Svenska skidhjältarna – så gick det sen

Publicerad

Gunde, Wassberg, Ordina, "Billan" och de andra är de största vi haft inom svensk skidåkning.

Men vad hände efter karriären för hjältarna?

Foto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

1. Torgny Mogren

Legendarisk femmilsseger i VM

Då:

Torgny Mogren är utan tvekan en av Sveriges främsta längdskidåkare genom tiderna. Mogren fick slita extra hårt för att utmärka sig i Gunde Svans enorma skugga, och lyckades utan överdrift väldigt bra med det. Bland Mogrens bedrifter finns VM-guldet i 50 kilometer fristil vid VM i Falun 1993, guldet i italienska Val di Fiemme 1991 samt stafettguldet från OS 1988. VM i Lahtis 1989 anklagades Mogren felaktigt för bloddoping, domen hävdes senare. Den 23 november 1993 tilldelades Torgny Svenska Dagbladets guldmedalj för sitt VM-guld på femmilen i Falun

Nu:

Idag bor Mogren i Mora där han bland annat är med i styrelsen för Mora IK. Han brukar även vara expertkommentator i radiosporten under skidtävlingar. Efter skidkarriären startade Mogren en kedja med skoaffärer och började sälja vattenkranar. Numera jobbar han med marknadsföring och kundkontakter på FM Mattsson, ett företag i VVS-branschen. Än i dag reser han landet runt som säljare och kundansvarig. Mogren har medverkat i tv-produktioner som "Stjärnorna på is", "Mästarnas mästare".


Fastställd förvärvsinkomst: 640 900 kronor.

Fastigheter: Småhus i Hällefors - ägs av Torgny Mogren och Cecilia Mogren (taxeringsvärde: 504 000 kronor), småhus i Mora (taxeringsvärde: 1 452 000 kronor).

Fordon: Porsche 911 Carrera, 1984, Opel Astra, 2007.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag