JÄTTEARENAN kommer att ta upp större delen av området på Valhalla mellan Ullevi och Scandinavium och mellan Mölndalsån och Skånegatan. Den blir 270 meter lång och kommer att innehålla en fotbollsarena och en hockeyarena sammanbyggda och med gemensamma restauranger och pubar. På området finns i dag en före detta plan för amerikansk fotboll och en uppvärmningsarena, som håller på att anläggas inför EM i friidrott 2006.
JÄTTEARENAN kommer att ta upp större delen av området på Valhalla mellan Ullevi och Scandinavium och mellan Mölndalsån och Skånegatan. Den blir 270 meter lång och kommer att innehålla en fotbollsarena och en hockeyarena sammanbyggda och med gemensamma restauranger och pubar. På området finns i dag en före detta plan för amerikansk fotboll och en uppvärmningsarena, som håller på att anläggas inför EM i friidrott 2006.

Sveriges nya superarena

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. En gemensam superarena både för fotboll och ishockey. Det kan bli framtidens generallösning för idrotten i Göteborg.
Ett förslag till en kombiarena i jätteformat finns redan framtaget.
GT kan i dag presentera skisserna, som på nytt blåser liv i debatten om arenorna i Göteborg.
Det nya arenaprojektet blir, om det kan realiseras inom de närmaste fem åren, det största i sitt slag i Sverige. Arenan blir 270 meter lång och kommer att ligga på Valhalla-området i centrala Göteborg mellan Ullevi och Scandinavium. Kostnaden är beräknad till 700 miljoner kronor. Fotbollsarenan ska rymma 28 000 åskådare och får ett skjutbart tak. Den kan därför utnyttjas både som utomhus- och inom-husarena. ÅRET-RUNT-ARENA. Genom det skjutbara taket över fotbollsdelen kommer arenan att bli den optimala året-runt-anläggningen. Utöver fotboll och hockey kan arenan användas för konserter och andra publika evenemang. Mellan läktarsektionerna finns ett plan med enbart loger. I båda arenorna kan man få plats med upp till 120 loger. Restaurangdelen i två våningar har öppningar åt båda hållen och därmed skapas ett gemensamt utrymme för båda arenorna.

Plan i konstgräs

Läktarna ligger i två olika etage och det ska finnas plats för minst 60 loger på ett särskilt plan. Underlaget blir konstgräs. Vägg i vägg bakom samma fasad ligger hockeyarenan med plats för 12 000 åskådare. Läktarna ligger i olika plan och även här finns plats för ett 60-tal loger. Arenan får flera restauranger och pubar, som utnyttjas gemensamt för fotbolls- och hockeypubliken. Grundtanken är att kombiarenan ska ersätta nuvarande Gam-la Ullevi och Scandinavium. Klubbarna och privata finasiärer ska gemensamt äga arenan i ett särskilt bolag. Kommunens enda insats blir att upplåta marken på Valhalla. Genom att sälja ut namnet på arenan till ett storföretag tror man att det går att plocka in 150 miljoner. Försäljning av loger ska ge lika mycket.

Ett akut behov

IFK Göteborg, Örgryte och Gais har länge behövt en fotbollsarena med modern komfort. Gamla Ullevi är den arena i all-svenskan som håller allra lägst standard. Behovet av något nytt är minst sagt akut. Kommunen har genom sitt evenemangsbolag Got Event länge drivit frågan att fotbollsklubbarna ska flytta över till Ullevi, där hjulförsedda teleskopläktare på kortsidorna ska minska avstånden och ödsligheten i vardagsmatcherna. Klubbarna har spjärnat emot det här förslaget i det längsta men har egentligen inget att sätta emot. Inte minst supporterklubbarna protesterar emot att Ullevi ska användas för allsvenska matcher igen. Kanske den nya superarenan kan bli den framtida lösningen både för fotbollen och hockeyn. Scandinavium fyller i dag Frölunda Hockeys behov vad gäller själva publikplatserna. ENTRÉPLANET. Skissen visar hur arenorna är sammanlänkade med varandra. På det här planet bland annat genom en pub. Arenan ger plats för 28000 åskådare i fotbollsdelen och 12000 åskådare i hockeydelen. I entréplanet finns, förutom pub och kansli, även omklädningsrum, gym och elva butiker inritade.

En omodern arena

Men problemet med hockeyarenan, som är 34 år och redan genomgått ett par rejäla ansiktslyftningar, är att pausutrymmena är otillräckliga. Scandinavium är omodernt i sin form och på sikt måste något radikalt hända med ännu en upprustning. Idén till den nya jättearenan har arbetats fram av det konsortium, som för några år sedan hjälpte Frölunda Hockey att lösa sin stora skatteskuld. Konsortiet leddes av Frölunda Hockeys förre ordförande Hasse Andersson, som var åtalad för klubbens skatteaffär men som frikändes under rättegången. Hasse Andersson har med hjälp av en arkitekbyrå i det tysta jobbat fram förslaget som en visionär lösning för arenaidrotten i Göteborg. Det intressanta projektet kommer om inte annat att på nytt skaka liv i en avsomnad debatt om arenorna i Göteborg.

Ska driva frågan vidare

Skisserna finns nu både hos fotbollsklubbarna Blåvitt, Örgryte och Gais och hos Frölunda Hockey. – Jag har överlämnat det sista materialet till Frölunda som nu får driva frågan vidare, säger Hans Andersson. Frölundas ordförande Per-Anders Örtendahl säger: – Vid vårt nästa styrelsemöte ska vi besluta att utreda frågan. Vi vill komma fram till vilka krav vi i framtiden ska ställa på en hockeyarena. Något annat kan vi inte göra i dagsläget.
Åke Zetterström
Åke Zetterström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag