Emil Jönsson efter loppet Foto: Ludvig Holmberg
Emil Jönsson efter loppet Foto: Ludvig Holmberg
Foto: Gepa Pictures/ Ch. Kelemen
 Foto: Gepa Pictures/ Ch. Kelemen

Jönsson ville inte uttala sig efter loppet

Publicerad

LENZERHEIDE/STOCKHOLM. Emil Jönsson slutade på 39:e plats i herrarnas 10 kilometer jaktstart.

Efteråt nobbade svensken de väntade journalisterna i den mixade zonen - men senare berättade han om läget.

– Det är inte som det ska vara. Jag kände det direkt när jag körde i dag, säger Jönsson.

Simon Andersson blev bäste svensk när han slutade på 27:e plats i söndagens etapp i Tour de Ski. För Emil Jönsson gick det tyngre - och han lyckades inte bli bättre än 39:a.

Jönsson bröt en stav under loppet, och tvingades byta stavar två gånger. Efteråt passerade han rakt genom den mixade zonen, utan att prata med de väntade journalisterna.

– Han kände sig inte bra i dag. Han var frustrerad efteråt och ville bort och få samla sina egna tankar, förklarar förbundskaptenen Rikard Grip.

Grip: "Det kan jag inte svara på"

Grip kan dock inte svara på om Jönsson är på väg att bli sjuk eller om söndagens svaga insats beror på något annat.

– Det vet man ju aldrig. Dels så har vi kört tre dagar, så vad det beror på det är omöjligt att säga så här direkt efteråt. Om han är på väg att få en infektion eller inte eller om det bara är att det var en dålig dag efter en tuff tremil i går och en sprint, det kan jag inte svara på nu, säger han.

Förbundskaptenen säger också att Jönsson själv berättat för honom att han inte känner sig helt bra.

– Han känner att kroppen inte är hundraprocentig, sen vad det beror på kan han inte svara på just nu, säger Grip.

"Finns en del ljusglimtar"

Grip tror dock inte att Jönsson kan ha blivit smittad av Anders Svanebo och Martin Johansson.

– Det tror jag inte. De hade infektioner innan de kom hit, säger han.

Samtidigt menar Grip att han trots de svenska avhoppen på herrsidan tycker att det finns positiva saker att ta med sig.

– Det har varit tufft med de avhoppen vi haft redan innan vi åker hit och sen efteråt också, det är klart att det är tufft. Men återigen så tycker jag ändå att de yngre killarna ändå gör det bra, säger han.

– Så jag tycker ändå att det finns en del ljusglimtar så det är viktigt att vi tar med oss.

Jönsson: "Jag håller mig undan"

Senare berättade dock Emil Jönsson om hur det känns - och att han nu ska hålla sig för sig själv.

– Jag håller mig undan från de andra nu. Nu åker jag vidare i bil med mamma och pappa, så jag håller mig undan från de andra så får vi se var det tar vägen. Antingen så är jag riktigt dålig i kväll eller så blir det bra, säger han.

– Det är inte som det ska vara. Jag kände det direkt när jag körde i dag.

Hans plan var att ta det lugnt under loppet - men det fungerade inte.

– Jag tänkte att jag skulle åka sakta i dag för att spara till sprinten, men det går ju inte ens att åka sakta. Jag blir stum ändå. Så det var absolut ett riktigt dåligt lopp. Men det är något.

Har vi inte haft nog med elände på herrsidan?

– Det är nästan komiskt. Jag hoppas som sagt att det inte blir någonting. Jag hoppas att det blir bra men fy fan alltså, säger Jönsson.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida