ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Martin Rose
Foto: Martin Rose

Finska reaktioner efter Bäckström-skandalen

ANNONS:
Läs mer

I Finland låter inte reaktionerna vänta på sig efter Nicklas Bäckströms positiva dopingtest.

Många anser att Tre Kronor borde ha diskvalificerats – och att Finland borde få silvret.

– Svensk ishockeys fina rykte är skadat, säger Ilta-Sanomats sportchef Vesa Rantanen till SportExpressen.se.

Nicklas Bäckström missade OS-finalen mot Kanada.

De första uppgifterna om att stjärncentern missade matchen på grund av migrän visade sig aldrig stämma. Bäckström hade fastnat i ett dopingtest för en allergimedicin han har tagit i flera år.

Enligt Pär Mårts testades Bäckström efter kvartsfinalen mot Slovenien, vilket betyder att Tre Kronor-stjärnan spelade semifinalen mot Finland med substansen i kroppen.

"En chock"

När uppgifterna om Bäckströms positiva dopingtest kom fram överöstes SportExpressen.se:s liverapportering från OS-finalen med ilskna, finländska kommentarer.

– Det här kom som en chock. Svensk ishockeys fina rykte är skadat nu, säger Ilta-Sanomats sportchef Vesa Rantanen till SportExpressen.se.

Rantanen själv tror att det hela är ett misstag. Men det finländska folket är inte lika övertygade.

– Det här är ett väldigt stort samtalsämne. Den allmänna känslan är det inte var rättvist. Många finländare tycker att Sverige borde uteslutas från turneringen och att Finland ska få silvret, säger han.

"Mycket hat och ilska"

– Med tanke på historien är det här är ett väldigt känsligt ämne. Folk ser rubrikerna att en svensk har åkt fast för doping – och det blir väldigt starka reaktioner. Det finns förmodligen mycket hat, ilska och överraskning. Och många finländare tycker också att Sverige inte borde ha fått spela finalen, fortsätter han.

Personligen tycker Rantanen inte att Sverige borde diskvalificeras, och tror inte heller att det kommer hända.

– Rent tekniskt tror jag inte att det kan bli gjort. De kommer inte ändra på någonting. Det är inte en skidtävling, säger han.

Finländska hockeylandslagets förbundskapten Erkka Westerlund nåddes av nyheten under OS-finalen.

– Oj! Det är överraskande nyheter. Men jag har ingen aning om hur det här kommer att påverka allting sportsligt sett, säger han till Ilta-Sanomat.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: