ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Mattias Ek

Jag gillar Tre Kronors start på VM

Läs fler krönikor! Här är Mattias Eks samlingssida
ANNONS:
Läs mer

Tre Kronor har visserligen skönhetsfläckar i sitt spel. Jag kunde inte bry mig mindre.

Fyra matcher, fyra segrar och 18 mål är en underhållande start. Precis sånt som folk vill komma till Globen och betala (rimliga priser) för att se.

Normalt sett hade man säkert som coach känt sig en aning nervös inför en VM-match där laget kommer till spel med fyra backar plus en 18-åring som gör sitt första stora VM.

Och inte mindre pirrigt borde det vara att se en 105 kilo tung KHL-back, Staffan Kronwall, göra sin första match som forward vid 29 års ålder.

Brodin grymt bra

När det gäller 18-årige Jonas "Det-är-onödigt-att-vara-nervös-på-isen-tycker-jag" Brodin har han visat att ingen, absolut ingen svensk, behöver vara orolig över hans insatser i detta VM. Så grymt bra, helt enkelt.

Det enda coachen Pär Mårts är riktigt skraj över är att Brodin ska åka över till Minnesota i sommar. Enkelbiljett. Jonas Brodin lär vi inte se röken av när Minnesota Wild plockat över honom, Johan Larsson, Mikael Granlund och Luleåmålvakten Johan Gustafsson. Snacka om att svenskbygden i USA har en ljus framtid i NHL.

Apropå NHL. Chicagobacken Niklas Hjalmarsson, som gjorde en fantastisk uppåkning och serverade 2-1-pucken till Viktor Stålberg, är en av alla i detta hemma-VM som upptäckt Brodin.

– "Brodda" har kommit in och har spelat riktigt bra. Jag har aldrig sett honom spela innan. Jag är riktigt imponerad av hur lugn han är i spelet. Han är bara 18, säger Hjalmarsson.

Karlsson förlåten

När Tre Kronor slaravade som mest mot Tyskland var det inte Brodin och Hjalmarsson. Det var konstigt nog NHL-backar som Victor Hedman och Erik Karlsson.

Men Karlsson är förlåten. Ottawas poängmakare har börjat skjuta i detta VM och mot Tyskland hade han också siktat in sig. 3-1-målet var en riktig schlagborr.

Det är stundtals väldigt underhållande att se Tre Kronor spela ishockey. Förstakedjan med Loui Eriksson, Henrik Zetterberg och Johan Franzén är untouchable. Eriksson har på fyra matcher redan gjort 7 poäng (3 + 4) och tangerat sitt VM-rekord från Bern 2009. Zäta är en världsspelare, det visar han i varje byte. Och han har gjort sex assist på de här fyra matcherna, några vackrare än andra. Franzén är en sån kille som till och med tacklar sönder plexiglaset i Globen. Han kämpade in 5-2-pucken, och hann före Loui Eriksson den här gången...

Hetast av alla

Och allra hetast mot Tyskland var trion Erik Karlsson med Chicagoduon Viktor Stålberg och Marcus Krüger. På två perioder hade de skjutit 14 skott och gjort alla tre målen. Mot Tyskland som då skjutit 13 skott och gjort två mål.

Ingen rolig räddningsprocent för Viktor Fasth i målet, men han gjorde några sanslösa räddningar när Tre Kronor var som virrigast med pucken och med markerandet. Inget snack om att förbundskapten Pär Mårts har sin man här för de stora matcherna längre fram i VM.

Jag gillar Tre Kronors start på VM. De 11 500 i Globen också. Under slutminuten stod de upp och applåderade Tre Kronor.

Känns skönt att sluta denna krönika så.

***
Ingen lycka med Philadelphiabacken Nicklas Grossmann. Synd att man valde bort hans backkollega i Flyers, Erik Gustafsson, men nu är det dags att plocka in Brynäsbacken Mattias Ekholm till matchen mot Ryssland. Att spela på fem backar mot Jevgenij Malkin, Pavel Datsiuk och gänget, med Staffan Kronwall som tapper forward, känns uteslutet.
***
Om det inte hade varit för kofotsmannens insats med plexiglaset i den andra perioden hade vi fortfarande väntat på att matchen skulle få fortsätta. Allt till tonerna av mellanstadiedisko.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: