Lista: Världens 9 knäppaste museer
Världen är fylld av knäppa samlare.
Och när samlingarna blir tillräckligt stora öppnar många av dem egna museer.
Här är 9 av de mest skruvade.
För dig som söker en annorlunda museiupplevelse – här är nio riktigt knasiga museer runt om i världen.
1. Helvetets trädgård i Bangkok, Thailand
Välkommen till Thailands största ”helvetesträdgård”, Wang Saen Suk Hell Garden. I denna trädgård välkomnas vi av en färgglad skylt med texten ”välkommen till helvetet” och ges sedan extremt tydliga exempel på vad som väntar syndare respektive skötsamma efter döden. De senare kan vänta sig ett paradis så som det skildras i en mindre del av parken, medan syndarnas öde beskrivs på ett betydligt större område och garanterat ger stoff till ett oräkneligt antal sömnlösa nätter.
Här illustreras utförligt hur syndare hackas ihjäl av fåglar, äts upp av hundar, kokas levande eller får sina huvuden utbytta mot djurhuvuden.
Specifika bott har specifika straff: en kvinna som gör abort får sitt huvud krossat i ett skruvstäd medan en man som vänt sig mot buddismen får sitt huvud avslaget. Och det är bara början.
Trädgården är formad som ett utomhusmuseum och ligger i Bang Saen City 4 mil norr om Pattaya (och strax sydöst om Bangkok).
Mer info: online-pattaya.com/wang-saen-suk-hell-in-pattaya
2. Museet för hundhalsband, Leeds, England
I pampiga medeltidsslottet Leeds Castle ryms en udda attraktion bredvid de många historiska sevärdheterna: The Dog Collar Museum. I hundtokiga England är detta en riktig publikmagnet med runt en halv miljon besökare om året. Här finns över hundra exklusiva hundhalsband varav de allra äldsta är från 1400- och 1500-talen. Att det var tuffa tag då märks på att några av halsbanden bär vassa taggar till försvar mot eventuella angripare.
Mer info: leeds-castle.com
3. The Kunstkamera, Sankt Petersburg, Ryssland
Detta museum är i dag det stora museet för antropologi och etnografi i Sankt Petersburg. Skälet att det passar på den här listan är historiskt. Museet grundades av Peter den store år 1714. Peter var mycket intresserad av människokroppens anatomi och ansåg att det var ytterst viktigt för vetenskapen att studera missbildningar av denna. Alltså samlades här över 200 000 exempel på missfoster (både människor och djur, till exempel skapelser med två huvuden).
I dag står inte denna tidiga samling i fokus på museet, men delar kan ses på avdelningen ”Museets första vetenskapliga samlingar”.
Den går faktiskt att beskåda på nätet via en tredimensionell rundvandring: First Scientific Collections of the Kunstkamera
Mer info: kunstkamera.ru/en
4. Museet för evig skönhet, Malacka, Malaysia
Vill du vara fin får du lida pin, heter det, och talesättet bekräftas med eftertryck på detta historiska museum över människans olika uttryck för fåfänga genom årtusendena.
Här dokumenteras allehanda bisarra historiska procedurer för att försköna sig: hals- och läppförlängningar, korsettering, bindning av fötter, märkliga tandfyllningar och mycket mer.
Som exempel kan nämnas kulturen som förlängde unga kvinnors halsar med hjälp av mängder av kopparringar – enligt vad som sägs med syftet att skydda dem mot tigrar.
Ett modernare skönhetsideal exemplifieras med ett foto på den brittiska modellen Ethel Granger som på 1950-talet blev känd för att ha världens smalaste midja, 33 centimeter. Museet ligger i staden Malacka på Malackahalvöns västkust mellan Kuala Lumpur och Singapore.
Mer info: perzim.gov.my/en/portfolio/museum-of-enduring-beauty
LÄS MER: 10 mest besökta palatsen i världen
5. Trädgårdstomtereservatet i Devon, Storbritannien
The Gnome Reserve i West Putford i grevskapet Devon i sydvästra England är enligt Guinness rekordbok i besittning av världens största samling trädgårdstomtar. Enligt uppgift rör det sig om över 2 000.
Har du lust att kontrollräkna får du bege dig till denna inrättning som utgörs av en stor och vacker trädgård där tomtarna spritt sig vilt bland en växtlighet bestående av 250 sorters blommor och kryddväxter.
Tomteentusiasten Ann Atkin öppnade trädgården för 40 år sedan och är mycket angelägen om sina skyddslingars välbefinnande. Sårande tomteavbildningar (som trädgårdstomtar med kniv i ryggen) är strikt förbjudna, och för att inte skrämma upp nissarna ombeds besökarna att hyra och ta på sig tomteluvor i entrén.
Mer info: gnomereserve.co.uk
6. Salt- och pepparskarsmuseet, Gaitlinburg, USA
Andrea Ludden är en amerikansk antropolog som blev besatt när hon skulle köpa en ny pepparkvarn för 29 år sedan. Sedan dess har hon samlat på sig en samling om över 20 000 olika salt- och pepparbehållare i alla tänkbara former och utföranden. Att Andrea verkligen gått till botten med ämnet demonstreras av texterna på museets hemsida, där hon bland annat diskuterar skillnaden mellan antal hål på saltkaren i USA jämfört med antalet i Europa.
Hela härligheten beskådas i en charmig träkåk i gammal klassisk sydstatsmiljö i den lilla orten Gatlinburg, Tennessee (cirka 30 mil öster om Nashville). I butiken finns massor av originella salt- och pepparkar till salu.
Mer info: thesaltandpeppershakermuseum.com
7. Penismuseet, Reykjavik, Island
Hjörtur Gísli Sigurðsson tog över Islands Fallologiska museum i Reykjavik efter sin far som började samla penisar 1974 och öppnade det unika museet 1997. Man är mycket noga med att påpeka att det inte finns något stötande eller pornografiskt här, syftet är att visa på mångfald, underhålla och bilda.
De flesta penisarna är från isländska däggdjur. Bara en enda kommer från en människa, från en 95-årig man som skrev ett donationsbrev innan han avled. Här finns också en samling penisar av mer tvivelaktig härkomst, som trollpenisar till exempel. Dessutom kan en rad vardagsföremål med penislika drag beskådas som lampor och flasköppnare. Museet har cirka 20 000 besökare om året.
Mer info: phallus.is
8. Nudelmuseet i Osaka, Japan
Snabbnudlarnas födelseplats, kallar sig det här märkliga museet i den japanska staden Osaka. Japan var sönderbombat och utfattigt under åren efter kapitulationen efter andra världskriget. En viss Momofuko Ando var en av många som ruvade på hur den svältande befolkningen skulle kunna förses med enkel och billig mat. Efter många års experimenterande lyckades han förverkliga ett av sina uppslag: snabbnudlarna.
Snabbmaten – där allt som behöver tillsättas är hett vatten – har allt sedan dess välsignats av världens studenter och arbetslösa.
Uppfinnaren hyllas på museet med en stor staty där han bär en kopp nudlar i handen. Det berättas om hans liv och gärning men här finns även en nudelfabrik med kök och provsmakning, samt såväl en ”nudeltunnel” som en ”nudelteater” och mycket annat spännande.
Mer info: cupnoodles–museum.jp
9. Pommes frites-museet, Brygge, Belgien
Det populära sättet att äta potatis sägs ha uppfunnits av fattiga fiskare i Belgien under sent 1600-tal. På vintern, när floden Meuse frös, tvingades de finna annan föda än fisk och kom då på att strimla potatis och fritera den på samma sätt som de brukade tillaga fisken.
Att amerikanerna kallar anrättningen för ”french fries” plågar den belgiska självkänslan svårt. Men här, i en av stadens Brygges äldsta och vackraste byggnader, har man skapat sitt starkaste motvapen: världens första och enda museum över de gyllene bågarna.
Här får vi i tre våningsplan veta allt vi någonsin velat veta om potatis – och en hel del till.
Brygge ligger i nordvästra Belgien och är ett av landets största turistmål, inte minst på grund av sin medeltida stadskärna som är med på Unescos lista över världsarv.
Mer info: frietmuseum.be