Foto: Linda ForsellFoto: Linda Forsell
 Foto: Linda Forsell
Foto: Linda ForsellFoto: Linda Forsell
 Foto: Linda Forsell
Foto: Linda ForsellFoto: Linda Forsell
 Foto: Linda Forsell
Foto: Linda ForsellFoto: Linda Forsell
 Foto: Linda Forsell
Foto: Linda ForsellFoto: Linda Forsell
 Foto: Linda Forsell

Ovetjkin: "Bäckström vet vad som väntar..."

Publicerad

WASHINGTON. Hockeystjärnorna är på väg från Nordamerika till Sotji - och Tre Kronor är väl förbereda.

- Jag har verkligen inget emot Bengt-Åke och vill inte säga något ont om honom, men jag tror att Mårts är mer förberedd nu än Vancouver 2010, säger Nicklas Bäckström.

SPORT-Expressen har fått ett exklusivt möte med svensken och en av hela OS allra största stjärnor - Rysslands Alexander Ovetjkin.

- Jag hoppas det blir Sverige mot Ryssland i finalen, säger Ovetjkin.

I dag landar hockeystjärnorna från Nordamerika på flygplatsen i Sotji.

Innan avresan har SPORT-Expressen fått ett exklusivt möte med Washington Capitals stjärnduo: Svenske nyckel- spelaren Nicklas Bäckström och den ryska superstjärnan Alexander Ovetjkin.

- Jag tror bara vi har spelat mot varandra en eller två gånger. Det kommer att bli konstigt, men det är vad det är. Vi spelar i olika lag och jag är säker på att det kommer bli en kamp mellan oss två om vi får mötas, säger Ovetjkin.

Om Bäckström kommer med pucken i mittzonen och tittar ner, smäller det då om du får läge?

- Han kommer krossa mig, helt klart, svarar Bäckström snabbt innan ryssen hinner öppna munnen.

- Jag är säker på att han kommer veta om det också och inte titta ner för mycket, tillägger Ovetjkin.

Under lockouten spelade duon tillsammans i ryska KHL - en fördel för Bäckström inför OS, menar ryssen.

- Alla är spända på det här nu, det är jag också. Bäckström har varit i Ryssland och spelat förut och han vet vad som väntar och vad hockeyn betyder för alla där hemma. Alla lag kommer ha bra spelare och det kommer dyka upp situationer där man behöver lite tur och flyt med sig i rätt lägen. Alla kommer att kriga för guldet, men bara ett lag kan vinna, säger Ovetjkin.

"Vuxit som person och spelare"

Strålkastarljuset kommer att vara riktat mot honom och de övriga superstjärnorna i Rysslands lag när de anländer till Sotji.

"Ovie" har redan drömfinalen klar för sig.

- Jag hoppas Sverige och Ryssland kommer mötas i en final, säger han.

Ni har många år tillsammans nu i Washington.

- Ja, vi har känt varandra i sex-sju år nu och jag kommer ihåg när han kom hit. Mycket har hänt sedan dess. Han har vuxit som både person och spelare och han är en bra lagkamrat och en väldigt bra kompis.

Henrik Zetterberg anser att du är största hockeystjärnan i turneringen, håller du med?

- Det kommer vara många superstars där ute på isen. Men den största har ni här, säger Ovetjkin och pekar på Bäckström.

"Mårts har en plan B"

Valbosonen gjorde 189 assist under sina tre första säsonger i NHL.

Totalt har 26-åringen producerat 471 poäng på 472 matcher för Washington Capitals - ett minst sagt imponerande poängsnitt.

Lika imponerande som poängsnittet är åsikterna tveksamma när det gäller att han inte skulle platsa i det svenska OS-laget.

Bäckström är inte orolig över återbuden som drabbat Tre Kronor.

- Förutom att vi tappar väldigt bra spelare ska det ändå inte påverka för mycket. Jag tror att Pelle (Mårts, förbundskapten) har en plan B för allting så jag är inte orolig.

Spelarna har inför turneringen fått en USB-sticka med information om hur de ska spela och andra taktiska detaljer inför turneringen.

- Jag har tittat igenom allt på USB:n. Och med tanke på att jag var med och spelade en turnering med Tre Kronor i just Ryssland förra året så vet jag vad Pär och ledningen vill ha, säger Bäckström.

Just förberedelserna var en stor snackis inför OS i Vancouver 2010 - främst eftersom spelarna sent fick reda på vilka som skulle bilda formationer.

Nu hade Mårts tidigt talat om för många av spelarna vilka de ska spela tillsammans med - men återbuden har förändrat allt och som Bäckström tidigare nämnde är en plan B enormt viktig för förbundskaptenen.

- Jag har verkligen inget emot Bengt-Åke (Gustafsson, tidigare förbundskapten) och vill inte säga något ont om honom. Men jag tror att Mårts är mer förberedd nu än hur det var i Vancouver 2010, säger Bäckström.

Hur mycket hets är det mellan dig och "Ovie" nu inför OS?

- Inte så jäkla mycket ändå. Vi har pratat om säkerheten eftersom det varit några attentat och en massa hot nu på slutet. Det har vi förstås pratat om, men de säger att Ryssland är redo för vad som väntar i alla fall.

Vid sidan av hockeyn kommer Bäckström till turneringen som nybliven pappa. I oktober föddes Haley Bäckström.

- Det har varit jättekul. Ett nytt liv på något sätt och vi är otroligt glada att få följa hennes utveckling nu. Hon är 3,5 månader. Det är fantastiskt kul.

Det återstår att se om Bäckström eller Ovetjkin får vända hem till USA med en guldmedalj runt halsen.

Men Bäckström planerar ett ödmjukt firande om han får återvända till Capitals omklädningsrum som nybliven guldmedaljör.

- Jag skulle inte hänga upp medaljen på hans (Ovetjkins) plats, jag passar på den. Jag skulle inte göra något speciellt. Jag är inte sån som person.

- Däremot skulle han göra det åt mig om de vinner, det är något som bara inte får hända, säger Bäckström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag