1 av 4: 58 000 ledlampor skapar magi i Kalifornien
Nej, det är inte ett skämt, det här är namnet på platsen med världens längsta namn!
2 av 4: Nej, det är inte ett skämt, det här är namnet på platsen med världens längsta namn! Foto: Shutterstock
Världens plattaste plats, inte bara platt utan också väldigt vacker.
3 av 4: Världens plattaste plats, inte bara platt utan också väldigt vacker. Foto: Shutterstock
Här är resmålen som sätter rekord.
4 av 4: Här är resmålen som sätter rekord.

10 extrema resmål för dig som älskar att slå rekord

Handen på hjärtat, visst är en del av tjusningen med resor att kunna skryta om häftiga destinationer man besökt? Här är 10 platser som imponerar även på den mest erfarne resenären, enligt travelden.co.uk. 

1. DÖDA HAVET - Lägsta platsen på jorden

Mount Everest i all ära. Men alla vill inte riskera liv och hälsa med toppbestigningar i tunn luft. Varför inte skippa bergen och sätta ett betydligt säkrare rekord genom att besöka världens lägsta plats i stället? I Döda havet på gränsen mellan Jordanien, Västbanken och Israel kan du roa dig med att guppa omkring i 34 procentigt sjövatten cirka 412 meter under havsnivå. En semester med garanterat flyt!

Ytliga bad på rekordlåg nivå. Foto: Shutterstock

2. SALAR DE UYUNI – Världens plattaste plats

Ett annat alternativ för dig som tycker att bergsbestigning och höjder är överskattat hittar du i södra Bolivia. Här i Salar de Uyuni, en saltöken nästan lika stort som Skåne, kan du blicka ut över jordens plattaste landskap. Ur denna sedan länge uttorkade förhistoriska sjö utvinns numera 25 000 ton salt per år. Men det är inte bara saltproducenter och turister som tycker att öknen är ett hett ställe. Den är även ett tillhåll för rosa flamingor som väljer Salar de Uyuni när det är dags att para sig i november. 

Världens största saltöken Salar de Uyuni – populärt hot spot för dejtande flamingor. Foto: Shutterstock

3. DEATH VALLEY – Varmaste stället på planeten

Är du ute efter den absolut hetaste resan du kan göra? Ställ in siktet på Death Valley i sydöstra Kalifornien. Men den amerikanska dalgången är inget för värmekänsliga veklingar – här kan det bli 56,7 grader varmt. Som tur är kan du kyla ner dig i något av Las Vegas luftkonditionerade hotellkomplex om du åker österut i dryga två timmar. 

Världens hetaste nationalpark. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 9 platser under jord som får dig att rysa

4. MOUNT KILAUEA – Världens mest aktiva vulkan

Hett om öronen är det också när världens mest aktiva vulkan vaknar till liv. Mount Kilauea är en av fem vulkanerna på ön Hawaii och den yngsta av dem. Sedan 1983 har vulkanen haft regelbundna utbrott. 1990 förstördes städerna Kalapana och Kaimū. 2018 hade Mount Kilauea ett våldsamt utbrott och sprutade ut aska 9 kilometer upp i luften. En destination som till och de mest våghalsiga globetrotters blir imponerade av.

Rykande hett semesterresemål för den äventyrlige. Foto: Shutterstock

5. VOSTOK STATION – Jordens kallaste plats

Alla tål ju inte värme så bra och föredrar svala platser. Men svalt sätter inga rekord. Det gör däremot Vostok Station, världens kallaste plats. Forskningsstationen i östra delen av Antarktis grundades av Sovjetunionen 1957 men drivs nu gemensamt av forskare från Ryssland, USA och Frankrike. Eftersom stationen ligger nära den magnetiska Sydpolen är det här ett perfekt ställe att studera jordens magnetfält. Klimat och meteorologi är andra forskningsområden på Vostok Station. De som söker sig hit behöver dock vara av rätta virket. Medeltemperaturer ligger på -57 grader, vilket är rena sommarbrisen jämfört med 27 augusti 2008 då termometern sjönk till 84 minusgrader. Värmerekordet? Minus 12,2 grader.

Vostok – stationen för dem som pallar att ta det kallt. Foto: Shutterstock

 

6. OYMAKON – Kallaste bebodda platsen i världen

En sak är att besöka världens kallaste plats under en kortare period, men hur är det att bo på ett ställe där temperaturen kan sjunka till minus 71 grader? De vet invånarna i Oymakon. Byn i östra Sibirien är inte bara världens kallaste bebodda plats, den innehar även ett annat rekord – här hittar vi den största temperaturskillnaden på jorden. Det kan skilja så mycket som 100 grader mellan vinter och sommar i den ryska byn. Snacka om variation!

Oymakon kan stoltsera med två världsrekord. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Här är världens läskigaste flygplatser 

7. MAWSYNRAM – Världens blötaste plats

Om du vill du ha ett riktigt trumfkort när folk i din omgivning gnäller på att sommarsemestern regnar bort – åk till Mawsynram i Indien. Då kan du berätta att du minsann semestrat på världens regnigaste plats. Här faller nästan 12 meter regn varje år. Vill du pricka in den våtaste perioden ska du satsa på monsunmånaderna juni och juli. Packa paraply och undervattenskamera.

Foto från Mawsynram – påstås det... Foto: Shutterstock

8. ATACAMAÖKNEN – Jordens torraste område

Får vi däremot en verkligt torr sommar och vänner och bekanta beklagar sig över vissnande pallkragar och bruna gräsmattor är Atacamaöknen destinationen som sätter dem på plats. Det här ökenområdet i norra Chile kan inte räkna med mer än 1 millimeter nederbörd – per år. 

Packlista till Atacamaöknen:vattenflaska – japaraply – nej Foto: Shutterstock

9. MOUNT BAKER – Mest snörika platsen i världen

I amerikanska delstaten Washington hittar man paradiset för snöälskare. Orten Paradise, 10 mil sydöst om Seattle, ligger på sluttningarna av Mount Rainer och här har det slagits snörekord. Säsongen 1971–72 föll det över 28 meter snö på orten. Men det rekordet toppades av området kring Mount Baker, 13 mil norr om Seattle, när man under vintersäsongen 1998–99 fick hela 29 meter snö. Något du kan upplysa surmulna människor om när de försöker skotta fram sina bilar i vinter.

Drömmer du om en vit jul är Mount Baker din destination. Foto: Shutterstock

10.TAUMATAWHAKATANGIHANGAKOAUAUOTAMATEATURIPUKAKAPIKIMAUNGAHORONUKUPOKAIWHENUAKITANATAHU – Världens längsta namn på en plats

Det är lätt att tro att det är tangentbordet på datorn som löpt amok när man ser den här harangen. Men det är orten för dig som vill skryta med att ha besökt platsen som har världens längsta namn. De 85 bokstäverna namnger en kulle i regionen Hawke's Bay på Nordön i Nya Zeeland. Vad namnet betyder? ”Stället där Tamatea, mannen med de stora knäna, som kanade, klättrade och svalde berg, känd som ’landätaren’, spelade på sin flöjt för sin älskade”. Kunde man nästan gissa.

Klart man kan kalla stället Taumata som de bofasta. Men det imponerar ju inte lika mycket. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 10 riktigt skrämmande platser i världen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande