ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Cameron Spencer
Foto: Cameron Spencer

"Zätas" hemliga möte med Mårts

ANNONS:
FAKTA

Zetterbergs tunga säsong


NHLHade ingen lysande grundserie med "bara" 70 poäng på 74 matcher. I slutspelet tog det slut i den andra rundan mot San Jose Sharks.

OSFick inte alls till det i kedjan med Peter Forsberg och Patric Hörnqvist. Det lossnade visserligen lite i kvartsfinalen mot Slovakien. Men då var det redan för sent.

VMTvingades tacka nej till VM i Tyskland efter att ha spelat skadad i Detroit Red Wings under den senare delen av NHL-säsongen.

Visa merVisa mindre
Tre Kronors nye förbundskapten Pär Mårts har haft ett hemligt möte med Henrik Zetterberg.
I en stor intervju med SPORT-Expressen berättar superstjärnan om mötet, varför han tackade nej till VM och han sågar dessutom sin egen OS-insats.
- Jag får ju underkänt. Det var inte alls direkt som jag hade tänkt mig.
I dag spelar Henrik Zetterberg hyllningsmatch för Kenny Jönsson i Ängelholm, som har blivit Zätas andra hemmaort i Sverige eftersom hans fru Emma Andersson kommer från trakten - paret gifte sig också i Mölle i juli.
Matchen i dag blir speciell för Zäta. Han har alltid sagt att Detroitkompisen Nicklas Lidström är den bäste han har spelat med - men Kenny är inte långt efter.
- Han och Lidas är de bästa backarna som jag spelat med i min karriär, säger Zetterberg.

"Jag var inte alls redo"

Det är i Tre Kronor som Zäta och Kenny spelat tillsammans, med OS-guldet 2006 som höjdpunkt.
Men när förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson i våras ringde Zäta om VM-spel blev svaret nej, precis som för de flesta andra OS-spelarna.
Han som alltid ställer upp för Tre Kronor nobbade plötsligt.
Nu berättar Zetterberg för första gången om varför:
- Jag var mentalt slut, det var det som var orsaken. Det har varit mycket hockey och korta somrar de tre senaste säsongerna.
- Sedan var det ett jobbigt år med Detroit och OS gjorde att säsongen blev ännu längre. Jag orkade inte ladda om när det gäller den mentala biten och var inte alls redo att åka på ett VM.
Detta efter Zetterbergs troligen tyngsta säsong i karriären med misslyckandena både i Tre Kronor i OS och med Detroit i NHL - och en egen säsong som inte var på samma nivå som de tidigare då han varit en av världens bästa spelare.
- Det var helt klart en downsäsong, jag var inte riktigt med. Jag hade inte samma go i kroppen och var inte med i skallen heller.
Vad säger du om OS nu med lite distans till det?
- Jag är väldigt besviken, för man vet inte hur många OS man får chansen att spela. På papperet hade vi ett lag som skulle kunna gå väldigt långt men vi var inte bra nog när det gällde.
Din egen insats?
- Jag får ju underkänt. Det var inte alls som jag hade tänkt mig.

"Rätt att byta kapten"

Efter kvartsfinalförlusten mot Slovakien fick Bengt-Åke Gustafsson en hel del kritik och SPORT-Expressen har vid flera tillfällen berättat om spelarnas missnöje mot honom.
- Det är klart att så här i efterhand finns det säkert grejor som kunde ha gjorts annorlunda men det är lätt att vara efterklok och hitta fel. Vi körde samma linje i Turin och då vann vi guld.
Nu har Bengt-Åke gjort sitt och Pär Mårts har tagit över.
- Bengt-Åke var min tränare när vi vann både OS och VM och är den tränare som jag vunnit mest med under min landslagskarriär. Det kommer jag alltid komma ihåg.
- Men det är rätt att byta förbundskapten. Allt har sin tid och det behövs alltid förnyelse i ett lag eller landslag.
Tidigare i sommar, strax innan Zäta och Emma Anderssons bröllop, träffades Mårts, assisterande förbundskapten Peter Sundström och Zäta i hemlighet på Grand Hotell i Mölle - samma hotell där han och Emma Andersson gifte sig.
- Det var ett väldigt bra möte. Han la fram sitt tänk och så. Det är lite osvenskt, lite mer klara roller i laget. Alla kommer inte spela powerplay, exempelvis.
- Det är vi som spelar i Nordamerika mer vana vid och för att kunna hänga med på internationell nivå så krävs ett sådant spetstänk.

Hyllar initiativet

Zäta hyllar Mårts initiativ att direkt ta kontakt med NHL-spelarna och hans plan att ha kontinuerlig kontakt med stjärnorna under säsongen.
- Det gäller ha kommunikation mellan spelare och tränare, inte bara innan VM utan att man har en kontakt och ringer och kollar läget under årets gång. Då får man en inblick hur allt funkar.
Mårts hoppas att dialogen med spelarna ska ge färre nej tack till VM.
- Det har varit många nej men det inte alla förstår är att vi alla vill spela i landslaget, men när vi väl kommer vill vi prestera, säger Zäta.
- För att vi ska kunna tillföra något så ska vi vara friska och mentalt sugna.
Och räkna med att se Zetterberg i VM framöver, om Detroit åker ur tidigt i slutspelet.
- De gånger jag åkt på VM har det varit så otroligt kul och jag ser absolut mig själv spela VM i framtiden och det tror jag de flesta NHL-spelarna gör.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: