Foto: Beatrice Lundborg / Dn / Scanpix
 Foto: Beatrice Lundborg / Dn / Scanpix

Colting: "Äntligen en äkta svensk medalj"

Publicerad

Lisa Nordén vann ett svenskt OS-silver i triatlon på lördagsförmiddagen.

Då jublar en av Sveriges bästa triatleter på herrsidan, Jonas Colting.

– Tårarna sprutade. Efter segling, lerduveskytte och ponnyridning kom äntligen en äkta svensk medalj som är dränkt i blod, svett och tårar, säger han till SportExpressen.se.

Lördagens OS-tävling i triatlon bjöd på stor dramatik.

Guldstriden stod mellan schweiziskan Nicola Spirig och svenskan Lisa Nordén.

Spurten blev avgörande och efter att ha granskat ett målfoto bedömdes schweiziskan som guldmedaljör. Något som innebär att Nordén får nöja sig med silver.

"Jävligt tveksamt"

Hemma i tv-soffan följde en av Sveriges bästa triatleter på herrsidan, Jonas Colting, dramat.

– Ja, herregud. Jag är helt tagen, tårarna bara sprutade. Lisa levererade verkligen och hon har visat i många år att hon tillhör världseliten. Och då ska vi komma ihåg att det inte finns några "blåbär" i triatlon som det finns i simning och friidrott, säger han till SportExpressen.se.

Vad säger du om finishen då?

– Jag är tveksam, det är jävligt tveksamt. Jag är lite förvånad över att de så snabbt accepterar resultatet från svenskt håll. För mig är det inte alls en given segrare i loppet, det beror på hur man tolkar bilden. Men jag vet faktiskt inte vad de har för regler. Det tog ju tio minuter innan man utsåg Spirig till vinnare så man får ju tro att de vet vad de håller på med.

Tveksam till överklagan

Borde man verkligen använda målband i en sådan här tävling?

– Det är mer för effektens skull, men jag håller med dig. När det blir finish så är ju målsnöret bara i vägen. Man hade ju aldrig haft ett sånt i en 100-metersfinal.

Tycker du att man ska gå vidare med det här från SOK:s sida?

– Jag vet inte om det är värt det faktiskt. Man vill ha fokus på medaljörerna, säger han.

Jonas Colting gläds inte bara över att Lisa Nordén vann en medalj. Han är också glad över att den kom i hans egen idrott.

– Efter segling, lerduveskytte och ponnyridning kom äntligen en äkta svensk medalj som är dränkt i blod, svett och tårar, säger han och skrattar.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida