Foto: Ulf Palm / Tt
 Foto: Ulf Palm / Tt

Kowalczyk tog hem Vasaloppet - i debuten

Publicerad

MORA/STOCKHOLM. Justyna Kowalczyk fick en drömdebut i Vasaloppet.

Den polska stjärnan vann loppet i överlägsen stil trots att hon fick en mardrömsstart på loppet.

– Jag åkte med endast en stav i en kilometer, jag var en av de som låg sist tillsammans en massa gamla gubbar, säger Kowalczyk till SportExpressen.

Det har varit en tung säsong för Justyna Kowalczyk.

Från att ha varit en av de absolut bästa i världen så har framgångarna lyst med sin frånvaro hela säsongen, VM i Falun var inget undantag.

Men på söndagen väntade en ny utmaning i form av Vasaloppet, där hon deltar för första gången.

– Det här är en ny barriär jag bryter. Jag har kommit till ett nytt kapitel i min karriär. Först handlade det om att nå toppen, sen gällde det att hålla sig där. Nu ska jag leva ut drömmar, sa hon till sport.pl inför starten.

Bröt staven

Den norska ikonen Vibeke Skofterud gjorde övergången till långlopp 2012 och vann då Vasaloppet i överlägsen stil.

Kowalczyk sa att hon inte fokuserade på resultat - men lyckades precis lika bra.

Trots att starten blev problematisk.

I den kaosartade starten bröt hon sin ena stav och tvingades åka den hela första kilometern med endast en stav.

– Jag åkte med endast en stav i en kilometer, jag var en av de som låg sist tillsammans en massa gamla gubbar. Men jag kämpade hårt, säger hon.

Du var tre minuter bakom, trodde du att du skulle kunna ta dig upp och förbi konkurrenterna?

– Ja, men det var svårt först letade jag bara efter den bästa vägen igenom. Nästa steg kändes okej, sen i slutet var det väldigt tufft.

Men ju längre loppet led, desto större blev luckan ner till hennes konkurrenter, schweiziskan Seraina Boner och svenskhoppet Britta Johansson Norgren.

"Är så glad"

– Kowalczyk imponerar i dag, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

När loppet summerades så var hon helt ohotad och hade ett stort leende på läpparna. Hon åkte in på tiden 4.41.02 - långt före tvåan Britta Johansson Norgren.

– Det var väldigt tufft och jag är väldigt trött nu. Men jag är så nöjd, säger Kowalczyk.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida