Eva Sternberg: Mammor och pappor kompletterar varandra

Publicerad
Uppdaterad
Det finns tydliga skillnader i hur män och kvinnor är konstituerade. Men det passar inte det svenska samhällets överideologi om total jämlikhet och att människor till största delen anses formas av miljön. Det går inte att ändra på den mänskliga evolutionen på några decennier, och det är knappast heller önskvärt. Oavsett hur bergfast än barnläkaren Hugo Lagercrantz tror på miljöns påverkan.
Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni bemöter mig som om jag skulle vara emot pappor, och att de stannar hemma med barnen. Det är jag absolut inte.
Papporna är livsviktiga för både barnet och mamman! Men på ett annat sätt än vad mamman är. Mannens uppgifter som pappa är att komplettera kvinnan som mamma - inte att vara en rivaliserande allsmäktig dubbelförälder. Att pappan finns och är närvarande under barnets uppväxt är lika viktigt som mamman.
Men uppväxten är inte enbart det första levnadsåret då mamman är det centrala i barnets värld.
Eva Sternberg är familjerådgivare
och ledarskapskonsult

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida