Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Alfredsson historisk – före Sundin och Foppa

Publicerad

SOTJI. Daniel Alfredsson, 41, har gjort fler poäng i OS än både Peter Forsberg och Mats Sundin.

Och mot Tjeckien blir han historisk som ende hockeysvensk i fem OS-turneringar.

– Jag trodde aldrig jag skulle spela ett OS till efter Vancouver, säger Alfredsson inför premiären.

De svenska hockeykungarna Peter Forsberg, Mats Sundin, Nicklas Lidström och Daniel Alfredsson vann OS-guld tillsammans i Turin 2006.

Medan de andra har lagt av spelar Daniel Alfredsson fortfarande NHL-hockey på världsnivå.

När han spelar mot Tjeckien på onsdagskvällen blir han historisk som förste svensk att spela i fem OS.

– Det är bara skitroligt att få vara med ett OS till. En sådan här turnering när alla de bästa är med och spela för Sverige är otroligt roligt, säger Alfredsson.

23 poäng

Peter Forsberg har vunnit två OS-guld och Alfredsson ett. Men ser man till poängskörden i OS-turneringarna är han bäst av supersvenskarna.

På 20 OS-matcher har Alfredsson gjort 23 poäng varav elva mål. Både Forsberg och har Sundin har kommit upp i 20 poäng medan Lidström står på 14 poäng.

Daniel Alfredsson trodde att han spelat sin sista OS-match för Tre Kronor i och med kvartsfinalmissen mot Slovakien i Vancouver 2010.

Okej form

– Men på något sätt har jag hållit mig kvar i sporten och tycker det är kul fortfarande. Det är kul att kunna ta sig in i det här laget med och vara med och kriga om ett guld igen, säger Alfredsson, som alltid tränar väldigt hårt på somrarna för att klara säsongen i NHL.

– Det har varit si och så med formen, men jag är ganska nöjd med spelet trots två skadeperioder som ställde till det lite. Det har varit helt okej. Det är lite nytändning med när man bytt lag, säger Alfredsson som efter en hel NHL-karriär bytt Ottawa Senators mot Detroit Red Wings.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag