ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Spelet bakom Abrahamians protest

ANNONS:
FAKTA

Fakta: Tidigare medaljkonflikter i OS
1952: Boxaren Ingemar Johansson diskas för passivitet i finalen i Helsingfors och fråntas silvermedaljen. Det tar 30 år innan svensken får tillbaka silvret.

1960: Amerikanske boxaren Muhammad Ali vinner guld under namnet Cassius Clay i Rom. Hemma i Kentucky kastar han medaljen i floden i protest mot rasismen. 36 år senare, i OS i Atlanta, får han en ny guldmedalj och får även tända OS-elden.

1968: Amerikanen Tommie Smith genomför en protest på prispallen i Mexiko City efter segern på 200 meter. Tillsammans med bronsmedaljören John Carlos ställer sig Smith tyst. Med nedböjda huvuden höjde de sina knutna handskbeklädda nävar till skyn, en protest mot rasdiskrimineringen i USA.

1972: OS-arrangörerna i München är rädda för en upprepning av protesten i Mexiko City. När amerikanerna Vince Matthews (guldmedaljör på 400 meter) och Wayne Collett (silver i samma lopp) småpratar under prisceremonin i stället för att hylla den amerikanska flaggan stängs de av från resten av spelen.

1988: En sydkorean försöker muta boxningsdomarna i Seoul med pengar och guld. Den sensationella uppgiften blir känd sedan amerikanen Roy Jones förlorat finalen mot en hemmaboxare. Efter finalpasset får Jones en viss upprättelse, då Internationella boxningsförbundet korar honom till turneringens bäste boxare.

1996: De svenska handbollsherrarna förlorar finalen mot Kroatien, och i besvikelsen lämnar lagkapten Per Carlén kvar skorna på prispallen i Atlanta.

2008:
Domarna dömer till brottaren Ara Abrahamians nackdel i semifinalen och Sveriges olympiska kommitté protesterar. Abrahamian vinner bronsmatchen. Direkt efter att han fått sin medalj lämnar han prispallen, kastar medaljen på golvet och lämnar ceremonin. (TT)

Visa merVisa mindre
Läs mer
PEKING. När Ara Abrahamian klev in i hallen för prisceremonin visste han något som ingen annan kände till.
Några minuter senare låg en övergiven bronspeng kvar på golvet - och Ara hade lämnat en brottningsmatta för sista gången.
- Jag kunde lika gärna skitit i att stå på prispallen, men jag tänkte att jag tar emot medaljen och lämnar den på mattan så får de plocka upp den, säger han.
Efter förlusten i semifinalen mot italienaren Andrea Minguzzi satt Ara Abrahamian och deppade länge i ett rum, långt in i China Agricultural University Gymnasium.
Sedan åkte han tillbaka till OS-byn, åt mat och lade sig framför tv:n.
Där låg han tills det återstod drygt 20 minuter till bronsmatchen.
Då fick ett par telefonsamtal honom att ändra sig.
- Jag hade nästan bestämt mig till hundra procent att inte gå.
- Jag hade ingen motivation eller glädje att brottas. Men så fick jag två samtal och tänkte, okej. Så jag sprang in i bilen och kom hit.
- Det var två vänner till mig som ringde och nästan höll på att gråta.

Barndomsvännen övertalade

Den ene var enligt Ara Abrahamian SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.
Den andre var en barndomsvän.
- Murat heter han. Han är tränare för Ukraina. Han har varit med hela året och sett hur mycket jag har kämpat. Han sa åt mig att jag måste gå och ta emot medaljen, det är ändå ett OS.
Men under bilresan på väg tillbaka till brottningsarenan fattade Ara Abrahamian ett nytt beslut - som han inte berättade om för någon.

"Hade inte gått korrekt till"

Att lämna kvar sin bronsmedalj i protest på prispallen.
- Jag hade ingen lust. Det är idrott vi håller på med där alla kan förlora, det kan jag acceptera om jag har slarvat eller han har varit bättre. Men så var det inte i den här semifinalen. Det visade de tydligt. Därför hade jag ingen lust att ta emot medaljen
- Jag har varit i en OS-final tidigare, det här är mitt tredje OS. Och i tre OS har de förstört för mig.
Protesten var riktad mot Internationella brottningsförbundet, Fina.
- Det hade inte gått korrekt till. Jag skulle inte stå där. Jag skulle ha brottats finalen. Det var inte min medalj så jag ville inte ha den.
Efter att ha klarat av en mängd intervjuer lämnade Ara Abrahamian tävlingsarenan China Agricultural University Gymnasium - och hela sin brottarkarriär.
Protesten på prispallen var det sista Ara gjorde på en olympisk brottningsmatta.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: