Den sista backen i Tour de ski krävde sina offer men det var en riktigt fantastisk avslutning av tävlingarna i Val di Fiemme.
Den sista backen i Tour de ski krävde sina offer men det var en riktigt fantastisk avslutning av tävlingarna i Val di Fiemme.

Tomas Pettersson: Dags att flytta Tour de ski till Sverige - nu.

Publicerad
Uppdaterad
VAL DI FIEMME. Här sitter jag och åker linbana på väg ner för ett läskigt högt berg inklämd mellan två norska landslagstjejer. Det konstiga är att vi är på väg ner från målet för en längdåkningstävling.
- Helt sjukt att vi klarade det här, säger Betty-Ann Nilsen.
Jo. Sjukt bra, faktiskt.
Tomas Pettersson.

Tour de ski är över

efter sina sex lopp på åtta dagar. Mycket har varit rätt värdelöst. Som att:
 • Ingen normal åskådare hade en chans att hålla koll på alla bonussekunder hit och dit i totalsammandraget. Inte ens åkarna själva.
 • Programmet gjorde sprintåkarna chanslösa redan från start. Därför blev det rena parodin i ett par lopp när Lind & Co bara semesteråkte.
 • Snöbristen här nere gjorde att vissa lopp mest liknade karusellen på Barnens dag. Runt, runt på minimala slingor av konstsnö.
 • Men avslutningen! Fyra kilometers åkning rakt upp mot himlen. Backen så brant att jag inte ens vågade gå nerför. Det var den roligaste tävling jag sett på åratal.

  I målområdet såg det

  ut ungefär som efter sista grenen i herrarnas tiokamp i friidrott: ett hav av utslagna tävlande. De föll till höger och vänster, kippade efter andan och många låg länge, länge kvar i snön. Och sista dagen var allt äntligen så enkelt som det ska vara: först upp vinner. Hur de orkade upp begriper jag inte. Men jag begriper att detta faktiskt är framtiden för en sport som slåss för att höja sin status runt om i Europa. Sedan är det kul också. Det tycker till och med de stackare som tvingades bestiga berget. - När det var som brantast började jag faktiskt skratta. Det måste ju ha sett ganska underligt ur för tv-tittarna, säger Britta Norgren. - Tour de ski är skitbra, säger Anders Södergren. Den är i alla fall på god väg. Men det som jag saknat mest här nere - förutom svenska framgångar - är ordentligt med publik på plats. Nu har de faktiskt varit löjligt få. Så vad göra? Tja, varför inte flytta hela grejen norrut. En vecka fylld av tävlingar i Norge, Finland och Sverige - med slutetappen uppför slalombacken i Åre. Det skulle kunna bli hur fräckt som helst.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag