Sakurajima, Japan.
2. Cotopaxi, Ecuador.
Teide, Teneriffa.
1 AV 3
Sakurajima, Japan.
Foto: James Hickey
2 AV 3
2. Cotopaxi, Ecuador.
Foto: Jose Jacome
3 AV 3
Teide, Teneriffa.
Foto: Martina Huber

10 aktiva vulkaner du faktiskt kan besöka

Det är något extra med att besöka en aktiv vulkan, något häftigt och hotfullt som kittlar fantasin.

Här är världens tio häftigaste aktiva vulkaner som välkomnar turistbesök.

1. Sakurajima, Japan

Vetenskapsmän varnar för att ett utbrott snart väntas från den här vulkanen som reser sig dramatiskt ur oceanen i södra Japan. Vulkanen är mindre känd än Fuji, men farligare. Den utgör ett klart hot mot staden Kagoshima som rymmer ett kärnkraftsverk och 600 000 invånare.

Senaste större utbrottet inträffade 1914 då 58 personer omkom. Vulkanen ryker ständigt. Nyfikna får inte komma närmare än två kilometer från vulkanen som är väldigt vacker, men ack så farlig.

2. Cotopaxi, Ecuador

Invånarna i Ecuadors huvudstad Quito lever under ständigt oro för "den stora smällen", det vill säga ett omfattande utbrott från den här näraliggande vulkanen. Ett sådant skulle kunna sopa bort en stor del av huvudstaden.

Vulkanen visade tecken på oro i fjol, men ett större utbrott har inte inträffat sedan 1903. Äventyrare kan bestiga den 5 800 meter höga vulkanen - förutsatt att de tål det låga lufttrycket.

3. Teide, Teneriffa

William Shakespeare sägs ha varit mycket förtjust i vin från den här Kanarieön. Sorgligt nog förstördes vinutskeppningshamnen Garachico här när Teide fick ett utbrott 1706. En påminnelse om den här vulkanens stora kraft. Den är fortfarande aktiv med kan besökas via såväl linbanor som promenadstigar.

 

Foto: / MARCUS ENGSTRÖM EXPRESSEN

4. Arenal, Costa Rica

En av världens mest aktiva vulkaner - och en av de vackraste. Arenal reser sig dramatiskt mitt i djungeln och dess sidor är bevuxna med vackra, exotiska blommor. Men låt dig inte luras av skönheten - vid ett utbrott 1968 förstördes den intilliggande staden Tabacon vilket är en av orsakerna till att vulkanen inte får bestigas.

 

Foto: Kerstin Langenberger / Barcroft Media / BULLS 0006TZMX

5. Eyjafjallajökull, Island

Vulkanen är bekant för de flesta även om få kan uttala dess namn korrekt. Det var utbrottet här 2010 som lamslog flygtrafiken över Europa med sitt askmoln. Nu råder här lugnare tider och här erbjuds sightseeingturer såväl till fots som med jeep och helikopter.

6. Kīlauea, Hawaii

Inte Hawaiis största vulkan, men kanske den mest spektakulära. Kīlauea har pålitligt spruta lava sedan 1983. Situationen anses trots detta vara under kontroll och därför tillåts turister nära sig de rykande lavafälten. Höftigast är besök efter mörkrets inbrott då lavaglöden lyser upp natthimlen.

7. Vesuvius, Italien

För att förstå vad den här vulkanen är kapabel till behöver man bara besöka resterna av staden Pompeji intill. Pompeji begravdes under utbrottet här år 79. Staden låg gömd under tjocka av lager tills innan den återupptäcktes 1599.

Vulkanen ligger intill Neapel i det mest tätbefolkade av jordens vulkaniska områden. Senaste utbrottet var 1944.

 

8. Etna, Sicilien

Etna bjuder regelbundet befolkningen på Sicilien på allehanda pyrotekniska uppvisningar. Trots att den då och då spottar ut aska och lava kan besökare komma ganska nära genom att klättra på dess skrovliga sidor. För den som inte vill svettas gör ett turisttåg sightseeingturer runt vulkanen.

Foto: Purwowiyoto / AP

9.  Merapi, Indonesien

Det finns många vulkaner i Indonesien men den här är den mest aktiva. Den är nära 3 000 meter hög och hade sitt senare större utbrott 2010. Då evakuerades alla som bodde inom två mils avstånd och många dödsoffer krävdes. Trots det tillåts besökare fortfarande strosa på vulkanens sluttningar.

10. Mount Nyiragongo, Demokratiska Republiken Kongo (Kongo-Kinshasa)

Kanske den mest spekatkulära vulkanen på listan.  Nyiragongo har haft utbrott många gånger de senaste hundra åren och skördat många dödsoffer. Den drygt 3000 meter breda kratern rymmer en bubblande lavasjö som ser ut som en gigantisk häxbrygd och är världens största av sin sort i världen. Ligger i nationalparken Virunga som även stoltserar med bergsgorillor.

 

Källa: The Telegraph

 

LÄS OCKSÅ: 

• Bali – en paradisö med många valmöjligheter

• 17 drömremål för din bästa resa till Asien