ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Leif Boork

Ingen tonåring som landslagskapten

Läs fler krönikor! Här är Leif Boorks samlingssida
ANNONS:
ELITSERIENS LAGKAPTENER

39 år: Magnus Johansson, Linköping.

37 år: Dick Tärnström, AIK.

36 år: Johan Davidsson, HV71.

34 år: Samuel Påhlsson, Modo.

33 år: Jakob Johansson, Rögle, ohan Markusson, Växjö.

32 år: Jimmie Ericsson, Skellefteå, Per Hallin, Timrå, Rickard Wallin, Färjestad.

30 år: Joel Lundqvist, Frölunda, Jörgen Sundqvist, Brynäs.

29 år: Chris Abbott, Luleå.

Visa merVisa mindre
Boorks tre heta

1) Gustaf Wesslau

Hans 14 raka segrar med sitt HV 71 är svårt att komma förbi i en sån här lista.

2) Janne Karlsson

Tidigare tränare i Växjö Lakers, tog sitt entledigande med högt huvud utan gråtvalser i media.

3) Leksand och Tommy Salo

I ett uttalande i veckan ­hyllade han långsiktighet och laghierarki före spektakulära NHL-värvningar.

ISKALLT

Djurgården och Challe Berglund - mycket av säsongen återstår. Men det laget och Challe presterat hittills är uselt.

Visa merVisa mindre

Vem håller du med den här veckan, Boork eller Nyström?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
Annons:

Vem håller du med den här veckan, Boork eller Nyström?

Läs mer

En tonåring ska inte vara kapten för ett seniorlag.

Allra minst i ett elitsammanhang.

Där omgivningen bland spelarna består av meriterade och erfarna personligheter som varit med i både med- och motgång. Där ledarstaben/klubbstyrelsen som han ska samarbeta/förhandla/diskutera med, ofta består av mogna människor som "sett en hel del av livet" och dess veder­mödor i både sorg och glädje. Inte bara på idrottsplanen utan också i privata sammanhang. Kaptenen ska representera sin förening och sitt lag i sponsorsammanhang där han möter ledare med stor bakgrund i hur man hanterar medarbetare i företag och organisationer.

En lagkapten ska i mina ögon ha upplevt händelser och personer i ett antal sammanhang. Och ha förståelse och erfarenheter av olika situationer från både livet och idrotten.

Saknar livsfundament

Jag tycker att Gabriel Landeskog ger ett moget och balanserat intryck för sin ålder. Han har säkert ett mer distanserat förhållningssätt till livet än flera äldre spelare. Landeskog har säkert tagit/och velat ta ett större ansvar för sitt lag och sina medspelare än många av hans kollegor. Och visst är det sant att yngre spelare i dag ofta är mer mogna än sina jämn­åriga kollegor som spelade för en generation sedan. Och visst är Landeskog en skicklig ishockey­spelare i elitsammanhang.

Men han saknar, av naturliga skäl, det sportsliga och mänskliga livsfundament som flera av hans lagkamrater både i Djurgården, Tre Kronor och Colorado har.

Medialt effektsökeri

Kollega Nyström använder argument som att Toews och Crosby vann titlar med sina NHL lag som bevis för att de var bra kaptener.

Det låter bra. Men är medialt effektsökeri. Och jag litar inte på vare sig Nyström eller NHL i den frågan. NHL marknadsför sina unga stjärnor, och sina förstadrafter, med att ge dem kaptensbindeln. Som ett bevis för att klubbledningen har valt den bästa spelaren. Den bästa karaktären. Den bästa människan. Det är snömos. Och business. Som mycket annat i NHL. Ta bara lockoutkonflikten nu som exempel. Det handlar om maktpositioneringar och ekonomi. Inte om idrott. Och så är det många gånger med nämnda kaptensval också.

I dag ska vi sudda ut alla gränser. Alla ska kunna allt med en gång. Alla ska kunna ta vilket ansvar som helst. Att prata ålder är fult. Att prata erfarenhet är fult.

Offentlig förolämpning

Om det vore lite stake och respekt hos Gabriel Landeskog så skulle han naturligtvis avsäga sig kaptensskapet om han tilldelas det i Tre Kronor. Om Pär Mårts skulle ge det uppdraget till landslagets yngste spelare framför ögonen på Joel Lundqvist så är det en offentlig förolämpning. Både mot Joel Lundqvist och Tre Kronor.

Ge Gabriel ett A, assisterande kapten, som representant för den yngre generationen hockeyspelare. Gör honom medlem av ett spelarråd, tycker jag, där alla generationer ska vara representerade.

Men välj inte en tonåring till kapten över den mest etablerade institution vi har i svensk hockey. Och om Zlatan vore landslagsspelare i ishockey skulle knappast en tonåring vara hans kapten.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: