Hosszu. Foto: Lajos Soos
Hosszu. Foto: Lajos Soos
Här med Sarah Sjöström. Foto: Str / Epa / Tt
Här med Sarah Sjöström. Foto: Str / Epa / Tt

Hosszu kan ha brutit mot dopingregler

Publicerad

Jättebråket kring Katinka Hosszu fortsätter.

Den stora simstjärnan har legat i konflikt med ungerska simförbundet – och nu kommer nya chockerande uppgifter.

Hosszu kan nämligen bryta mot dopingregler i och med bråket – och OS är bara drygt sex månader bort.

Turerna kring Katinka Hosszu och det infekterade bråket med förbundet har varit många på slutet. Hosszu har kallat till presskonferens för att rikta kritik mot sitt egna förbund, och förbundet har svarat med att skriva ett riktigt kritiskt inlägg på Facebook riktat mot simmaren.

Men nu tar historien nästa olustiga vändning.

Kan bryta mot dopingregler

Enligt simsajten Swimvortex kan det hela gå så långt att Hosszu av misstag har brutit mot dopingregler.

I internationella bestämmelser står det klart att förbundet man är ansluten till måste ha ordning på var utövarna befinner sig – och eftersom Hosszu har farit till USA utan sina överordnades vetskap har simmaren försatt sig i en något jobbig situation.

Hon ska ha lämnat ett dopingtest senast den 4 januari, men i och med att hon var i USA tiden innan det så har inte det ungerska förbundet koll på om testet är genomfört i tid eller ej.

Simexperter på sajten Swimvortex spekulerar i hur det här ska utredas och vilka konsekvenser det kan få för Hosszus framtid – där skräckscenariot är riktigt läskigt. Om det kan slås fast att hon har brutit mot reglerna så väntar ännu en utredning gällande vad hon kan få för straff – där det kan bli allt ifrån en varning, till avstängning.

Presidenten klargör

Presidenten för det ungerska simförbundet, Tamas Gyarfas, har i efterhand skickat ut ett brev för att reda ut vad som händer.

– Jag vill klargöra det här ämnet för att undvika andrahandsgissningar. Som vår antidopingenhet deklarerat, så har Katinka Hosszu inte misslyckats med att befinna sig på rätt plats, och hon har varit tillgänglig för alla tester, alltid.

Presidenten låter meddela att deras förbunds enda önskan är att huvudtränaren, Laszlo Kiss, ska bli direktinformerad av medlemmarna angående deras tävlingar och träningsläger – och inte behöva leta information från andra källor. Kort efter att nyheten kom ut så skickade Katinka in sina förfrågningar angående tävlingar i Austin, Nice och Amiens.

– Jag vill understryka igen att Katinka har mött alla krav gällande vart hon har varit och hennes ståndpunkt i antidopingfrågan - likväl som ungerska simförbundets - kan inte bli ifrågasatt, menar presidenten Gyarfas.

 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde, sportälskare?

Följ SportExpressen på Facebook och Twitter – för en ännu större tillgång till de senaste och viktigaste nyheterna från sportvärlden.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida