Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Bäckström i blåsväder - därför missades final

Publicerad

SOTJI/STOCKHOLM. Nicklas Bäckström kom aldrig till spel i OS-finalen.

 Stjärncentern stoppades sedan han testats positivt för den dopingklassade substansen pseudoefedrin.

Nyheten har bekräftats av svenska olympiska kommittén. 

Nicklas Bäckström själv ville inte svara på några frågor när SportExpressen.se träffade honom i finalarenan.

Sverige kom till spel mot Kanada utan sin stjärncenter Nicklas Bäckström. Inför nedsläpp kom uppgifter att Washington-spelaren drabbats av migrän.

Men fallet visade sig vara värre än så.

Snart framkom nya uppgifter om att Bäckström fastat i en dopingkontroll, vilket senare bekräftades av svenska olympiska kommittén (SOK).

– Ja, det stämmer. Vi vet att det är en allergimedicin han har ätit i sju år, säger presschefen Björn Folin till för SportExpressen.se.

Bekräftas av SOK

Enligt TT rör det sig om preparatet pseudoefedrin. SOK tror inte att Tre Kronor kommer att fråntas silvermedaljen i OS – men att Bäckström kan få ett personligt straff

En bedrövad förbundskapten Per Mårts berättade att han nåddes av nyheten två timmar innan nedsläpp. Mårts berättade att provet togs efter kvartsfinalen mot Slovenien för fem dagar sedan, och var rejält irriterad över att det tog så lång tid innan beskedet om Bäckström kom.

– Det är ett justitiemord, säger han efter matchen.

Viasats expert Johan Tornberg är förvånad över det inträffade:

– Jag undrar vad det är som hänt här. Vad han har haft för uppgifter om medicinen. Vanligtvis skriver du ner de mediciner du tar och så kollar ledningen upp vilka som är okej och inte okej, säger Johan Tornberg i Viasat och fortsätter:

– Jag tycker att det låter jäkligt konstigt för det här brukar inte vara något problem.

Ville ej svara på frågor

När SportExpressen.se träffade Nicklas Bäckström i katakomberna i finalarenan gick stjärnan förbi utan att svara på några frågor.

Tre Kronors presschef Anders Feltenmark meddelar att information kommer att komma under en presskonferens senare under dagen.

Axel Ohlsson
Axel Ohlsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag