Foto: Kimmo Brandt / Epa / Tt
 Foto: Kimmo Brandt / Epa / Tt

Johaug överlägsen – tog hem världscupen

Publicerad

Therese Johaug tog hem Ski Tour Canada i mäktig stil.

Norskan låg 30 sekunder efter Heidi Weng inför den avslutade etappen – men avgjorde efter redan halva loppet.

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna vinna, säger Johaug.

Men norskan snuvades på den individuella världscupsegern under lördagen – för att hon stannade och firade med publiken på upploppet.

 

Gillar du sport? Ladda ned SportExpressens nya app och få alla sportnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

Ski Tour Canada började och slutade precis som hela världscupen gjorde i vinter: med Therese Johaug.

Norskan har dominerat under hela säsongen, så pass att hon har fått svara på frågor om längdskidåkningen har blivit "tråkig".

Det är ett ganska gott betyg.

Under lördagskvällen demonstrerade hon på nytt sin styrka när hon var fullständigt överlägsen på jaktstarten över 15 kilometer klassisk stil. Men Johaug var pressad inför loppet.

"Är så mycket bättre"

Hon startade 30 sekunder efter landsmaninnan Heidi Weng, och behövde komma före i mål för att ta hem Ski Tour Canada.

Efter två kilometer hade hon hämtat ikapp avståndet. Och efter ytterligare två kilometer hade hon avgjort loppet med ett ryck. I mål var hon en minut före Weng, i avstannande stil.

– Hon är så mycket bättre än alla andra när hon har en bra dag, säger experten Anders Blomquist i SVT.

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna vinna Tour Ski Canada eftersom det är tre sprintlopp. I går var en riktig dålig dag men i dag var det helt annorlunda. Det har varit ett stort mål att vinna den här touren. Jag trodde att jag kunde slåss om en pallplats men trodde aldrig att jag skulle kunna vinna här, säger Johaug i segerintervjun.

"Kostade henne segern"

Therese Johaug vinner även den totala världscupen - men snuvades faktiskt på lördagens individuella världscupseger. Eftersom segern delades ut till åkaren med snabbast åktid (och inte den som gick först i mål i jaktstarten) fick Johaug se sig slagen av finländskan Krista Pärmäkoski, som var sex tiondelar snabbare i spåren.

– Det är helt enormt av Pärmäkoski, berömmer experten Anders Blomquist i SVT.

Johaug kan räkna in imponerade 17:e världscupsegrar för säsongen, och tangerar därmed Marit Björgens rekord på 17 världscupsegrar på en och samma säsong. Men Johaug hade kunnat gå om Björgen – om hon inte hade stannat och firat med publiken på upploppet och tappat flera sekunder i lördagens lopp.

– Vinkningarna till publiken kostade henne segern i dag, konstaterar Anders Blomquist.

Charlotte Kalla gick i mål på tolfte plats.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida