ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Magnus Nyström

Mårts ska stå på sig

Läs fler krönikor! Här är Magnus Nyström samlingssida
ANNONS:
NYSTRÖMS TRE HETA

1 Pi-Ed Bellemare

Målskytt direkt i sin efterlängtade comeback. Och hyllad med banderoll med fransk text av fansen.

2 Dick Axelsson

Han har inte glänst hittills och det blev förlust senast. Men såg ni Målet! Inte ens Alexander Salak kunde stoppa artisten Axelsson.

3 Andreas Jämtin

Det är i Jönköping han hör hemma. Assist direkt och fin banderoll från hemmafansen: ""Alla är värda en andra chans - nu skapar vi nya minnen".

ISKALLT

AIK

Fyra raka förluster. Så dåligt är inte detta AIK.

Visa merVisa mindre
Läs mer
Visa flerVisa färre

Pär Mårts vill revolutionera svensk hockey med offensiv och kaxig spelstil.

Hittills har han misslyckats.

Men Mårts är på rätt väg.

Han ska inte vika ner sig, han ska fortsätta satsa framåt.

Ingen svensk förbundskapten genom tiderna har varit lika öppen och pedagogisk i sitt ledarskap som Pär Mårts.

Även journalister har fått kompendium med hans spelidé och han har många gånger pratat om hur laget alltid ska gå framåt. Aldrig "försvara någon ledning" - utan alltid gå för att göra mål. Hur viktigt det är med "skymmare" och "returtagare"? Hur vikigt det är att gå rakt på mål och hur svensk hockey måste bli bättre på avslut?

Han har coachat Tre Kronor i två VM.

Silver i Bratislava och fiasko i Globen.

I de bästa stunderna har den svenska moderna hockeyn varit synnerligen effektiv, som i semifinalen mot Tjeckien i Slovakien.

I de sämsta stunderna har över­modiga spelare varit för slarviga i såväl försvarsspelet som anfallsspelet. Effektiviteten i anfallszon har ibland varit under all kritik.

Som senast i Karjala Cup, då Tre Kronor bara lyckades göra totalt fyra mål på tre matcher.

Värst var förstås VM-kvartsfinalen i våras, då Tre Kronor var sämst när det gällde som mest och blev utslaget av ett Tjeckien som Sverige borde ha besegrat. Då var spel­stilen inte modig - den var på gränsen till dumdristig, när enskilda spelare inte hittade sina roller i laget utan gjorde dyrbara misstag.

 

Traditionellt har Sverige spelat mer defensivt och mer "kontrollerat".

Men traditioner är till för att brytas. Jag gillar inte att höra "så här har vi alltid gjort", utan föredrar "hur kan vi göra i stället".

Jag gillar inte heller uttrycket "ändra aldrig ett vinnande lag". Det kan man visst göra - i strävan efter att bli ännu bättre.

Vissa spelare måste bli bättre på att anpassa sig till Mårts spelidé.

Han måste bli bättre på att "skola" sitt lag och alla inblandade måste inse att vissa stunder måste man kasta taktik­pärmen i väggen och enbart spela på instinkt för att överleva. Ingen spelare ska åka runt på isen och tänka "hur vill Mårts att jag ska göra nu?", utan spelarna måste känna att ibland finns utrymme för kompromisser.

 

Ibland är det nödvändigt med en sarg ut.

Ibland får man strunta i att gå rakt på mål för att i stället bara hålla pucken så länge man kan i anfallszon för att döda tid.

I knappt överläge i slutet av en match i uddamålsledning måste man ibland spela mer på säkerhet. Alla inblandade måste helt enkelt använda sitt goda omdöme.

Att Mårts spelidé i grunden är den rätta vägen bevisades av JVM-laget i fjol.

Det är Mårts sätt att vilja spela hockey som är grunden för hela svenska landslagsverksamheten.

Mårts var i allra högsta grad delaktiv i det svenska JVM-guldet. Och kan Junior­kronorna ta guld med Mårts-hockey, då kan även Tre Kronor göra det.

Så du ska inte ändra dig Pär Mårts.

Stå på dig. För svensk hockeys framtid.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: