ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
"Jag ska tillbaka". Jesper Modin, 24, är fast besluten att göra comeback i skid­eliten. Foto: Daniel Stiller
"Jag ska tillbaka". Jesper Modin, 24, är fast besluten att göra comeback i skid­eliten. Foto: Daniel Stiller

Skidstjärnan mystiskt sjuk efter Bali-resan

ANNONS:
MODINS PROBLEMTID

17 maj 2010

Jesper Modin åker för första gången till vårdcentralen för sina sjukdomsbesvär. Då har han en infektion i ett skavsår och känner sig tung i huvudet.

18 mars 2011

Slår Petter Northug i semifinalen i Slottssprinten och blir totaltrea i sprintcupen. Säger till Sundsvalls Tidning att det "är större" än femteplatsen på VM.

30 maj 2011

Opererar bihålorna, som då tros vara problemet. "Det ska bli så himla skönt", säger en hoppfull Modin till dagbladet.se, och hoppas att han ska bli frisk.

9 september 2011

Modin har testat operation, sjukgymnastik, akupunktur och röntgat huvudet. "Jag har ju börjat tappa hoppet lite", säger han till nsd.se.

20 november 2012

Jesper Modin berättar för tidningen nsd.se att han inte ska träna eller tävla på åtminstone en månad. "Man orkar inte med det helt enkelt", säger han.

Visa merVisa mindre
Läs mer

Jesper Modin, 24, har känt ett ständigt tryck i huvudet i två och ett halvt år.

Men sjukdomssymptomen vägrar ge vika.

Landslagsskidåkaren berättar för SPORT-Expressen om den mystiska infektionen, hur han sover tolv timmar per dag och om en timeout som nu blir längre.

- Det känns hopplöst. Man blir verkligen less när det inte går till sig.

Den 20 november berättade landslagsåkaren Jesper Modin att han skulle ta en månadslång paus.

24-åringen, som vunnit SM-guld och blivit totaltrea i sprintcupen, skulle bli kvitt sjukdomen som plågat honom under lång tid.

Nu har det gått fyra veckor sedan timeout-beslutet.

Och sjukdomsläget är detsamma.

- Det har inte blivit bättre, får jag börja med att säga. Det är fortfarande samma saker som besvärar mig i dag, säger han.

- Det är tungt, jäkligt tungt.

En ständig dimma i huvudet

Modin beskriver symptomen. Han berättar om extrem trötthet, att han sover tio-tolv timmar per dag, tar tupplurar mitt på dagen och stundtals får domningar och stickningar i händer och fötter.

Framför allt pratar han om den ständiga dimman i huvudet.

- Jag känner mig väldigt tung i huvudet, det är som en tryckkänsla. Det är som att jag är dimmig i huvudet. Jämför känslan av att du har sovit två timmar på en natt, du vaknar och är helt borta.

Började med ett skavsår

Allt började den 17 maj 2010.

Modin hade precis kommit hem från en semester på Bali.

Väl hemma vaccinerade han sig. Samtidigt drog han på sig ett skavsår på foten som ledde till en infektion.

- Jag var ute och tränade ett pass och kände mig helt tom i kroppen när jag åkte. Jag trodde att jag hade slut energi, kom hem och åt, men det hjälpte inte. Sedan på kvällen fick jag feber och frossa.

- När jag vaknade upp dagen efter var den här känslan i huvudet där. Jag åker in på vårdcentralen, får penicillin mot hälinfektionen som går över, men känslan i huvudet är kvar... och tröttheten börjar komma smygandes efter det.

Modin har gått på otaliga läkarbesök och till flera olika läkare.

I dagarna var han hos en infektionsspecialist på Sophiahemmet i Stockholm.

Hittills har ingen kunnat konstatera vad symptomen beror på.

- Det är ingen som vet egentligen. Det kan vara någon form av långdragen infektion, en kombination av något jag dragit på mig från Bali, infektionen i hälen eller vaccineringen.

- Men än så länge är det ingen som har kommit med facit.

Hur är det att inte veta?

- Det är det som är det värsta. Det hade nästan varit bättre att diagnostiseras med en livsfarlig sjukdom. Då vet man ändå vad som väntar och vad det beror på. Nu är allt så diffust och oklart och det gör frustrationen än större.

- Det har varit fruktansvärt jobbigt. Det kan jag säga. Sedan är man väl van som elitidrottare att plåga kroppen och ignorera smärta. Det gick ju ändå så pass bra att tävla det första året.

Modin gjorde sin bästa säsong i karriären 2011, trots att han led av sjukdomen.

Men när kroppen började prestera sämre och symptomen bestod insåg han till sist att det var dags för en förändring.

- Jag har gått med det här länge, i två och ett halvt år, och det har inte blivit bättre under den tiden. Så nu känner jag att jag måste få ordning på det här. Det går inte att gå omkring och må halvdåligt längre.

- Det är inte så att jag är dödssjuk, jag kan ju ändå leva, men när man känner att man förlorar så mycket av sin fysiska förmåga och sitt allmän­tillstånd försämras, då blir prioritet ett att göra något åt det.

"Jag ska tillbaka till skidåkningen"

Modins timeout är därför på obestämd tid. Han vet inte när han är tillbaka, eller om han är det den här säsongen.

- Det blir dumt att sätta upp ett datum och tänka "då ska jag börja träna, då ska jag vara tillbaka". Det gäller att lyssna på kroppen och börja köra i gång när kroppen känns bra.

- Jag ska tillbaka till skidåkningen, det ska jag. Men det kommer ta lite tid.

Hälsan kommer förstås främst. Men Modin menar också att det är tungt att vara borta från längdskidåkningen så länge, under år när han skulle etablera sig i toppen.

- De här åren är väldigt viktiga, det är nu man ska ta sig igenom de stora träningsmängderna och få sin peak om några år. Så det är inte optimalt, men nu är jag här och måste ta mig härifrån på något sätt. Utifrån förutsättningarna måste jag göra det bästa av situationen.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: