombyggd till renässansslott i början av 1600-talet. Idag räknas den som Norges mest hemsökta plats. 

Under bygget av borgen sägs arbetarna ha murat in en hund i en av väggarna då det ansågs ge tur. Men nästan omedelbart efter att fästningen stod klar började hunden spöka. Och den visade sig vara allt annat än vänligt inställd. 

En dansk adelsman hörde till dess första offer. En dag hördes det hemska ljud från slottets källare och dansken gick ned för att undersöka saken. Då hamnade han i ett blodigt slagsmål med den onda spökhunden, men lyckades skrämma bort den. Men bara en kort tid efteråt dog adelsmannen av ett fall från sin häst. Sedan dess anses ett möte med hunden medföra en ond, bråd död.

Även en kammarjungfru som svalt ihjäl här under drottning Margaretas tid (1353–1412) spökar här.

Akershus Foto: Shutterstock

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande