Foto: Nils Jakobsson
 Foto: Nils Jakobsson

Rolf-Göran Bengtsson bär Sveriges fana

Publicerad

LONDON/STOCKHOLM. Nu är det klart.

Det blir ryttaren Rolf-Göran Bengtsson som bär Sveriges fana vid fredagskvällens OS-invigning i London.

– Han blev väldigt glad när han fick reda på att vi ville ha honom som fanbärare, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg på en presskonferens.

Vid en ceremoni i OS-byn i London presenterades på torsdagen personen som ska bära Sveriges fana vid fredagskvällens invigning.

Och det blir inte den förhandstippade Therese Alshammar som får chansen.

I stället meddelade SOK:s pressansvarige Björn Fohlin att fanbäraren befann sig i ett flygplan på väg till London.

"Väldigt stolta"

En stund senare kom beskedet.

Det blir Rolf-Göran Bengtsson som får äran att leda in Sverige under invigningen.

SOK:s ordförande Stefan Lindeberg meddelade beslutet på en presskonferens.

– Han blev väldigt glad när han fick reda på att vi ville ha honom som fanbärare. Han är rankad etta och betyder mycket för ridsporten, säger Stefan Lindeberg.

– Vi är väldigt stolta över den fanbärare vi har.

Bengtsson själv fanns inte med vid presskonferensen - han satt i stället på ett plan på väg till London.

– Precis som i Peking, har vi inte fanbäraren här, säger Stefan Lindeberg.

Vann EM-guld

Rolf-Göran Bengtsson vann - som första svensk någonsin - EM guld förra året med hästen Ninja La Silla.

Han belönades också med Radiosportens Jerringpris.

Bengtsson gör sin fjärde OS-start i London. Han främsta OS-meriter är silver i banhoppning individuellt 2008 i Peking och silver i banhoppning i lag 2004 i Aten.

Vid fredagens invigning kommer cirka 60 svenska representanter att finnas på plats.

– Det är färre än vad det brukar, men det är på grund av att invigningen går så sent på kvällen, säger Stefan Lindeberg.

Åsa Josefsson
Åsa Josefsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag