På tisdagen drar snöbyar in från havet längs ostkusten. På flera håll kan det bli en hel del snö. Foto: Pelle T Nilsson
På tisdagen drar snöbyar in från havet längs ostkusten. På flera håll kan det bli en hel del snö. Foto: Pelle T Nilsson
Hela landet täcks av kall luft, rapporterar SMHI. I fjälltrakterna gör hård vind att kyleffekten blir mycket stark. Foto: Pelle T Nilsson
Hela landet täcks av kall luft, rapporterar SMHI. I fjälltrakterna gör hård vind att kyleffekten blir mycket stark. Foto: Pelle T Nilsson

Nu täcks hela Sverige av snö och kall luft

Publicerad

Nu kommer snön – på allvar.

Resten av veckan blir det kallare, och snön faller i hela landet.

– Mängderna varierar lokalt, men det kommer att snöa fram till torsdag, säger meteorologen Solbjörg Apeland vid meteorologinstitutet Storm Geo.

Hela landet täcks av kall luft, rapporterar SMHI. I fjälltrakterna gör hård vind att kyleffekten blir mycket stark.

Dessutom kommer snön. På allvar.

Under måndagen har det snöat i norra Hälsingland och Medelpad och där kan det på sina håll handla om en decimeter snö. Övriga Sverige får molnigt och det kan snöa på många håll, men då i mindre mängder, enligt SMHI.

Snöfall på flera håll

På tisdagen drar snöbyar in från havet längs ostkusten. På flera håll kan det bli en hel del snö.

– Det kan komma snö de närmast dagarna, särskilt längs ostkusten. Vi har ett lågtryck över Moskva och när nordöstliga vindar drar in mot Sverige ger det byar längs hela kusten. Även längre in i landet kan det komma byar. Hur mycket det blir kan vara svårt att säga, men det blir i alla fall snö fram till och med torsdag och det är kyligt med minusgrader, säger Solbjörg Apeland.

25 minusgrader i norr

De här dagarna ligger temperaturen stabilt. Enligt Storm får norra Sverige nedåt 25 minusgrader under de här dagarna. Svealand får samtidigt kring 15 minusgrader, kallast i inlandet. Stockholm väntas ha mellan 6 och 8 minus. Götaland får något mildare – i Malmö kommer det att vara nollgradigt, eller ett par minusgrader.

– Torsdagen är den kallaste dagen, säger Solbjörg Apeland vid norska Storm Geo.

Men framåt fredag passerar ett lågtryck i söder och stora delar av Götaland kan få så mycket som 20 centimeter snö. Det nya lågtrycket kommer från de brittiska öarna, och så drar det österut, över Nordsjön och in över Östersjön.

– Längs kusterna i Skåne blir det nog att det går över till snöblandat regn under fredagen och lördagen. Fredagen är den dag då det kommer mest nederbörd. Och stora delar av Götaland får nederbörden som snö, säger Solbjörg Apeland.

Nytt lågtryck till nästa vecka

I norra Norrland, däremot, kulminerar kylan och där kan temperaturen nå ner till 35 minusgrader denna dag, enligt SMHI.

Lågtrycket drar bort under lördagen men under söndagen väntas ett nytt lågtryck komma in över Syd- och Mellansverige.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida