Ogier firar efter segern Foto: Peo Möller
Ogier firar efter segern Foto: Peo Möller
Ogier Foto: Peo Möller
Ogier Foto: Peo Möller
Pontus Tidemand Foto: Peo Möller
Pontus Tidemand Foto: Peo Möller

Sebastien Ogier vann Svenska rallyt 2016

Publicerad

HAGFORS. Det var aldrig något snack om saken.

Sebastien Ogier gick i dag mål som segrare av Svenska rallyt 2016, efter att ha tagit ledningen redan från start.

Detta var fransmannens tredje seger i Sverige.

– Jag är så glad att få vinna här igen, säger Ogier.

Redan på fredagens första etapper satte fransmannen upp ett vansinnigt tempo gentemot sina konkurrenter i svenska Rallyt 2016.

Efter den första dagen var han 26 sekunder före Hayden Paddon, som lyckades minska avståndet till 17 under lördagen.

Men eftersom det bara kördes en sträcka i dag hade Paddon det svårt att ta igen den tidsluckan.

Ogier startade som sista man, och kunde enkelt klara av den sista sträckan över slalombacken i Värmullsåsen, och gå i mål som vinnare av det svenska rallyt.

– Det har varit en otrolig helg, säger Ogier.

Hyllar fansen: "Tack"

I början av veckan sågade världsmästaren banorna i Sverige, men efter målgången hyllade han arrangörerna.

– Vi hade jättedåliga förhållanden här i början på veckan, men arrangörerna gjorde ett jättebra jobb, säger han, och riktade även ett tack till de svenska fansen på plats:

– Tack för ert stöd, det var fantastiskt och jag hoppas vi ser er här nästa år igen.

Detta var Sebastien Ogiers tredje seger i Sverige.

Tvåan Hayden Paddon hade en tuff dag på den sista sträckan. Nya Zeeländaren körde på en pinne, fick problem med kylaren och var 29 sekunder efter i mål. När Paddon gick över mållinjen kastade han sig ut för att titta under motorhuven, ur vilken det rök.

Paddon slutade trots allt tvåa, som förste icke-europé på pallen i rallyts historia.

Tidemand slutar tvåa

I WRC2-klassen var scenariot liknande. Svenske Pontus Tidemand hade minskat avståndet inför dagens etapp, men lyckades inte ta in de 17 sekunderna upp till britten Elfyn Evans. Tidemand avslutade dock med flaggan i topp: han lyckades ta in tre sekunder och slutar tvåa.

– Vi är nöjda. Mest viktigt är att vi har en bra känsla i bilen, säger Tidemand.

På fredagen tappade svensken nästan en minut när en drivaxel gick sönder, och Tidemand grämer sig fortfarande lite över den missen.

– Ta bort 55 sekunder så ser du hur resultatet blir. Men en andraplats är bra poäng, vi kör om ett mästerskap i år, säger han.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida