Foto: Joel Marklund
 Foto: Joel Marklund

Svenska stjärnan om beskedet: "Oväntat..."

Publicerad

   SOTJI. När Gabriel Landeskog anlände till OS-byn under förmiddagen fick han ett glädjande besked av förbundskaptenen.

Pär Mårts har utsett honom till assisterande kapten i Tre Kronor efter Henrik Sedins sena återbud.

– Ska jag vara helt ärligt kom det lite oväntat men jag tackar för förtroendet och det gäller att inte ta något för givet utan ge tillbaka och visa att man förtjänar det, säger Landeskog.

Gabriel Landeskog är till vardags kapten för Colorado i NHL. I OS-truppen är det dock storstjärnan Henrik Zetterberg som bär ansvaret med ett C på bröstet.

Men efter Henrik Sedins återbud på grund av skada får Landeskog ett ärofullt uppdrag även i OS-laget.

"En stor ära"

Pär Mårts har utsett honom till assisterade kapten tillsammans med Niklas Kronwall.

– Ska jag vara helt ärlig kom det lite oväntat men å andra sidan tackar jag för förtroendet och självklart är det en stor ära att få den utnämningen. Det gäller att inte ta något för givet utan ge tillbaka och visa att man förtjänar det, säger Landeskog.
När fick du veta det?

– När jag kom till OS-byn i dag, jag snackade med Pelle direkt och han berättade det. Det kom överraskande men jag tar det gärna, säger Landeskog.

Pär Mårts tvekade inte när han valde 21-åringen.

– Jag tycker att det är dags. Vi har ganska många 90:or, det är en ny era på väg in i Tre Kronor. Jag tycker att han ska ta det, han är lagkapten för Colorado, säger Mårts.

Vann guld i Globen

Landeskog var assisterande kapten i VM-laget 2012 men inte 2013 när det blev guld i Globen.

– Nej, det beror på vilka spelare som är med och vilka man har att konkurrera med. Det är det som avgör det hela. Det är väl en del i hans utveckling. Ibland funkar det, ibland funkar det inte. Ibland är man kapten, ibland inte, säger Mårts.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag