Foto: Ross D. Franklin
 Foto: Ross D. Franklin

Klart - Henrik Sedin hoppar av Sotji-OS

Publicerad

LOS ANGELES.

Nu är det klart.

SportExpressen.se kan avslöja att Henrik Sedin på grund av skada tvingas hoppa av OS i Sotji.

Under torsdagskvällen lämnade NHL-stjärnan beskedet till förbundskapten Pär Mårts.

– Jag kan inte göra mig själv rättvisa, säger han till SportExpressen.se.

När Henrik Sedin tillsammans med Vancouver-tränaren, John Tortorella, på torsdagsförmiddagen i Montreal bestämde att han skulle vila från kvällens möte med Canadiens och även avstå lördagens bortamatch mot Toronto förstod alla att hans OS-medverkan var i fara.

Och redan där insåg Henrik Sedin att han inte skulle kunna åka till Sotji på söndag tillsammans med de andra uttagna svenska NHL-spelarna i Nordamerika.

"Har inte läkt"

Under torsdagskvällen lämnade han beskedet till förbundskapten Pär Mårts.

– Jag kan inte göra mig själv rättvisa, skadan på överkroppen har inte läkt som jag hade hoppats, säger Sedin på telefon från Montreal, till SportExpressen.se.

– De två matcher jag spelat den här veckan sedan jag gjorde comeback efter skadan har varit smärtfyllda och jag har inte kunnat gå för hundra procent, fortsätter han.

Han har inte kunnat ta tekningar, han har inte kunnat skjuta och han har inte varit speciellt effektiv i närkampsspelet.

"Inte meningsfullt"

Någon som Tortorella och alla lagkamrater noterade och när Sedin dessutom grimaserade av smärta och satt dubbelvikt varje gång han kom till båset förstod alla att han hade väldigt ont.

Och när han inte nu kan spela den sista seriematchen i NHL före OS-uppehållet i Toronto var det ingen idé att hålla på beslutet.

– Nej, att spela tio minuter på lördag mot Toronto och sedan tvingas ta ett beslut om OS kändes inte meningsfullt, säger Sedin.

Så beskedet kom under torsdagen.

Men det dröjde lite extra, då Pär Mårts och övriga landslagsledningen satt på flyget från Stockholm till Sotji och Sedin inte kunde få kontakt med förbundskaptenen.

Så småningom fick han det.

"Känns tungt"

Och Mårts tvingas söka en ersättare för andra gången på en vecka, då Johan Franzén nyligen tvingades hoppa av efter sviterna av en hjärnskakning i NHL i december.

Henrik Sedin vill inte gå in på några detaljer om sin skada på överkroppen, men klart är att det handlar om mer än några revben som fått sig en smäll.

Det är allvarligare än så.

– Det är klart att det känns tungt att inte kunna åka till Sotji och vara med i OS, men nu är det som det är. Hade jag åkt kanske jag inte hade kunnat spela där ändå och sedan hade jag kommit hem till Vancouver och kanske missat en massa seriematcher med Canucks, säger en nedstämd Henrik Sedin.

– Nu får jag chansen att låta skadan läka och förhoppningsvis vara tillbaka när NHL kör i gång igen i slutet av februari när OS är över, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag