ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Den sista backen i Tour de ski krävde sina offer men det var en riktigt fantastisk avslutning av tävlingarna i Val di Fiemme.
Den sista backen i Tour de ski krävde sina offer men det var en riktigt fantastisk avslutning av tävlingarna i Val di Fiemme.

Tomas Pettersson: Dags att flytta Tour de ski till Sverige - nu.

ANNONS:
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre
Läs mer
Visa flerVisa färre
VAL DI FIEMME. Här sitter jag och åker linbana på väg ner för ett läskigt högt berg inklämd mellan två norska landslagstjejer. Det konstiga är att vi är på väg ner från målet för en längdåkningstävling.
- Helt sjukt att vi klarade det här, säger Betty-Ann Nilsen.
Jo. Sjukt bra, faktiskt.
Tomas Pettersson.

Tour de ski är över

efter sina sex lopp på åtta dagar. Mycket har varit rätt värdelöst. Som att:
 • Ingen normal åskådare hade en chans att hålla koll på alla bonussekunder hit och dit i totalsammandraget. Inte ens åkarna själva.
 • Programmet gjorde sprintåkarna chanslösa redan från start. Därför blev det rena parodin i ett par lopp när Lind & Co bara semesteråkte.
 • Snöbristen här nere gjorde att vissa lopp mest liknade karusellen på Barnens dag. Runt, runt på minimala slingor av konstsnö.
 • Men avslutningen! Fyra kilometers åkning rakt upp mot himlen. Backen så brant att jag inte ens vågade gå nerför. Det var den roligaste tävling jag sett på åratal.

  I målområdet såg det

  ut ungefär som efter sista grenen i herrarnas tiokamp i friidrott: ett hav av utslagna tävlande. De föll till höger och vänster, kippade efter andan och många låg länge, länge kvar i snön. Och sista dagen var allt äntligen så enkelt som det ska vara: först upp vinner. Hur de orkade upp begriper jag inte. Men jag begriper att detta faktiskt är framtiden för en sport som slåss för att höja sin status runt om i Europa. Sedan är det kul också. Det tycker till och med de stackare som tvingades bestiga berget. - När det var som brantast började jag faktiskt skratta. Det måste ju ha sett ganska underligt ur för tv-tittarna, säger Britta Norgren. - Tour de ski är skitbra, säger Anders Södergren. Den är i alla fall på god väg. Men det som jag saknat mest här nere - förutom svenska framgångar - är ordentligt med publik på plats. Nu har de faktiskt varit löjligt få. Så vad göra? Tja, varför inte flytta hela grejen norrut. En vecka fylld av tävlingar i Norge, Finland och Sverige - med slutetappen uppför slalombacken i Åre. Det skulle kunna bli hur fräckt som helst.
  Mejla Skriv ut
  Rätta text- och faktafel
  Anmäl till Pressombudsmannen
  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:

  Rapportera textfel

  Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

  Felaktigt mejl
  Du måste fylla i en kommentar: