Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Daniel Svanberg väljer sina absoluta favoriter bland New Yorks okända pärlor.
Daniel Svanberg väljer sina absoluta favoriter bland New Yorks okända pärlor.
Daniel Svanberg väljer sina absoluta favoriter bland New Yorks okända pärlor.
Daniel Svanberg väljer sina absoluta favoriter bland New Yorks okända pärlor.

10 doldisar i New York - bortom turiststråken

New York bortom turiststråken.
Svenske Daniel Svanbergs fritidshobby är att utforska jättestadens dolda sevärdheter och barerna och krogarna dit bara lokalborna hittar.
Nu har han skrivit guideboken "Ett annat New York".

FAKTA

FOTNOT: Boken "Ett annat New York" ges ut av Karavan Förlag.

Daniel Svanberg bor i New York sedan 2008 och arbetar som   TV-producent. Sen tre år driver han bloggen "Ett annat New York" och nu   släpps hans guidebok med samma namn.

Vi bad Daniel välja sina absoluta favoriter bland New Yorks okända   pärlor. Kategorierna är "nattliv", "restauranger", "shopping", "fika"   och "sevärdheter".

Nattliv:

Sunny's

Stans bästa bar, som ligger långt ute i Brooklyns hamnkvarter. Här är stämningen magisk, och efter ett första besök i den vindpinade och saltstänkta lokalen är du ett fan för livet. Jag älskar deras "hot cider", samt den bluegrassmusik som spelas sent om lördagskvällarna. För mig är minst ett besök per månad ett måste.

253 Conover Street, Red Hook, Brooklyn

 

Decibel

En sakebar belägen i en källare mitt i East Village. Här finns ett av stans finaste utbud av sake, men det är främst den nerdekade men samtidigt gemytliga atmosfären som lockar mig till upprepade besök. Här blir jag ofta sittande långa kvällar i goda vänners lag, och att utforska nya sakesorter är en mycket spännande helgsyssla.

240 East 9th Street, Manhattan

Restaurang:

EN

Japansk restaurang i utkanten av West Village. Här hittar du stans godaste japanska mat, och jag har själv fallit som en fura för deras ål, som är så god att jag blir tårögd när jag äter den. Det är i mitt tycke en av stans bästa restauranger, en åsikt som även delas av Martha Stewart. De har dessutom en mycket trevlig bar med en schysst happy hour som jag brukar försöka pricka in.

435 Hudson Street, Manhattan

 

Shopsin's

En liten familjeägd restaurang med över 900 rätter på menyn. Jag älskar Shopsin's, trots att de är kända för att vara både burdusa och oförskämda. Maten är ljuvlig, och jag är besatt av deras mac'n'cheese pancakes. Om du bara följer deras enkla men strikta regler går ditt besök som en dans, och om du liksom jag har ett intresse för hårdrock kan det till och med bli så att du blir tjenis med den annars så buttre servitören.

120 Essex Street, Manhattan

Shopping:

Greenflea

En av New Yorks bästa loppmarknader. Det är ett ställe jag gärna besöker under hösten, som är något av en loppisarnas årstid. Här letar jag allt från förstadagsbrev till gamla glas, och det gömmer sig alltid ett fynd någonstans bland borden.

Columbus Avenue (mellan West 76th och 77th Street), Manhattan

The Little Lebowski.

En butik som kan vara stans skönaste. Det är ett ställe som bara säljer The Big Lebowski-prylar, och är du ett fan av denna underbara film är ett besök ett måste. Om du inte är ett fan kan det ändå vara värt att kika in en stund, det nämligen finns både en liten bowlingbana och en mycket unik ägare på premisserna. Jag har spenderat på tok för stora summor på t-shirts i denna butik.

215 Thompson Street, Manhattan

Fika:

Steve's Authentic Key Lime Pie.

Ytterligare en pärla i Red Hook. Här hittar du en paj som du snart kommer att bli besatt av. Det lilla bageriet ligger dessutom väldigt vackert nere vid vattenbrynet, och att äta en av stans godaste desserter medan du hör vattnet skvalpa och har blicken fäst på Frihetsgudinnan är en underbar upplevelse. Se till att köpa med dig ett par pajer för senare förtäring, det kommer du inte att ångra. Själv ser jag alltid till att ha ett par av ställets swingles i frysen. En swingle är en frusen minipaj på pinne som doppats i mörk choklad.

204 Van Dyke Street, Red Hook, Brooklyn

 

Chikalicious.

En liten dessertrestaurang i East Village. Här hittar du stadens charmigaste dessertdrottning, Chika, som har uppfunnit efterrätter så goda att det nästan alltid är kö ut på gatan. Min favorit är hennes "warm chocolate tart with pink peppercorn ice cream and red wine sauce", en dessert som lätt blir ett minne för livet. Dessutom serveras det portvin, vilket är ett stort plus i kanten.

203 East 10th Street, Manhattan

Sevärdheter:

5 Pointz

New Yorks graffiti-Mecca, där en hel lagerlokal är täckt av vacker konst. Varje gång jag beger mig till 5 Pointz hittar jag något nytt jag vill plåta, och besöken drar ofta ut på tiden. Dessvärre riskerar stället att rivas för att ge utrymme åt lyxlägenheter och kontorskomplex, så besök denna vackra plats snarast möjligt. Det är en av New Yorks finaste sevärdheter.

Davis Street, Long Island City, Queens

 

Brooklyn Botanic Garden

Stans vackraste trädgård. Bege dig dit när rosorna blommar, då kommer du att få en syn- och doftupplevelse som heter duga. Det är ett välkommet lugn i stadens brus, och även om du likt mig inte har gröna fingrar kommer du att imponeras av ställets blomsterprakt. Jag gillar dessutom att besöka parken när körsbärsträden blommar, vilket är otroligt fint.

100 Washington Avenue, Prospect Heights, Brooklyn