ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Magnus Nyström

Challe måste snart peta sig själv

Läs fler krönikor! Här är Magnus Nyström samlingssida
ANNONS:
ANALYS: ALLSVENSKAN

TRE HÖJDARE OCH EN BESVIKELSE

1) LEKSAND

Leder allsvenskan och är målbäst med 60 mål. Har tio spelare med mer poäng än Djurgårdens bäste. Tommy Salo har byggt laget smart och när han bara värvade två spelare inför säsongen fick hela truppen en kick av det förtroendet. aget ror på vad man har och jag är säker: Salo hade nobbat NHL-proffs även om han haft pengar till det. Leksand är ett lag. Det kommer löna sig.

2) KARLSKOGA

Ett redan hårt jobbande lag som det är extremt jobbigt att möta blir naturligtvis ännu bättre med NHL-spelaren Marcus Johansson. Ett föredöme på hur man visar att hårt jobb lönar sig. Kolla laguppställningen. Inte många av dessa spelare har jagats av elitserielag de senaste åren. Flera av dem har ratats även av andra allsvenska lag. Ändå är de tvåa i serien.

3) MORA

Anze Kopitar snurrade upp stackars Elias Granath när han kvitterade till 2-2 på Hovet i går. Ett sagolikt vackert mål av en av världens bästa spelare. Kopitar har förstås lyft detta respekt­lösa och tuffa Mora, men före målet blev jag faktiskt mest imponerad av de unga backarna Mikael Vikstrand och Tom Nilsson. Där har Mora två talanger som redan håller elitserieklass.

BESVIKELSEN

Djurgården

Det går inte att ge den suraste av getingar till något annat lag. Med de spelarna som "Challe" har i sitt lag är det som Douglas Murray uttrycker det "helt oacceptabelt" att Dif är på nionde plats. Däremot imponerar publiken. Över 7 000 åskådare mot Mora i går kväll och Dif är tveklöst det populäraste hockeylaget i 08-land. Men om lagen möttes på isen, då skulle Djurgården vara chanslöst.

Visa merVisa mindre
Tidigare artiklar

Fyra raka förluster.

Nia i allsvenskan.

Hockeylivet har varit roligare för Charles Berglund.

Som måste peta sig själv som ­tränare om Djurgården fortsätter förlora.

Jag har av förståeliga skäl träffat en gladare Charles Berglund än den ­allsvenske sportchef och tränare jag satt och pratade med efter Djurgårdens förlust mot Mora.

- Du kan ju inte sparka dig själv, sa jag.

- Det kan jag väl, svarade han.

Jodå, jag fick snabba svar. Raka svar. Och en del irriterade svar.

Förstår inte fansens reaktion

Berglund kritiserade media som inför säsongen påstod att Djurgården "inte vet vad som väntar" i allsvenskan.

- Och nu säger man att det är konstigt att vi förlorar. Men allsvenskan är bättre än ni som mest följer elitserien förstår.

Han gillade inte heller när jag undrade om han har tid att gå på invigningen av Friends Arena samma dag som Djurgården hade förlorat sin tredje raka match.

Kan du förstå att supportrar reagerar­ på att du borde ha annat att göra?

- Nej, det kan jag inte alls. Ingen annan vet hur mycket jag jobbar, sa "Challe".

Två jobb samtidigt, att vara både tränare och sportchef, är inte det "mission impossible"?

- Det är den ekonomiska verklighet vi lever i just nu.

Veckans plan sprack direkt

Han blev också irriterad när jag undrade varför Djurgårdens uppspel inte var bättre.

- Hur många gånger har du sett oss den här säsongen?

Han försökte till och med förklara för mig att han inte räknade en förlust i sudden death som en förlust.

Charles Berglund är tränare och sportchef - dessutom en legendarisk spelare i klubben och hans nummer 2 hänger i taket på Hovet.

Han har varit med om allt i sitt hockeyliv.

Men även om han aldrig skulle erkänna det själv, så är jag säker på att han aldrig känt sig så pressad som just nu.

Inför matchen mot Mora sa en tvär­säker Berglund: "vi ska ta nio poäng den här veckan".

Den planen sprack i första matchen.

Djurgården uppträder ängsligt, ­slarvigt och spelar inte som ett lag.

"Vi är inte ett bra lag"

Anledningen till att Bofors och Leksand toppar allsvenskan är att de båda lagen har system som spelarna litar på och följer noggrant. Spelarna understödjer varandra. Det är resoluta passningar och spelarna har ofta flera passningsalternativ.

I Djurgården är det för många som försöker för mycket på egen hand. Douglas Murray var lika kompromisslös som på isen när jag pratade med honom om detta efteråt:

- Fyra raka förluster är en stor besvikelse. Det är helt oacceptabelt. Det händer inte ett bra lag - och just nu är vi inte ett bra lag.

När jag påpekade de dåliga uppspelen för Murray, så morrade han först att "många ­detaljer kan bli bättre", sen sa han:

- När det går dåligt så är det många spelare som försöker göra mycket själva. Man litar inte riktigt på systemet, även om det är omedvetet, men så blir det så. Viljan finns där. Det gäller att vi gör det vi ska göra.

Ge plats åt Särkijärvi

Vad ska Charles Berglund göra, då?

Tiden är knapp. Djurgården har inte råd att förlora så mycket mer. Och heller inte råd att värva så mycket mer, även om det nog jobbas väldigt hårt för att få hem Patric Hörnqvist.

En god idé skulle kunna vara att Berglund blir enbart sportchef och att rutinerade Hans Särkijärvi plockas upp från juniorlaget för att bli allsvensk tränare.

För ska Djurgården få ett bra slut på säsongen är det nödvändigt att komma topp tre i allsvenskan, något extrakval inför kvalserien är inte att rekommendera.

Redan nu har Djurgården elva poäng upp till Örebro på tredje plats.

Blir det fler förluster den här veckan, då borde Särkijärvi ta över i båset.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: