ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Magnus Nyström

Åldern har ingen betydelse alls

Läs fler krönikor! Här är Magnus Nyström samlingssida
ANNONS:
ELITSERIENS LAGKAPTENER

39 år: Magnus Johansson, Linköping.

37 år: Dick Tärnström, AIK.

36 år: Johan Davidsson, HV71.

34 år: Samuel Påhlsson, Modo.

33 år: Jakob Johansson, Rögle, ohan Markusson, Växjö.

32 år: Jimmie Ericsson, Skellefteå, Per Hallin, Timrå, Rickard Wallin, Färjestad.

30 år: Joel Lundqvist, Frölunda, Jörgen Sundqvist, Brynäs.

29 år: Chris Abbott, Luleå.

Visa merVisa mindre
Nyströms tre heta

1) KIDSEN I SKELLEFTEÅ

Niclas Burström, 21, Melker Karlsson, 22, och Oscar Lindberg, 21, är uttagna i Tre Kronor.

2) ALEXANDER SALAK

Två raka segrar - och två raka nollor av Färjestads i särklass bäste spelare just nu.

3) TWITTER

När tjeckernas landslagstrupp presenterades skrev Gustaf Wesslau: "Petr 'jag äger Wesslau' Nedved med i Tjeckernas trupp. Kan inte bara gubbjävel fetta in grejerna å vara nöjd?"

ISKALLT

Regerande mästarna har fem raka förluster.

Visa merVisa mindre

Vem håller du med den här veckan, Boork eller Nyström?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
Annons:

Vem håller du med den här veckan, Boork eller Nyström?

Läs mer

Pär Mårts överväger att utse 19-årige Gabriel Landeskog till lagkapten för Tre Kronor i Karjala Cup - är det rätt att utse en tonåring till lagkapten?

Nej, åldern har ingen betydelse och erfarenhet kan ibland överskattas.

Jag ser gärna unga spelare med C:et på tröjan.

Sen är det förstås ett fåtal som verkligen förtjänar det.

Här ska inte tassas runt en känslig fråga. Min utgångspunkt är följande - i alla sammanhang:

Det finns många äldre (och jag är gubbe själv) som överskattar erfarenhet och som tror att bara för att de har varit med länge - så kan och vet de bäst.

Sen finns det många övermodiga ungdomar som tror att de kan bäst och kan lära alla andra - när de i själva verket knappt kan ta hand om sig själva.

Hybris har inga åldergränser. Men det har inte klass heller. Du kan visst vara en fenomenal ledare och ett ypperligt föredöme även om du knappt är myndig.

Åldern har ingen betydelse

För att ta två exempel från NHL: Sidney Crosby och Jonathan Toews. De blev lagkaptener i NHL innan de fick köpa öl på krogen. Om det var rätt? Båda ledde sina lag till Stanley Cup-seger ganska omgående.

Crosby visade hyfsade ledaregenskaper även i OS i Vancouver, då han som 23-åring avgjorde finalen med sitt segermål i sudden death.

Som jag skrev häromdagen, när jag krävde att Gabriel Landeskog ska få C:et på tröjan i Karjala Cup: Vissa är helt enkelt födda till ledare. Då har åldern ingen betydelse.

Landeskog var lagkapten i tre olika landslag som pojklagsspelare och junior. Han var lagkapten för sitt kanadensiska juniorlag och han var assisterande kapten för vårens VM-lag.

I somras utsågs han till lagkapten för Colorado Avalanche. Som den yngste genom tiderna i NHL att få det hedersuppdraget. Det är klart att det är mycket symbolik att få C:et på tröjan och Colorado vill förstås både få positiv uppmärksamhet och sälja fler biljetter med ett sånt här oväntat drag.

Nytt lag inför en nystart

Men det handlar också om en stark och tydlig signal från klubbledningen att nu har vi ett nytt lag, vi står inför en ­nystart och då ska vår store ledarfigur givetvis ha C:et.

Sedan struntar Colorado i att han bara är 19 år. Han får C:et för att han är den han är. För att han är rätt man för jobbet. Man skulle aldrig ge någon C:et bara för att det är "bra reklam".

Unga ledare kan vara de bästa av ledare. Ni minns väl vem som hade C:et på tröjan i Brynäs i fjol? Jodå, även Jakob Silfverberg är född ledare.

Vissa har det bara. Andra inte - även om de är fantastiskt skickliga hockey­spelare. Sedan har det förstås betydelse hur deras lag ser ut. Ju yngre lag, ju mer naturligt och självklart med en yngre ledare. Så är det givetvis också.

Sen kräver utnämningen av en ung lagkapten också en coach som vågar ge det förtroendet och som sedan kan vara så prestigelös att han i vissa situationer ber en tonåring om "råd", alltså tar på allvar och lyssnar på vad tonåringen har att säga.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: