Citrusfestivalen i Menton.
Tjurrusningen i Pamplona.
Holifestivalen i Indien.
Ostrullarfestivalen i Gloucester.
Up Helly Aa i Lerwick.
Oljebrottningsfestivalen i Eridne.
La Tomatina i Buñol.
Kärringkånkfestivalen i Sonkajärvi.
Oktoberfest i München.
Isfestivalen i Harbin.
1 AV 10
Citrusfestivalen i Menton.
Foto: Office de Tourisme Menton
2 AV 10
Tjurrusningen i Pamplona.
Foto: Ificina Internacional de Prensa de Navarra
3 AV 10
Holifestivalen i Indien.
Foto: Shutterstock
4 AV 10
Ostrullarfestivalen i Gloucester.
5 AV 10
Up Helly Aa i Lerwick.
Foto: Anne Burgess
6 AV 10
Oljebrottningsfestivalen i Eridne.
7 AV 10
La Tomatina i Buñol.
Foto: Jasper Juinen
8 AV 10
Kärringkånkfestivalen i Sonkajärvi.
Foto: Joonas Hukkanen
9 AV 10
Oktoberfest i München.
Foto: Johannes Simon
10 AV 10
Isfestivalen i Harbin.

10 galna festivaler du bara måste boka in

Vill du ha en fantastisk upplevelse på din semester så är det festivaler du ska satsa på. Allt om Resor har plockat fram tio festivaler du aldrig kommer att glömma. Så packa väskan och boka biljetter för de här festivalerna vill du inte gå miste om.

Allt om Resor

1. Citrusfestivalen i Menton

I över 80 år har Fête du Citron firats i Menton på Franska rivieran. Den började som en vanlig karneval men på 30-talet kopplade man tillställningen till citrusfrukterna för att göra den unik. Festivalen hålls från mitten av februari till början av mars, när citron- och apelsinodlingarna runt Menton har skördats.

Varje år lägger hundratals frivilliga ner tid på att med 150 ton citroner och apelsiner skapa jättelika skulpturer på olika teman. En del av skulpturerna kan beskådas i parken Jardin de Bioves och andra på de vagnar som rullar i karnevalstågen tre fyra gånger per vecka under festivalen.

Och skulle du till äventyrs tröttna på citroner så hålls samtidigt en orkidéfestival i Menton.

2. Tjurrusningen i Pamplona

Om adrenalin är din drog så är det till Pamplona och Festival de San Fermín du ska åka till i juli. Den klassiska tjurrusningen har sina rötter i när tjurarna drevs från hagarna utanför staden in till tjurfäktararenorna. På 1700-talet började människor visa sitt mod genom att springa framför tjurarna och sedan tog festivalen form.

Det du har framför dig är 800 meters adrenalinstinn löpning med uppenbar risk för kroppsskada. Varje år skadas dussintals människor och de senaste 100 åren har 14 människor dött under rusningen.

Även för åskådarna är rusningen en blodtryckshöjare och under de nio dagar festivalen pågår, så är stämningen hög med musik, mat och dryck nätterna igenom.

3. Holifestivalen i Indien

Den här färgstarka hinduiska festivalen är urgammal och firas överallt i Indien i mars månad. Det är en festival som firar kärleken och det godas triumf över ondskan. Och firar gör man med mat och dryck och inte minst genom att kasta färg på varandra.

Resultatet är en formlig färgexplosion som får dig att tro att du befinner dig mitt i en regnbåge. Så det gäller att ta med gott om oömma kläder, för vi lovar att du kommer att befinna dig i en helt annan färgskala när du kommer hem till hotellet.

4. Ostrullarfestivalen i Gloucester

En 200 meter lång, brant grässluttning i byn Brockworth strax utanför Gloucester i England är i slutet av maj varje år, platsen för en av de mest galna festivaler som finns: Cooper Hill’s Chees Rolling and Wake – den traditionella jakten på en rullande ost.

Osten får ungefär en sekunds försprång ner för backen innan deltagarna släpps loss i en vild jakt. I teorin är syftet att fånga osten, men eftersom den enligt uppgift kan komma upp i över 100 km per timme, så är det den som kommer tvåa efter osten över mållinjen som är vinnaren. Varje år skadas flera deltagare och det har till och med förekommit dödsfall.

Men det är garanterat en festival du aldrig kommer att glömma

5. Up Helly Aa i Lerwick

Shetlandsöarna är inget självklart turistmål för svenska resenärer men Up Helly Aa är definitivt värd att resa dit för. Den sista tisdagen i januari varje år firas nämligen Shetlandsöarnas vikingahistoria med denna spektakulära festival. Och det här är ingen turisttillställning. Traditionen har hållit på sedan mitten av 1850-talet då en annan tradition som innebar att brinnande tjärfyllda tunnor rullades längs gatorna, förbjöds.

Upp till 1000 vikingklädda män fyller Lerwicks gator och ett specialbyggt vikingaskepp seglas in i hamnen. När mörkret har fallit marscherar “vikingarna” genom staden med tända facklor för att till sist nere i hamnen sätta vikingaskeppet i brand. Efter det brukar firandet fortsätta med öl och whisky fram tills solen går upp.

6. Oljebrottningsfestivalen i Eridne

Oljebrottningsfestivalen Kirkpinar i staden Erdine i nordvästra Turkiet har gamla anor. Oljebrottning finns dokumenterad som sport redan för 5000 år sedan och den här turkiska brottningsfestivalen startade som en militär tävling vid mitten av 1300-talet, vilket gör den till världens äldsta återkommande tävling.

I slutet av våren vallfärdar brottare från hela Turkiet för att göra upp om det stora mästarbältet i guld och titeln Mäster Pehlivan.

Inför varje match, som avgörs utomhus på ett gräsfält, oljar brottarna in sig med olivolja. Klädda i enbart korta läderbyxor gäller det sedan att få ner motståndaren på rygg på marken.

7. Tomatkrigsfestivalen i Buñol

Värdens största tomatkrig har inga gamla anor, ingen förankring i historien och ingen egentlig mening. La Tomatina började som ett bråk under en annan festival när en person retade sig på ett gäng överförfriskade ungdomar och började kasta tomater från ett grönsaksstånd på dem.

Året därpå uppstod bråket igen men den här gången hade ungdomarna med sig egna tomater.  Efter att polisen försökt stoppa bråken under ett antal år gav myndigheterna upp 1957 och sedan dess har La Tomatina firats i augusti varje år.

Oömma kläder, skyddsglasögon och ett gott humör rekommenderas med tanke på att det kastas 150 000 tomater under festivalen.

8. Kärringkånkfestivalen i Sonkajärvi

Okej, den här festivalen har ännu kortare anor än La Tomatina. Det började som ett skämt på 90-talet men har seden 1997 fungerat som en “riktig” idrott. Det gäller att på kortast tid bära en kvinna på ryggen över en 253,5 meter lång bana bestående av grus, gräs, sand och asfalt, med två hinder och en meterdjup vattengrav.

Snabbaste paret vinner kvinnans vikt i öl.

Festivalen, som också är VM, hålls i juli varje år.

9. Oktoberfest i München

Under två veckor hålls denna festival till det tyska ölets ära. Det dricks närmare sju miljoner liter öl av de dryg sex miljoner besökarna, så det är inte konstigt att det behövs 18000 toaletter och pissoarer på det 31 hektar stora festivalområdet, Theresenwiese.

Festivalen har hållits sedan 1810 och räknas som en av världens största folkfester. Så ta på dig din bästa dirndl eller dina snyggaste lederhosen sista veckan i september och dyk ner i ölhavet.

10. Isfestivalen i Harbin

Ishotellet i Jukkasjärvi i all ära, men om du vill se vad man verkligen kan göra med is och snö, så är det till staden Harbin i Kina du ska bege dig. Där hålls varje år världens största isfestival, med hundratals skulpturer och byggnader skapade i is och snö.

Festivalen pågår en månad och förutom skulpturerna bjuds det också på utförsåkning och vinterbadande.

 

Av: Krister Berntsson