Så här spelar du 7-korts stötpoker

Publicerad
Målsättningen i 7-korts stötpoker är att försöka bilda en så bra hand som möjligt med hjälp av de tre dolda kort plus de fyra öppna kort du har på handen. Vinnare är den som kan visa upp den bästa femkortshanden.
7-korts stötpoker kan spelas av 2-8 deltagare och spelsättet är Fixed Limit. Maximalt antal satsningar per runda är fyra (en satsning och tre höjningar). Om bara två spelare är kvar i given finns ingen gräns för antalet höjningar.

Givare
I 7-korts stötpoker delas korten ut från samma position i varje giv. Spelaren på plats 1 är alltså den som alltid tilldelas det första kortet.

Grundinsats (ante)
Innan given startar lägger samtliga aktiva spelare en obligatorisk grundinsats, en så kallad ante. Hur stor grundinsatsen är varierar. Hos Svenska Spels Poker är den mellan 0,25 och 100 kronor beroende på bordets insatsgräns.

Första satsningsrundan
Från givarens position delas vardera tre kort ut till spelarna vid bordet, två dolda kort samt ett öppet kort. Korten delas ut ett i taget. De dolda korten kan bara ses av respektive spelare, medan det öppna kortet kan ses av alla spelare runt bordet.

Den spelare vars öppna kort har lägst värde inleder satsningsrundan. Skulle två eller flera spelare ha samma värde på kortet avgör färgen. I 7-korts stötpoker rankas färgerna enligt följande, från lägsta till högsta: Klöver, Ruter, Hjärter, Spader. Vid lika värde på kortet avgör alltså den lägsta färgen. Det är bara i satsningsrundorna som färgerna har betydelse. Vid visning görs alltså ingen skillnad mellan färgerna.

Spelaren med det lägsta kortet måste nu lägga en tvingande insats, en så kallad bring-in. Den motsvarar halva eller hela insatsgränsen för bordet. Om vi antar att vi spelar på ett 10/20-bord motsvarar den tvingande insatsen antingen 5 eller 10 kronor. Spelaren med det lägsta kortet kan alltså välja om han vill lägga ett halvt eller ett helt belopp.

Satsningsrundan fortsätter sedan med att spelarna i turordning satsar. Om den förste spelaren har gjort en insats motsvarande ett halvt belopp – i vårt exempel 5 kronor - kan spelarna därefter välja att göra en komplettering upp till den lägre insatsgränsen. Därefter måste satsningar och höjningar göras motsvarande ett helt belopp, alltså 10 kronor.

Andra satsningsrundan
Ett andra öppet kort delas ut till de spelare som fortfarande är aktiva i spelet. Nu är det den spelare som kan visa den bästa kombinationen av sina två öppna kort som inleder. Satsningar och höjningar i denna runda motsvarar den lägre insatsgränsen för bordet, alltså 10 kronor.
Undantag: Om den högsta kortkombinationen visar ett par, kan spelaren välja att satsa antingen den lägre insatsgränsen – 10 kronor – eller den högre insatsgränsen – 20 kronor. Vad han än väljer måste alla satsningar eller höjningar under satsningsrundan därefter motsvara samma belopp. Om spelaren väljer att passa går valet att satsa den lägre eller högre insatsgränsen vidare till näste spelare vid bordet osv.

Tredje satsningsrundan
Ett tredje öppet kort delas ut till de spelare som fortfarande är aktiva i spelet. Kvarvarande spelare har nu alltså två dolda samt tre öppna kort på handen. Den spelare som visar den högsta kombinationen av sina tre öppna kort inleder satsningsrundan. Satsningar och höjningar motsvarar nu den övre insatsgränsen – 20 kronor.

Fjärde satsningsrundan
Ett fjärde öppet kort delas ut till de spelare som fortfarande är aktiva i spelet. Ännu en satsningsrunda följer enligt samma förfarande som den tredje satsningsrundan.

Femte satsningsrundan
Ett sista - dolt - kort delas ut till de spelare som fortfarande är aktiva i spelet. Kvarvarande spelare har nu två dolda, fyra öppna samt ytterligare ett dolt kort på handen. Ännu en satsningsrunda följer enligt samma förfarande som den fjärde satsningsrundan.
Undantag: Om det fortfarande är åtta spelare kvar i given kommer det inte att finnas tillräckligt med kort i leken för att samtliga spelare ska kunna få ett sista kort. Om det skulle inträffa läggs i stället ett öppet kort mitt på bordet, synligt för alla spelare. Det kortet får samtliga spelare använda för att komponera sin femkortshand.

Visning
När alla insatser är gjorda väntar en visning. Den spelare som kan visa upp den bästa femkortshanden vinner potten. Det är alltid den spelare som blir synad som visar sin hand först. Övriga spelare behöver inte visa sin hand såvida de inte har en bättre hand. Om ingen satsning görs i den sista satsningsrundan är det den spelare som visar den högsta kortkombinationen som visar först.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag