Chefredaktör Thomas Mattsson chattade på Expressen.se. Foto: Anna Hållams
Chefredaktör Thomas Mattsson chattade på Expressen.se. Foto: Anna Hållams

Del 2 av chatten om kriminaljournalistik

Publicerad
Uppdaterad
Expressens chefredaktör Thomas Mattssons chattade på fredagen om kriminaljournalistik.
Det här är andra delen av chatten. Läs den första delen här!
Matheus: Hej, Thomas. Strongt av dig att ta en öppen diskussion om dessa frågor. Nu till frågan; För egen del tycker jag att det är alldeles för värdeladdat om huruvida gärningsmännen är av utländsk härkomst eller inte, i definitionen av utländsk härkomst involverar ett spektra av väldigt många nationaliteter och kulturer..Att man vill göra dagens brottslighet till att i största del handlar om invandrarfrågor tycker jag är för skevt, när det de facto handlar om en rad komplicerade frågor. Tror du att chefredaktörer, liksom större delen av journalistkåren är med bildad eller åtminstone har större respekt för komplexiteten i dessa frågor än "den stora massan" och därför är försiktigare i hur man förmedlar sig i media? Att det kan vara det som ger känslan av politisk korrekthet för många såväl i media som i debatter snarare än att det handlar om att politiker och media skulle försöka mörka något?
Thomas Mattsson: Du kan säkert ha rätt. Det som vi diskuterar här är en känslig fråga, dels för att det saknas underlag för en del påståenden, dels för att vissa grupper och partier har en politisk agenda för att framställa frågan på ett visst sätt. Men man måste vara ärlig och konstatera att medierna heller inte lyckats prestera en trovärdig rapportering när så många uppenbarligen är missnöjda med oss.

Alternativa med: Är det inte rätt uppseendeväckande att vissa invandrargrupper är kraftigt överepresenterade när det gäller grova våldsbrott, medans andra invandrargrupper som tex sydostasiater är underrepresenterade jämfört med svenskar. (dvs det har icke socioekonomiska orsaker) Finns det ingen journalistisk vilja alls att belysa detta oerhört allvarliga samhällsproblem?
Thomas Mattsson: Jag tror det finns många viktiga reportage kvar att göra om integrationen, ja.

Nugge: Det sägs att journalister med utländsk bakgrund är underrepresenterade i medierna. Stämmer det och varför är det så? Hur många journalister har Expressen med invandrarbakgrund?
Thomas Mattsson: Det stämmer att journalister med utländsk bakgrund är underrepresenterade. Så är det också på Expressen. Jag har dock ingen statistik tillgänglig här och nu. OBS! Jag fortsätter svara en stund till, sedan har vi hållit på i två timmar och då bryter jag för ett möte med svensk-eritreaner om Dawit Isaak. Jag ska träffa två personer som är kritiska mot Expressens rapportering och ska försvara vårt engagemang för dem också. Det är viktigt att också lyssna på regimtrogna eritreaner, samtidigt som Expressens ställningstagande för yttrandefrihet i Eritrea står fast.

Arne: Vad låg bakom beslutet att hänga ut Eddie Jonsson? (http://kvp.expressen.se/nyheter/1.1943365/dubbelmordaren-eddie-jonsson-gripen-av-polis) Är det att efterleva de pressetiska spelreglerna? Han ÄR ju trotts allt bara MISSTÄNKT per definition!! Var inte hans identitet skyddsvärd?
Thomas Mattsson: Det var en känd kriminell som tidigare namngivits. Den som namngivits tidigare utsätts per definition för en mindre publicitetsskada om hon eller han namnges igen.

Kalle: Varför glorifierar ni bilden av tex OG:s ledare som gömmer sig i Turkiet?? Han får sitta på förstasidan och spänna sig solbränd i linne och tatueringar. Hur tror ni det inverkar på ungsdomar?
Thomas Mattsson: Jag har fått ungefär den frågan också av branschtidningen Resumé och av Sveriges Radios "Medierna", men jag håller ändå inte med. Vi återger hela tiden den grova kriminalitet som OG-ledaren misstänks för.

Stefan A: Hur ofta har du kontakt med chefred. på övriga stora svenska media?
Thomas Mattsson: Det varierar. Jag sitter inte med i Tidningsutgivarnas styrelse eller i andra sådana organ där branschföreträdare ofta träffas, men det finns andra tillfällen där vi springer på varandra. Då är umgängestonen artig, men vi är naturligtvis konkurrenter.

Gurkan: Varför har det varit så lite granskning över de attacker judar upplever i Malmö. Det var först när man började dra in Reepalu det börjades ta upp i tidningarna. Har en känsla av att hade förövarna varit etniska svenskar så hade det inte dröjt så mycket innan man började skriva om det.
Thomas Mattsson: Jag håller med om att kränkningarna av judar i Malmö borde ha uppmärksammats mer och tidigare, men vår sydsvenska edition har skrivit en hel del. Jag vet inte var du bor, men innehållet i tidningen skiljer sig beroende på var man köper den.

Raoul G: Hej, har du nån plan för hur media skall kunna återskapa det förtroendet som ni hade en gång i tiden? Tror att det kan bli så att man kan läsa en artikel hos er, media generellt, utan att behöva fundera på vad ni INTE berättat. Kommer ni att forstätta att, istället föra att skriva att förövaren är invandrare, vitpixla? Alla vet ju nu att när ni vitpixlar, så är det medias sätt att tala om att förövaren är invandrare.
Thomas Mattsson: Expressen grundades 1944 som bland annat en motvikt mot nazistiska strömningar från Tyskland. Tidningen drev länge kampanj mot apartheidregimen i Sydafrika. Att vi nu ofta varnar för främlingsfientlighet är alltså helt naturligt, och ett sätt för mig att upprätthålla förtroendet för Expressen är att delta i en sådan här debatt med dig.

Karl: De grova våldsbrott ni skriver om i tidningen utförs SÄLLAN av etniska svenskar, på flashback plockas identiteten fram relativt omgående och jag vågar nog påstå att 8 av 10 grova våldsbrott som det skrivs om i tidningen begås av invandrare från vissa värdsdelar. Ändå finns inte den diskussionen i "rumsrena" media. Varför?
Thomas Mattsson: Det vanligare att personer som är födda utomlands misstänks för brott än här, än personer som är födda i Sverige. Men då ska man komma ihåg att skillnaden i en grupp som exempelvis män och kvinnor är ännu större.

Leif: Varför publicerar man namnet på Hagamannen, Anders Eklund, dvs svenskar med svenskt utseende. Men man publicerar väldigt få namn och foton när det gäller människor med utländska utseende och namn. Kom bara inte å säg att det inte är såhär, för såhär är det. Finns många bra exempel
Thomas Mattsson: Jag tvivlar på att du har rätt i ditt kategoriska påstående här. Jag vet att vi på Expressen inte tänker så. Och det vet jag eftersom den ansvarige utgivaren råkar vara. jag.

Göteborgaren: I fallet i Landskrona finns det många som vittnar om att liknande händelser förekommer väldigt ofta. Inte så att de leder till att någon dör, utan att en del med utländsk bakgrund medvetet blockerar parkeringsplatser, blockerar vägar, kräver "tull" av passerande etc. Ändå låter ni endast de röster komma fram som säger att detta var en isolerad händelse och att gärningsmannens etniska bakgrund inte hade med dådet att göra? Men hur ofta är det infödda svenskar som t.ex. kastar sten på brandbilar eller blockerar parkeringsplatser för att få "respekt"? Ni låter ju inte de röster komma fram som hävdar att etniciteten var avgörande i detta fall. Hur skall man då kunna lita på att det inte är så? Inte skall det väl vara så att man måste läsa er tidning som ett debattinlägg och sedan söka andra sidans åsikt på nätet i varenda fråga?
Thomas Mattsson: 23-åringen i Landskrona är just nu anonym i Expressen eftersom han nekar till brott och brottsmisstanken inte längre är ”mord”. Varje publiceringsbeslut är dock unikt och kan ändras.

Asyl åt alla?: Såg att antalet rån ökat med 50% de senaste tio åren. Varför törs ingen viska att detta helt tydligt beror på massinvandringen?
Thomas Mattsson: Om din fråga gäller statistiken, då är jag fel person att svara. Om din fråga gäller journalistiken, då vill jag säga att kopplingen förefaller en smula oklar för att uttrycka sig diplomatiskt.

Tobbe: Som vanligt när man ställer en fråga så får man aldrig ett svar som tillfredställer en. Säg som det är ist, ni är rädda , rädda för invandrarna ska komma med sina hot mot tidningen. Därför vågar ni aldrig publicera namn eller bild, inte ens när dom är dömda.
Thomas Mattsson: Fel. Vi publicerar förmodligen fler så kallade invandrare med namn och bild än etniska svenskar, skulle jag tro. Det saknas dock statistik på området eftersom det är helt irrelevant, varje publiceringsärende är ju unikt.

Carre: Varför visar ni bilden av den plågade kaninen och inte dom unga killarna bakom dådet???
Thomas Mattsson: Djurplågeri är ett brott som sällan föranleder medier att identifiera en misstänkt, som ansvarig utgivare värderar man informationsvärde och publicitetsskada - och en massa andra saker - och i detta fall är det en helt normal nyhetsvärdering att inte identifiera.

Göteborgaren: Vid intervjuer med politiker från riksdagspartierna om t.ex. orsaken till den höga brottsligheten i invandrartäta stadsdelar så är det mer eller mindre standard att reportern ursäktar sig för att ha ställt en så obekväm fråga och låter politikern styra intervjun genom att t.ex. låta politikern få säga sin åsikt om hur viktigt det är att Sverigedemokraterna måste stoppas och att det inte är relevant att prata om högre brottslighet bland invandrare eftersom det riskerar att "piska upp stämningen" mellan svenskar och invandrare. Varför är ni så fega i dessa fall och inte ställer politikerna mot väggen? I andra fall får ju politikerna löpa gatlopp för minsta lilla sak?
Thomas Mattsson: Jag delar inte ditt påstående om att journalister är "fega" när vi intervjuar politiker om integrationsfrågor. Men jag håller med om att det finns, och har funnits länge, en beröringsskräck inför ämnet.

rp: Läser du tidningen innan den kommer ut,så att du kan förhindra fel som tex vitpixling.
Thomas Mattsson: Expressen.se publiceras dygnet runt och den tryckta Expressen ges ut i fyra olika editioner som alla har olika deadlines på natten. Det är inte möjligt för mig att som ansvarig utgivare ta del av allt material före publicering. Men jag har duktiga medarbetare, som editionscheferna, som arbetar på delegation.

Nefertite2: Varför hänger ni ut svenska/vita västeuropeiska gärningsmän med namn och bild och i minsta intima detalj? Som t.ex. Alm, Eklund och Schürrer. Men förtiger identiteten när det är utländska/mörkhyade gärningsmän, som i fallet med 23-åringen i Landskrona, de tre männen som våldtog en tonårsflicka i Kortedala, och de som lämnade lantbrukaren Knut Nilsson att dö av vätskebrist. Jag tror liksom inte att det handlar om allmänintresset...
Thomas Mattsson: Du väljer exceptionella fall: en man som trädde fram i tv innan han brottsmisstänktes, en dubbelmördare som erkände innan namngavs i Expressen och en tysk medborgare som, om jag minns rätt nu när jag snabbchattar, namngavs först vid åtal eller dom. Dessa fall återkommer ofta i jämförelser med andra fall, när vi inte namngivit, men man måste minnas att de är speciella.

Max: Janne Josefsson som bor på oroshärden Åstol menar i HD 2008 att Sveriges journalister konsekvent har vägrat skriva negativt om Svensk flyktingpolitik. Har han och Ulf Nilsson fått allt om bakfoten?
Thomas Mattsson: Janne Josefsson och Ulf Nilson får nog svara för sig själva. Jag svarar som chefredaktör för Expressen.

Leffe: Varför kan journalister i våra nordiska grannländer vara så "öppna" med sina granskningar av utomeuropeisk brottslighet, men inte svenska s.k. journalister? Är det för att ni har en "von oben" syn på oss "vanliga" människor, att ni på något sätt är satta att uppfostra och tillrättavisa oss?
Thomas Mattsson: Svaret är att det är olika tradition i olika länder och dessutom olika presstiska system och lagstiftningar. I Sverige har vi i dag en mer restriktiv tradition, men så har det inte alltid varit - förr skrev tidningarna både namn och adress på dömda.

Cavatus Carlson: Varför har ni en tendentiös nyhetsrapportering om Sverigedemokraterna? Varför påtar ni er rollen som opinionsbildare om det partiet istället för att neutralt återge information så läsarna själva får bilda sig en uppfattning? Att M och S uttalar sig så må vara hänt, men att ni går i deras ledband är uppseendeväckande. Är ni maktens megafoner i denna fråga? Ska ni inte kritiskt granska sittande politiker och hudflänga dem för uttalanden som att SD har en felaktig människosyn? Ska ni inte begära förklarande uttalanden? Och låta den anklagade replikera? Det ni ägnar er åt i media är så lågt att ni är de sämsta av diktaturens kreatur när ni så oförblommerat låter texterna genomsyras av maktens strömningar.
Thomas Mattsson: Sverigedemokraterna har aldrig fått så mycket utrymme i medierna som nu och orsaken är förstås opinionsläget. Stödet för SD ökade i fjol, och det ökade ändå mer efter att Aftonbladet lät publicera en debattartikel av Jimmie Åkesson. Men SD måste också granskas, partiets historia och en del aktivas bakhgrund är relevant att återge.

Dhimmi: ”§ 10. Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.” Jag tror att här kan vi sätta punkt för hela diskussionen. För den PK jurnalistiken är det ALLTID ointressant med etnisk bakgrund (så längre den är utländskt). Är inte just detta paragraf "det lilla Saltsjöbadsavtalet"?
Thomas Mattsson: Nej, detta är hämtat ur "Etiska spelregler för press, tv och radio" som Pressens Samarbetsnämnd står bakom. Nämnden är huvudman för Allmänhetens Pressombudsman (PO), som nu är den hårt kritiserade Yrsa Stenius, samt Pressens Opinionsnämnd (PON).

Tom: Tror DU SJÄLV att de "ensammkommande flyktingbarnen" verkligen är barn eller inser du själv att detta inte är fallet. Känns det inte dumt att vara chef-redaktör för en tidning som ljuger om detta för alla läsare?
Thomas Mattsson: Jag svarar på din andra fråga, som handlar om journalistik, och konstaterar att då jag är stolt över att vara chefredaktör för Expressen. En tidning som tar ställning och som inte räds debatten. Jag tycker denna chatt är ett bevis för att vi försöker ha en dialog. Jag förväntar mig inte att alla ska hålla med mig, men jag hoppas att ni läser mina svar med samma intresse som jag försöker fundera kring era frågor och ge er min bild.

Beliver: Skydd av visss grupp av människor?? Varför mörklägger man vem som ligger bakom ett brott för att det är en MC klubbmedlem eller om det är en färgad eller annan med utländsk bakgrund??? Är det bara andra människor som inte tillhör någon av nämnda grupper av människor som skall hängas ut och inte skyddas av media eller vad menar du??
Thomas Mattsson: Du missförstår: medierna försöker undvika att identifiera brottsmisstänkta eller dömda pga att publicitetsskadan när man blir utpekad i exempelvis Arboga Nyheter är enorm om man bor i Arboga. de flesta, journalister såväl som läsare, anser att det är rimligt att medierna kan berätta om rättsfall utan att alltid identifiera vem det handlar om. Jag tror inte allmänintresset motiverar en sådan publicitetsskada varje gång.

Tania: Jag undrar hur det kommer sig att ni reser till Turkiet, för att intervjua en efterlyst avföda? Den publiciteten gör att alltfler svenskar tror att vi invandrare är ett lågutbildat kriminellt pack. Själv har jag aldrig begått ett endaste brott. Det är obegripligt att en endaste turk, ska få folk att se ner på alla mörkhåriga. Det är ni som skapar idealiseringen, när ni skriver om de "värsta gangstrarna". Det är skadade och sjuka människor utan samvete. Det är inga bildade varelser överhuvudtaget. Varför skriver ni inte om saker som faktiskt kan bilda den stora massan? Det är inte intressant att läsa om nerknarkade, skäggiga typer, som förpestar andras liv. Inte på det sätt ni slår upp dem på följesedlarna.
Thomas Mattsson: Jag anser nog att det är Expressens uppdrag att skildra också den organiserade brottsligheten. I Göteborg pågår exempelvis ett gängkrig där man använder handeldvapen i offentliga miljöer. Självklart ska medierna försöka berätta om ledarna för dessa gäng.

Tommy: Min fråga är lite annorlunda: hur kommer det sig att svenska medier är så noggranna med att berätta när invandrare begår brott men sällan när invandrare gör positiva saker? Jag menar inte att ni skriver "invandrare" i era artiklar utan att brott som begås av invandrare är överrepresenterade i medierna (och information om förövare finns sällan mer än ett musklick bort). Lilla saltsjöbadsavtalet? Hur kan man tro på det? Och om "majoriteten av svenskarna" var kritiska till invandrare skulle inte Ny demokrati ha knappt 4 procent röster, utan snarare 51 procent.
Thomas Mattsson: Det var flera frågor och påstående här, men du har rätt i att vi borde uppmärksamma också positiva saker mer. Jag får ofta kritik för att skildringen av invandrare är så negativ i Expressen och andra medier, men i denna chatt får jag kritik för att vi inte tillräckligt ofta är öppna med att invandrare begår brott. Olika perspektiv, båda stämmer - ibland.

Terje: Hur kommer det sig att media envisas med att skriva om de "ensamkommande flyktingbarnen" som i väldigt många fall till utseendet är betydligt äldre än vad som uppges? Vågar ni inte vara kritiska mot invandring?
Thomas Mattsson: Jag har svarat på den första frågan, men den andra tar jag gärna: jo, varför skulle vi inte våga vara kritiska på exempelvis ledarsidan om vi ville det? Det finns ofta en föreställning om att journalisterna är "fega", men jag har inte riktigt förstått vad det är vi ska vara rädda för?

Lasse: När en svenskfödd medborgare utvandrar till usa blir han kallad svensk-amerikan. När en somaliafödd utvandrar till sverige kallas han i media svensk-somalier. VARFÖR
Thomas Mattsson: Det är nog en språklig fråga som Expressens språkredaktör, Lotta Cramne, bör kunna svara på. Mejla henne på lotta.cramne@expressen.se så får du svar.

Leif: varför blev inte "Smygaren" ett exeptionellt fall? Brotten var riktigt vidriga, precis som hagamannen. Skillnaden är att killen är Somalier och inte Svensk som hagamannen är. Det är inget ni i media kan förneka.
Thomas Mattsson: Jag kan inte fallet "Smygaren", men om det är "Baby Face" som du avser så handlar det om en misstänkt som var 15 år. Det är knappast någon ansvarig utgivare som skulle fatta beslutet att identifiera en så ung gärningsman.

Denny: Vad för visade ni bild på den misstänkta kvinnan i växjö, men inte på parkerings mördaren i landskrona?
Thomas Mattsson: Växjöfallet handlar om två mord, i Landskorna är det exempelvis en mildare brottsrubricering. I Växjö handlade det också om den svenska psykvårdens svek, om en kvinna som borde fått vård - men som nu istället dödade två personer.

johan: Lovar ni att att aldrig mer vitpixla förövare med mörk hudfärg? Lova att behandla alla lika, svrt som vit. Det är rättvisa vi vill ha och sann återgivning av fakta utan filter och förvrägning till förmån för etniskta s.k. minoriteter...
Thomas Mattsson: Jag har svarat på denna fråga flera gånger tror jag. OBS! En kollega öppnade nu dörren och berättade att "Smygaren" och "Baby Face" är två olika fall. "Smygaren" var sjuk, "Baby Face" var minderårig.

Sava: Ni säger att en överenskommelse mellan journalister etc likt det "Lilla Saltsjöbads-avtalet" inte existerar, vad är enligt din åsikt anledningen till att media rapporterat så okritiskt och onyanserat på invandringen och dess eventuellt skadliga effekter?
Thomas Mattsson: Jag tror att många journalister upplevt att det är svårt att förklara orsakerna till att vissa grupper, som alkoholiserade män eller socioekonomiskt utsatta, är överrepresenterade i brottsstatistiken.

moderator: Chatten med chefredaktör Thomas Mattsson avslutas nu. Intresset var väldigt stort och alla frågor hann inte få svar. Vi sparar därför resterande frågor och Thomas Mattsson kommer att försöka svara på dem senare. Håll utkik i hans blogg: http://www.expressen.se/thomasmattsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida