ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Leif Boork

Brynäs grisar sa knappt nöff-nöff

Läs fler krönikor! Här är Leif Boorks samlingssida
ANNONS:

GÖTEBORG. Matt Duchene i Frölunda svarade på en fråga i Göteborgs-Posten om hur det var att spela ishockey i Sverige?

- Som att spela fotboll på is, svarade han.

Duchene har uttalat sig om mycket på den korta tid han varit här. Jag delar långt ifrån allt han sagt. Men efter Frölundas segermatch i Scandinavium mot Brynäs är jag villig att ge honom rätt.

Herregud, så tamt närkampsspel det var. Det kan inte vara många spelare som har blåmärken efter en sådan match. Brynäs haussade ungdomar som Emil Molin och Elias Lindholm verkar ha glidit in i nån elitserieslummer där de tror att de kan simma omkring som några akvarie- guppies.

Överstegrisar som Simon Bertilsson och Jonathan Granström sa knappt nöff-nöff på hela matchen. Och lagkaptenen Jörgen Sundqvist verkar ha tagit lektioner av gamla hjältar som Stig Salming och Virus Lindberg i hur man startar en diskussionsklubb med domarna.

 

Frölunda vann rättvist och har satt ihop sitt spel bättre de senaste matcherna. Offensiv utan vildsint forechecking gör avvägningen mellan forechecking och backchecking bättre. Noggrannare passningsspel. Och fler samlade anfall.

Det är framgångsreceptet just nu.

Tillsammans med en mer balan- serad och positionssäker Julius Hudacek i målet.

Bäst i Frölunda var Joel Lundqvist. Som många gånger förr. Jag vet egentligen inte om det är ett bra eller dåligt betyg på elitserien. Eller på de ungdomar som vi numera ofta hyllar så fort de gör en läcker dragning.

Det är helheten som är viktigast. Små misstag kommer alltid i ishockey. Men det är hur man agerar efter det att man gjort misstag som är viktigast.

 

Några exempel från Joel Lundqvists spel:

3.45 in i andra perioden gör han en dålig passning i egen zon som ger Brynäs en möjlighet. Strax efteråt i samma byte får han pucken igen. Han har två passningsmöjligheter men det är trångt och små marginaler. Han väljer bort båda möjligheterna, vänder ner i egen zon och spelar en säker passning till egna backar och åker och byter.

Efter 16.49 i samma period. Joel Lundqvist tar sig in mot Brynäsmålet. Släpper pucken till Magnus Kahnberg. Jobbar sig in framför Johan Holmqvist. Skott kommer. Blir retur och motanfall från Brynäs. Joel jobbar stenhårt i backcheckingen. Kommer ikapp Brynässpelaren i mitt- zonen. Återtar pucken. Vänder upp och spelar en diagonalpassning till medspelare på bortre långsidan och åker sen och byter.

Det är arbetsinsats, gott omdöme, tvåväsgspel och lagtänk.

 

På backsidan har Frölunda fortfarande problem. Speciellt i positionsspelet i egen zon. Oliver Bohm, född 1992, 190 centimeter lång och 98 kilo, tung är ett exempel på det. Bohm kan vara helt förvirrad emellanåt. Och ta de mest märkliga beslut i det defensiva spelet.

Vad lär sig juniorerna numera? Över 100 matcher i J20, 45 matcher i elit- serien och 28 matcher i allsvenskan. Och har inte lärt sig mer! Vad lär tränarna ut på juniornivå?

Är det bara offensiv och dribbel mot pyloner. Huvudet då? Huvudet!

Var är de taktiska ungdomarna? Är svensk ishockey så mycket fotboll på is att det är bara dribbel framåt och glidsvängar som gäller?

 

En brynäsare var bra. Ryan Gunderson.

I Frölunda var Joel Lundqvist, Christian Bäckman och Julius Hudacek bäst. I den ordningen.

Hettan fanns på läktaren. Alldeles för lite på banan.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: