Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
publicerad text:  publicerad bildtext:byn dronero ligger i vackra piemonte.  byn dronero ligger i vackra piemonte.
publicerad text:  publicerad bildtext:byn dronero ligger i vackra piemonte.  byn dronero ligger i vackra piemonte.
publicerad text:  publicerad bildtext:byn dronero ligger i vackra piemonte.  byn dronero ligger i vackra piemonte.
publicerad text: publicerad bildtext:byn dronero ligger i vackra piemonte. byn dronero ligger i vackra piemonte.

10 fantastiska platser i Italien

Italien är favoriten för Bo Hagström, 68.

Passionen för Italien och dess matkultur går inte att ta miste på när författaren och programledaren berättar om sina resor till landet.

Här är hans tio främsta italienska smultronställen.

Canazei och Val di Fiemme.

1. Vandra i Dolomiterna 

Många känner till italienska Alperna för dess skidorter på vintern, men det är ju helt sagolikt vackert på sommaren. Att vandra i bergen känns om en lite förbisedd grej som börjar komma alltmer. Här tipsar Bo om Moena i Dolomiterna.

Och har man gått en mil om dagen i en vecka så mår man bra och då kan man också unna sig att äta rejält! Moena är centralorten i Val di Fassa, dalgången mellan Canazei och Val di Fiemme. Ät säsongens grönsaker och svamp på de enkla fäbodrestaurangerna.
Dolomiterna är en del av Alperna i nordöstra Italien. Området ligger strax norr om Venedig och sträcker sig upp mot gränsen till Österrike.
Dolomiterna, med spektakulära bergstoppar, är resterna av ett korallrev som fanns i ett hav här för 250 miljoner år sedan.
 

 

BO HAGSTRÖMS ITALIEN

I Italien letar sig Bo Hagström gärna ut till de mindre orterna på landsbygden. Där finns ingen massturism, som i städerna. Han njuter av maten på de lokala restaurangerna, bekantar sig med lokalborna och handlar gärna med sig godsaker hem från gårdsbutiker och torghandel. Hans passion för den italienska maten är välkänd, inte minst genom tv-serien "Solens mat" i SVT.

 

Kanalerna i Venedig och Colosseum i Rom. Det är den gängse bilden av Italien. Men detta land är mycket mer än så. Italien är enormt varierat. Det börjar i snötäckta Alperna och slutar i apelsinernas Sicilien. Det finns massor av fina ställen i Italien.
Den fantastiska naturen är bara en av många ingredienser i turistlandet Italien. Andra är sol och bad, Europas kanske bästa mat, fantastiska vyer, mängder av kulturskatter och - massor av smultronställen. Inte minst kulinariska.


Läs vidare i guiden till Bos tio bästa ställen i Italien. Ställen som är mycket värda att besöka och dit turistströmmarna inte går. Alla platserna ligger lite vid sidan av allfartsvägarna. Spektakulära Gargano-halvön, natursköna Certaldo, gränsöverskridande Dronero och genuina Accettura.

 

 

Byn Cetara har Bo Hagströms favoritsardeller. Foto: Tripadvisor

2. Amalfikusten – världens vackraste kuststräcka

Amalfikusten, mellan Sorrento i väst och Vietri sul Mare i öst, brukar kallas världens vackraste kuststräcka. Den lilla byn Cetara öster om Amalfi är mitt favoritställe.

Här fiskar man sardeller på ett gammaldags, skonsamt sätt och lägger in dem i olja. Om man gillar sardeller måste man åka hit för det är tveklöst världens godaste.


Amalfikusten präglas av små charmiga byar, frodiga terrassodlingar och dramatiska bergsklippor. Vandring är populärt och lederna många i de vykortslika omgivningarna. Dock är det inget ställe man åker till för bättre strand- och badliv. Stränderna är ofta små och kan vara besvärliga att ta sig fram till.

 

Sant'Antioco är en halvö på sydvästra Sardinien.

3. Sant'Antioco, Sardinien

Halvön Sant'Antioco är en nästan okänd pärla i sydvästra delen av Sardinien. Här lever man på fiske och vinproduktion.

Självklart lagas all mat med olivolja. Du möts av en liten stad med pastellfärgade hus i centrum och fiskebåtar i hamnen. Fisk- och skaldjursutbudet är fantastiskt. Här kan du också dricka så kallade rotäkta viner, något du inte hittar på många andra ställen.

Det är vinrankor som överlevde den europeiska spridningen av vinlus på 1800-talet. Du dricker alltså vin gjort på druvor från samma plantor man gjorde vin ifrån för flera hundra år sedan.

 

Degli Angeli i byn Magliano Sabina har hotell, restaurang och matbutik.

4. Magliano Sabina har bästa olivoljan? 

Magliano Sabina. Det här lilla samhället norr om Rom är värt en resa till Italien på egen hand. Området är berömt för sin olivolja.

Den lilla restaurangen med hotellverksamhet, Degli Angeli, drivs av femte generationen inom samma familj. Här äter du den goda bönsoppan med olivolja och knaprig pancetta. Precis allt som finns på menyn är producerat på plats. Diskmedel är det enda de köper utifrån!

Magliano Sabina ligger cirka fem mil norr om Rom och har omkring 4 000 invånare. En stor del av arkitekturen är medeltida med många palats från ortens storhetstid på 1500-talet. Den stora motorvägen från Rom norrut (A1) passerar precis intill.

 

Byn Dronero ligger i vackra Piemonte.

5. Där Frankrike och Italien möts 

Dronero. Området Occitanien har en egen kultur, eget språk, egen flagga och egna mattraditioner.

Här blandas franskt och italienskt. Maten kännetecknas av att den är lätt med gott om grönsaker. Dronero är ett trivsamt litet samhälle i Valle Maira, en av de occitanska dalgångarna i Piemonte. Kan rekommendera det stenugnsbakade brödet på mjöl från byns egen kvarn.

Occitanien betecknar det land där det gamla lokala språket occitanska talas och omfattar sydligaste Frankrike med sträckningar in i såväl Spanien som Italien. I Italien menas de occitanska dalarna i italienska Alperna intill franska gränsen med städer som Turin och Genua.

 

På Garagno-halvön fiskar fiskarna fortfarande med traditionella nät från bryggorna.

6. Nyfångad fisk på Gargano-halvön

Gargano-halvön. Sporren på den italienska stöveln bjuder på fantastiska naturupplevelser med sina apelsinlundar och branta klippor som stupar ner i havet.

Här finns traditionella fiskeläger med träbryggor som leder ut i havet, varifrån fiskarna styr näten med långa spön. Den nyfångade och grillade fisken smakar ljuvligt med apulisk olivolja.

Garganohalvön ligger tvärs över Italien från Neapel och sticker ut i Adriatiska havet på landets östkust. Hela området är en nationalpark med vilda ekskogar och dalgångar med massor av färgsprakade orkidéarter. Här finns mäktiga havsutsikter och stränder mellan vita kalkberg och azurblått vatten. Särskilt sydkusten är fantastiskt vacker.

 

I byn Conscenti finns en fin torghandel.

7. Torghandel i Conscenti 

Conscenti. I Ligurien är kusten mest känd men bara några kilometer inåt land möter du sällan andra turister.

Här kan du frossa på säsongens grönsaker och mild ligurisk olivolja. Conscenti är en oerhört trivsam liten by i Valgraveglia, dalgången som löper längs floden Graveglia innanför kuststäderna Chiavari och Lavagna. På lördagarna är det underbar torghandel med lokala småproducenter som kommer och säljer sina varor. Byn har cirka 1000 invånare.

Regionen Ligurien är den smala landremsa precis invid Italiens gräns till Frankrike som avgränsas av havet i söder och Alperna och Apenninerna i norr. Största staden är Genua.

 

Lilla bergssamhället Accettura har drygt 2 000 invånare.

8. Genuint byliv i Accettura

Till den här delen av Italien är det inte många turister som hittar och det är inte helt lätt att köra hit på smala, slingrande vägar men tar man det bara lugnt så går det. Och när man väl kommer fram möts man av det lilla bergssamhället Accettura med drygt 2 000 invånare.

Det är en av de mest genuina platser jag har besökt i Italien. Här äter jag cruschi, traktens små röda paprikor. När de friteras blir de alldeles frasiga. Kombinationen knapriga paprikor, syrlig och lite salt getost och söt honung är himmelsk. Man sitter där på en liten restaurang medan bylivet har sin gilla gång runtomkring.

Det är få turister men desto fler lokalbor på restaurangerna. Bli inte förvånad om någon frågar vad du äter, ber att få smaka eller erbjuder dig att smaka det som finns på deras tallrik! Det skickas och delas mellan borden alltmedan maten diskuteras och avnjuts.

 

Ön Ischia har blivit italienarnas hälso-ö.

9. Ischia – hälsans ö 

Grannön till berömda Capri, den gröna Ischia, har blivit italienarnas hälso-ö nummer ett.

Här finns också en del turister och man bor på spa, badar i varma källor och går på utsökt Medelhavskostdiet. Det finns ett rikt utbud av fisk och skaldjur och ön förvånar också med sitt stora utbud av jordbruksprodukter. En annan specialitet på restaurangerna är de vilda kaninerna med sitt magra, goda kött. Hit tar du dig enkelt från Neapel med flygbåtar som går ofta.


Ischia, som ligger cirka tre mil sydväst om Neapel, är en vulkanö i Neapelbukten. Den är bergig och har flera vulkaner och har cirka 58 000 invånare.
Den norske författaren Henrik Ibsen bodde sommaren 1867 på Ischia och skrev sitt berömda verk Peer Gynt här.

 

Det böljande landskapet precis utanför byn Certaldo.

10. Certaldo – en medeltida stad 

Mellan Florens och Siena ligger den lilla orten Certaldo, som har en välbevarad medeltida stadskärna.

Den ligger högst upp på berget och du når den med linbana. Här går man på samma gatstenar som på medeltiden. 

Det är inget känt ställe för turister, men det är inte stendött. Här finns gott om barer, restauranger och butiker. Le Tre Stelle sysslar med så kallad agriturismo, jordbruksturism. Du kan bo på gården, titta på djuren och förstås äta god mat lagad på gårdens produkter. 

 

Staden, som har cirka 16 000 invånare, ligger 3,5 mil sydväst om Florens och är mest känd för författaren Giovanni Boccaccio (1313– 1375) som skrev verket "Decamerone".