ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Jörgen Kruth slutar - nu är karriären över

ANNONS:

Kampsportens världsstjärna Jörgen Kruth har gått sin sista match.

SPORT-Expressen kan nu avslöja att fajtern ställer in sin UFC-debut - och lägger handskarna på hyllan.

- Ett tufft beslut, men jag vill sluta på topp, säger 38-åringen.

Karriären började för 25 år sedan i en garagelokal. Jörgen Kruth var 13 år och hade fått smak för kampsport.

I dag, den 7 september, väljer den flerfaldige världsmästaren att sätta punkt. Mannen som vunnit amatör-VM, 68 thai- boxningsmatcher och fem VM-titlar som proffs berättar för SPORT-Expressen om sitt beslut:

- Jag har funderat länge, men nu känner jag att det är dags. Jag har inte fokus eller motivation längre och kroppen svarar inte. Jag får inte de resultat jag vill.

Jörgen Kruth, som tvingades ställa in vårens UFC-debut i Globen på grund av ett brutet revben, kommer nu att lämna återbud till UFC-galan i Nottingham i slutet av september.

- Jag har inte kommit upp i den nivå som krävs för att tävla och känner inte att det funkar längre. Jag når inte dit jag vill och då vill jag inte heller tävla, jag vill sluta på topp.

Matchen mot brassen Fabio Maldonado skulle ha blivit Kruths första i UFC-sammanhang.

"Då ångrar man sig"

- Om jag kommer att ångra mig är svårt att säga. Men om man inte går dit och är fysiskt hundra procent ångrar man sig då med.

Kruth, som blivit känd som "The Last Viking" i Asien, kommer i stället att avsluta sin elitkarriär med flertalet titlar i prisskåpet.

- Jag har haft en underbar karriär. Jag har blivit världsmästare i thaiboxning och tävlat i K1 i Japan och Thailand. Men jag har nog ändå trivts bäst med att tävla i Sverige, det svenska publikstödet är det absolut bästa.

"Det känns inget bra"

Jörgen Kruth står på Mariaberget och blickar ut över Stockholms siluett. Han kommer direkt från en fisketur - och ser avslappnad ut. Hemma i Skogås väntar sonen William, 4 år.

- Framför allt de sista åren har jag känt att jag inte varit där tillräckligt mycket för min son, det har varit jobbigt. Jag har varit borta på läger i fem-sex veckor, sedan hemma en vecka, för att åka i väg igen. Det känns inget bra.

Kruth har försökt träna på hemmaplan för att utöka tiden med sin sambo och son. Något som inte har varit ett framgångsrikt recept:

- Ska jag tävla på elitnivå vill jag också träna som de gör och komma iväg för att få sparring. Förr eller senare slår det tillbaks på en. Man måste vara hundra procent fokuserad när man tävlar annars kan det vara farligt.

"Jag har offrat mycket"

38-åringen som genom åren gjort sig känd som Sveriges främste kampsportare, kommer att fortsätta som landslags- tränare för thaiboxningsförbundet - och även sätta sig in i nya projekt inom kampsporten.

- Jag har offrat mycket för att komma dit jag är men, kampsporten har gett mig mycket glädje. Det är det jag älskar och det jag kan.

Men att tiden i ringen är slut står definitivt klart:

- Det hade kanske gått att fortsätta ett halvår, ett eller två år till, men gränsen kommer någon gång. Förr eller senare känner man att det är dags, och det är dags nu.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: