Foto: Martin Rose
 Foto: Martin Rose

Finska reaktioner efter Bäckström-skandalen

Publicerad

I Finland låter inte reaktionerna vänta på sig efter Nicklas Bäckströms positiva dopingtest.

Många anser att Tre Kronor borde ha diskvalificerats – och att Finland borde få silvret.

– Svensk ishockeys fina rykte är skadat, säger Ilta-Sanomats sportchef Vesa Rantanen till SportExpressen.se.

Nicklas Bäckström missade OS-finalen mot Kanada.

De första uppgifterna om att stjärncentern missade matchen på grund av migrän visade sig aldrig stämma. Bäckström hade fastnat i ett dopingtest för en allergimedicin han har tagit i flera år.

Enligt Pär Mårts testades Bäckström efter kvartsfinalen mot Slovenien, vilket betyder att Tre Kronor-stjärnan spelade semifinalen mot Finland med substansen i kroppen.

"En chock"

När uppgifterna om Bäckströms positiva dopingtest kom fram överöstes SportExpressen.se:s liverapportering från OS-finalen med ilskna, finländska kommentarer.

– Det här kom som en chock. Svensk ishockeys fina rykte är skadat nu, säger Ilta-Sanomats sportchef Vesa Rantanen till SportExpressen.se.

Rantanen själv tror att det hela är ett misstag. Men det finländska folket är inte lika övertygade.

– Det här är ett väldigt stort samtalsämne. Den allmänna känslan är det inte var rättvist. Många finländare tycker att Sverige borde uteslutas från turneringen och att Finland ska få silvret, säger han.

"Mycket hat och ilska"

– Med tanke på historien är det här är ett väldigt känsligt ämne. Folk ser rubrikerna att en svensk har åkt fast för doping – och det blir väldigt starka reaktioner. Det finns förmodligen mycket hat, ilska och överraskning. Och många finländare tycker också att Sverige inte borde ha fått spela finalen, fortsätter han.

Personligen tycker Rantanen inte att Sverige borde diskvalificeras, och tror inte heller att det kommer hända.

– Rent tekniskt tror jag inte att det kan bli gjort. De kommer inte ändra på någonting. Det är inte en skidtävling, säger han.

Finländska hockeylandslagets förbundskapten Erkka Westerlund nåddes av nyheten under OS-finalen.

– Oj! Det är överraskande nyheter. Men jag har ingen aning om hur det här kommer att påverka allting sportsligt sett, säger han till Ilta-Sanomat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag