Pappan: Jag ringde polisen

Publicerad
Uppdaterad
Anders Behring Breiviks pappa fick reda på att hans son erkänt massakern på Utöya och bomben i centrala Oslo via medier.
Nu finns det en hotbild mot Jens David Breivik som gör att han får skydd av fransk polis.
Nyhetsbyrån AP uppgav under måndagsförmiddagen att fransk militärpolis slagit till mot det hus i södra Frankrike där Jens David Breiviks, pappa till massmördaren Anders Behring Breivik, bor.
Enligt nyhetsbyrån är huset avspärrat och har genomsökts.
Pappan säger till Expressen.se vid 10.30-tiden på måndagen att dessa uppgifter är direkt felaktiga.
– Det var jag som kontaktade polisen och bad om hjälp att hålla journalister och andra inkräktare borta. Polisen har varit extremt hjälpsamma.
De har inte sökt igenom ditt hem?
– De har inte genomsökt huset. De har kontrollerat dörrar och fönster och se till att allt var säkerhetsmässigt i ordning.
Jens Breivik säger att det nu förekommer flera falska uppgifter om honom i olika medier.
– Journalisterna spekulerar. Och vi är belägrade, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida